A kultúráért Pató Pál országában

Beszélgetés Kovalik Balázzsal küzdelmeirõl, amit világhírû mûvészek, programok szervezéséért vívott.


A Budapesti Õszi Fesztivál 15-én délelõtt nyitotta kapuit. A mûvészeti vezetõjévé tavaly kinevezett fiatal operarendezõ, Kovalik Balázs az elmúlt évben már bizonyította életerõs, új törekvéseit. Most meglehetõsen keserûen nyilatkozik az ország, a kultúra állapotáról, s az általános mentalitásról, ami megnehezítette a seregszemle megrendezését.

Metz Katalin írása. Az interjú rövidített változata megjelent a Magyar Nemzetben, de eredeti formájában csak itt olvasható.

Metz Katalin: Vélhetőleg az őszi fesztivál is megérezte az általános megszorításokat. Hogyan maradtak talpon?



Kovalik Balázs: A bruttó támogatás azonos a tavalyival, miközben nőtt az infláció, minden megdrágult, s az áfatörvénnyel újabb összegeket vontak meg. Beléptünk az Európai Unióba, s "furcsa" mód mindenért jobban meg kell küzdenünk.

Metz Katalin: Gondolom, a Nemzeti Kulturális Alaptól sem kaptak nagyobb támogatást.

Kovalik Balázs: Első körön egyáltalán nem kaptunk. Jajveszékelésünkre aztán a zsebükbe nyúltak egy-egy produkció fedezésének erejéig. Meglehet, ha netán tíz év múlva világhírű lesz a fesztivál, könnyebb lesz szponzorokat találni. Szerencsére, a németországi RWE (az ELMŰ és a Fővárosi Gázművek) önzetlenül támogatnak ismét. A hazai nagy cégeket a gyors gazdagodáson kívül egyelőre úgy tűnik, más nem is érdekli. A többi pénzt csak nagy nehezen sikerült különféle forrásokból megszerezni, utolsó pillanatban a Főváros segített ki a szorult helyzetből.

Metz Katalin: Végül is honnan jött össze a támogatás?

Kovalik Balázs: A Fővárostól 50 millió Ft-ot, az RWE-től 25 milliót, a különféle nemzetközi szervezetektől, a kulturális minisztériumtól, a külképviseletek budapesti kulturális intézeteitől, a jobbára, külhoni szponzoroktól hozzávetőleg 20 millió Ft-ot sikerült még összegereblyézni, azaz mintegy bruttó 95-100 millió, a levonásokat leszámítva 60-70 millió forint áll a rendelkezésünkre. Ezt mindenek előtt rangos külföldi együttesek magyarországi bemutatására szánjuk, hisz a közönségnek nincs módja másképp megismerni őket.

Metz Katalin: Tavalyi kinevezésekor meghirdette, hogy nyitni óhajt a fiatalok felé. Sikerül-e tovább folytatni ezt a törekvést?

Kovalik Balázs: Hogy a legkisebbekkel kezdjem, a Kolibri Színház svéd vendégegyüttesekkel váltakozva ad elő gyermekdarabokat a Svédületes sorozatában. Ebbe tartoznak a Stockholm Saxophon Quartettől kiállításokig irodalmi programok is. Számítunk persze az újdonságok iránt fogékony, idősebb nemzedékre is. 23-án tartjuk a Nyitott kapuk napját, amikor a Zeneakadémiát átadjuk igazi rendeltetésének, diák-zeneszerzőknek, akiknek műveit az épület különféle zugaiban hallgathatja meg a közönség, hisz Liszt Ferenc azért adott ingyen koncerteket, hogy megépülhessen a fiatalok zenetanodája, ahol nemcsak tanulhatnak, hanem sorozatosan koncertezhetnek. Egy ideje épp amiatt nem használhatják, mert az intézmény a termek bérbeadásával próbálja fenntartani magát. Egyebek közt Sir Peter Maxwell Davies, a "Királynő zeneszerzője" ismerteti meg a gyermekekkel a nekik írt kompozícióját.

