Beaumarchais: Figaro házassága

Beaumarchais örökifjú, 230 éves vígjátéka az újra ifjú Vidám Színpad elsõ igazán saját bemutatója. A Vidám Színpad új társulata, Magyar Attila címszereplésével - a fõbb szerepekben Borbás Gabi, Létay Dóra, Varga Zoltán, Gidró Kati, Schlanger András, Simon Kornél, Verebély Iván, Kárász Zénó -, a darabot nyáron, Keszthelyen már nagy sikerrel bemutatta. Az egy õrült nap fordulatait elmesélõ történetben, az "erkölcs nélkül nem megy", keserû-komoly orvosságát, kétórás nevetés ostyájában kapjuk. Rózsa István Palladio Teatro Olimpicoját idézõ díszlete és Rátkai Erzsi gyönyörû jelmezei gondoskodnak a látvány élvezetérõl, a példány Radnai Annamáriát dicséri, rendezte Puskás Tamás.



Jegyvásárlás>>

Pierre Augustin Caron de Beaumarchais és a Figaro házassága (1732-1799)

Ezt a különös nevet