Metz Katalin: Mit kínálnak a kiállítótermekben?

Kovalik Balázs: Idén a vizuális művészetre helyeztük a hangsúlyt, Kiemelném a Design-hetet, a Cinemascope-ot, azaz a zenével, vetítéssel, előadóművészettel egybekötött audiovizuális installációt, amely a művészeti ágak közti átjárásra invitálja a publikumot. Az Átrium mozi vetítőtermében David Shea zeneszerző hanginstallációja kap helyet, ahonnan multimediális "városnéző" buszok indulnak Budapest ismeretlen arcainak fölfedezésére. Ha sok küzdelem árán, de idén csak sikerül a tavaly meghirdetett Pont: Itt: Most köztéri szoborpályázat 103 munkájából 7 szobrot fölállítani. Elkeserítő, hogy ez csak annak árán valósulhatott meg, hogy alkotóik lemondtak a tiszteletdíjukról, mert senki sem adott rá pénzt. Azért szomorú ez, mert megint a művészek véreznek el, miközben a kultúrában nagyon is sok pénz van, csak hát a torta szeletelése elég felháborítóan zajlik. Na nem mintha ez nem így lenne évszázadok óta, hisz Móricz „rokonai”, Pató Pál országa vagyunk ma is. Ezt a pályázatot viszont valóban demokratikus úton írták ki: na nem is lelt támogatásra!

Metz Katalin: Amiről most beszél, nemcsak a pénzen, a mentalitáson, a gazdálkodás hatékonyságán is múlik.

Kovalik Balázs: Pontosan erről beszélek. Talán rávilágíthat erre a Theater an der Wien esete, amely 2007-től Roland Geier majdani intendáns vezetése alatt Bécs harmadik operaházává alakul, átszámítva pontosan annyi költségvetéssel, mint amennyit most a Magyar Állami Operaház kap. Ebből a büdzséből évi tíz premiert kínálnak, többek között a világhírű Harnoncourt vezényletével, a Wiener Symphoniker közreműködésével, hallatlanul izgalmas műsorpolitikával, s mérget lehet venni rá, legyőzhetetlen minőséggel. Mondom: ugyanannyi pénzből, mint amennyiből a mi Operaházunk gazdálkodik, jóval olcsóbb bér-, alapanyag és egyéb költségekkel, az idén két premierrel. Nem veszi már észre valaki a kulturális minisztériumból, hogy 250 km-re tőlünk Európa van, ez esetben ugyanannyi pénzből finanszírozva?

Metz Katalin: Ehhez gyökeres gondolkodásmód-változtatásra is szükség volna, fentről a legkisebb alkalmazottakig...

Kovalik Balázs: Így van. Ám ha a magyar politika nem a minőséget, a teljesítményt támogatta-támogatja, hanem a lojális kádereket, nincs min csodálkozni. A kultúra nem piaci produktum, nem üzleti vállalkozás, intézményeink állami támogatói nem élhetnének vissza azzal, hogy politikai elvárások ellenében döntenek a büdzséjükről, nevezik ki vezetőjüket, márpedig ez a rendszerváltozás óta így megy. Az azelőttiről meg inkább ne is beszéljünk. Még a középkori pápák is a minőséget nézték: Caravaggio igazán nem az egyháznak tetsző módon élt és festett, de az egyházfő még a meztelene festett alakok okozta botrány ellenére is pontosan tudta, miért őt, vagy Michelangelót, és nem ájtatos dilettánsokat bízott meg az örökkévalóságnak szóló freskók, képek elkészítésével. A magam kis szegmensét illetően, örülök annak, hogy az őszi fesztivál estében semmilyen politikai háttérszéllel nem kellett megküzdenünk. Az a feladatunk, hogy megmutassuk a magyar közönségnek, a magyar művészeknek (megjegyzem, épp ők jönnek el a legkevésbé a fesztiválprodukciókra, vagy húzzák az orrukat, mert féltékenyek), hogy mi van a világban, tehát igyekszünk a minőséget ide hozni. Holott tavaly volt, aki nekem támadt, miért hívtam ide súlyos milliókért a hamburgi Liliomot, amikor x-nek és y-nak nincs színháza Budapesten? Mi köze ehhez a fesztiválnak?

Metz Katalin: Melyek a szíve szerint legkedvesebb, ide csábított produkciók?

Kovalik Balázs: A zene világában három olyan nevet mondok, akik a csillagos égen vannak: Peter Maxwell Davies, a XX. maghatározó zenei vonalának nagy zeneszerzője vezényli Pesten 70. születésnapi, jubileumi koncertjét. A másik Olga Neuwirth, mondhatnám, osztrák sztárzeneszerző Roberto Paci Daló, olasz vizuális művésszel közös produkciója Leopardi, Pasolini szövegeire - ami egyenesen a bécsi ősbemutató után érkezik ide; a harmadik meg a kamarazene "Pavarottija", a Klangforum Wien. Jön még a holland Michael van der Aa One című kamaraoperája. A fesztivált a hallatlanul izgalmas Betsheva Dance Company nyitja, látható majd a svájci Cie Philippe Saire (ob)seen című táncelőadása, a magyar társulatok közül a föltörő Gergye Krisztián produkcióját tűztük műsorra. Későn közölt támogatási lehetőségeink miatt idén kevesebb színházi társulatot hívhattunk meg, a radikális lengyel Teatr Modejska Tarkovszkij Stalker-ének színpadi adaptációját hozza (Zone), a két magyar ősbemutató egyikét Pintér Béla társulata, Térey János Nibelung lakópark tetralógiájának harmadik részét pedig a Krétakör adja elő különös helyszínen, a világháborúban használt Sziklakórház labirintusában. Ennyit hát ízelítőül.

Metz Katalin

--------------------------

A Budapesti Őszi fesztivál programja:

2004.10.15 péntek
11:00 Pont:Itt:Most MEGNYITÓ - köztéri szobrok Képző- és iparművészet Ferenciek tere
11:00 Design Hét | A lengyel design az európai formatervezésben (szeminárium) Képző- és iparművészet Lengyel Nagykövetség
16:00 Batsheva Dance Company (ISR): Mamootot Tánc Mafilm III-IV-es Stúdió
16:00 Design Hét |Kortárs osztrák design - Adolf Loos Staatspreis Design 2003 - osztrák állami designdíjjal kitüntetett termékek kiállításának megnyitója Képző- és iparművészet Budapest Galéria
16:00 Csillagidő - "Semmi ágán" Jelenczki István kiállítása Képző- és iparművészet Ernst Múzeum
16:00 Folyóirat és Filmes Fesztivál Irodalom Ráday u. kávézói
19:00 Design Hét | Kortárs osztrák design - Osztrák tervezőgrafika és digitális média Képző- és iparművészet Octogon Galéria
20:00 Ütőhangszeres Fesztivál | Amadinda koncert Zene Új Színház
20:00 Batsheva Dance Company (ISR): Mamootot Tánc Mafilm III-IV-es Stúdió
20:00 Sylvia Nopper (D) |Dalok az éjszakához Zene MR Márványterme
2004.10.16 szombat
10:00 Lábán, a gyerekszellem Színház Kolibri Színház
11:00 Claire Parson: A Kozmosz utca Színház Kolibri Színház
16:00 Ütőhangszeres Fesztivál | Tömösközi László marimbakoncertje Zene Az Új Színház Stúdiószínpada
16:00 Folyóirat és Filmes Fesztivál Irodalom Ráday u. kávézói
16:00 Design Hét | "A divat lenyomata az építészetben" című cseh kiállítás megnyitója Képző- és iparművészet VAM IDC Galéria
19:00 Cristina Gottfridsson: Alkohol Színház Kolibri Színház
19:00 Design Hét | Aranyrajzszög Díj 2004 című kiállítás megnyitója Képző- és iparművészet MKISZ Kiállítóterme
20:00 Saburo Teshigawara / Karas (J): Bones in Pages Tánc TRAFÓ - Kortárs Művészetek Háza
20:00 Cinemascope - kiállítás megnyitó David Shea koncert (USA) Zene Átrium mozi
20:00 Ütőhangszeres fesztivál | Steve Reich: Drumming Zene Új Színház
22:00 e-Xplo buszutazás Performansz Átrium mozitól
22:00 Ütőhangszeres fesztivál | A Triginta Ütőegyüttes hangversenye Zene Az Új Színház Stúdiószínpada
2004.10.17 vasárnap
11:00 Ütőhangszeres Fesztivál | 80 perc alatt a Föld körül - az Amadinda Ütőgyüttes családi koncertje Zene Új Színház
16:00 Folyóirat és Filmes Fesztivál Irodalom Ráday u. kávézói
17:00 Design Hét | 21. századi Dandy - kiállításmegnyitó Képző- és iparművészet Gödör Klub
19:00 Design Hét | Design túra Képző- és iparművészet Erzsébet tér, Gödör Klub
19:00 Ágens: Énekek brácsára, viola da gambára, dobokra és Sosztakovicsra Zene Merlin Színház
20:00 TeTraVERSI Fuvolanégyes: Áldozat és játék (plexikoncert) Zene Kultiplex
21:00 Mieskuoro Huutajat - Üvöltő emberek (FIN) Performansz A38 Hajó
22:00 e-Xplo buszutazás Performansz Átrium mozitól
2004.10.18 hétfő
11:00 Design Hét | Design PL, Lengyel formatervező cégek kiállítása: NC Art, TRIADA Design, ERGO Design Képző- és iparművészet Lengyel Intézet
15:00 Christina Gottfridsson: Alkohol Színház Kolibri Színház
16:00 Cinemascope Képzőművészet - Performansz Átrium mozi
18:00 Design Hét | 16:30 Magyar Formatervezési Díj 2004. Díjátadó ünnepség | 18:00 A Magyar Formatervezési Díj 25 éve Képző- és iparművészet Iparművészeti Múzeum
19:00 PUBLIC/STREET/TACTICAL Egyéb Kultiplex
19:00 Nyári István életmű-kiállításának megnyitója Képző- és iparművészet MEO-Kortárs Művészeti Gyűjtemény
19:30 Ensemble '88 (NL): Fordítások (Translations) Zene Petőfi Irodalmi Múzeum
22:00 e-Xplo buszutazás Performansz Átrium mozitól
2004.10.19 kedd
09:00 Design Hét | Eset és esetlenség - Formatervezési konferencia Képző- és iparművészet Magyar Szabadalmi Hivatal
16:30 Interaktív Intézet-Smart Studio (S) A láthatatlan érintése - című kiállítás megnyitója Képző- és iparművészet Ludwig Múzeum Budapest - Kortárs Művészeti Múzeum
17:00 Árkossy István kiállítása Képző- és iparművészet Vármegye Galéria
18:00 "A gőz mégis marad" (avagy a Simítás trükkjei - trükkös simítások) Képző- és iparművészet Textilmúzeum
19:00 PUBLIC/STREET/TACTICAL Egyéb Kultiplex
19:30 Asasello Vonósnégyes (CH) Zene MR Márványterme
20:00 Michel van der Aa: One Kamaraopera szopránra, videóra és magnófelvételre Zene TRAFÓ - Kortárs Művészetek Háza
20:00 Teatr Modejska (PL): Zone Színház Láng Gépgyár
20:00 Cie Philippe Saire (CH): [ob]seen Tánc Mafilm III-IV-es Stúdió
22:00 e-Xplo buszutazás Performansz Átrium mozitól
2004.10.20 szerda
16:00 Cinemascope Képzőművészet - Performansz Átrium mozi
17:00 Matricák 2004 | Nemzetközi Kisméretű Elektrográfiák Kiállítása Képző- és iparművészet Vasarely Múzeum
18:00 Design Hét | Observeur du Design - A francia design sztárjai - kiállításmegnyitó Képző- és iparművészet Francia Intézet
19:00 Pintér Béla és Társulata: A Sütemények királynője Színház Szkéné Színház
19:00 PUBLIC/STREET/TACTICAL Egyéb Kultiplex
20:00 Cie Philippe Saire (CH): [ob]seen Tánc Mafilm III-IV-es Stúdió
20:00 Teatr Modjeska (PL): Zone Színház Láng Gépgyár
20:00 Accord Vonósnégyes (plexikoncert) Zene Kultiplex
20:00 dr Máriás | Lomtalanítás -könyvbemutató Irodalom A38 Hajó
22:00 e-Xplo buszutazás Performansz Átrium mozitól
2004.10.21 csütörtök
10:00 Smart szeminárium Egyéb Millenáris Park
16:00 Cinemascope Képzőművészet - Performansz Átrium mozi
17:30 Design Hét | Diáksikerek kiállítás megnyitója Képző- és iparművészet MIE Galéria
19:00 Pintér Béla és Társulata: A Sütemények királynője Színház Szkéné Színház
20:00 Ligeti és holland zeneszerzők Vezényel | Reinbert de Leeuw Zene Uránia Nemzeti Filmszínház
20:00 Stockholm Saxophone Quartet | Sofia Fredén: A gyémánt (A Merlin felolvasószínház előadása) Zene Merlin Színház
21:00 Énekeljünk most jazzt! Falusi Mariann koncertje Zene A38 Hajó
22:00 e-Xplo buszutazás Performansz Átrium mozitól
2004.10.22 péntek
Design Hét | "Regional Meeting on Design Support" (Design támogatási hálózat) Képző- és iparművészet Magyar Szabadalmi Hivatal
11:00 Design Hét | Design Iskolák Börzéje Képző- és iparművészet Iparművészeti Múzeum
16:00 Design Hét | Holland plakátkiállítás - megnyitó Képző- és iparművészet Spinoza Ház
18:00 Design Hét | Prof.Joachim Sauter | Digitális médiaművészet - személyes visszatekintés az elmúlt két évtizedre. Képző- és iparművészet Goethe Intézet
19:00 Térey János: A Nibelung lakópark 3. rész | Hagen, avagy a gyűlöletbeszéd Színház Sziklakórház
19:00 svédmagyarszövegzene Zene Merlin Színház
19:30 Klangforum Wien (A) | IRCAM (F) Zene Mafilm III-IV-es Stúdió
20:00 Gergye Krisztián: KÍNOS! Tánc MU Színház
22:00 e-Xplo buszutazás Performansz Átrium mozitól
2004.10.23 szombat
10:00 Cinemascope Képzőművészet - Performansz Átrium mozi
15:00 Nyitott kapuk napja Zene Zeneakadémia
16:00 Design Hét | Könyv- és folyóirat-bemutató Képző- és iparművészet Iparművészeti Múzeum
19:00 Térey János: A Nibelung lakópark 3. rész | Hagen, avagy a gyűlöletbeszéd Színház Sziklakórház
20:00 Olga Neuwirth - Roberto Paci Dalň |Italia anno zero Zene Vasúttörténeti Park
21:15 Sex Mob (USA) A koncert előtt Grencsó Kollektíva plusz: 7 ének október 23-án 20:00-tól Zene TRAFÓ - Kortárs Művészetek Háza
22:00 The Pussyfoot meets Budapest Party A38 Hajó
22:00 e-Xplo buszutazás Performansz Átrium mozitól
2004.10.24 vasárnap
15:00 Design Hét | Design túra (kiállítási helyszíneken) Képző- és iparművészet Kiállítási helyek
19:00 Design Hét | Design Hobby - A Design Hét zárórendezvénye Képző- és iparművészet Erzsébet tér, Gödör Klub
19:30 Happy Birthday, Sir Peter! Peter Maxwell Davies 70 éves Zene Zeneakadémia
20:00 kis szeptim kamaraegyüttes (Plexikoncert) Zene Kultiplex
21:00 Vienna Art Orchestra (A) Big Band Poésie Zene A38 Hajó

süti beállítások módosítása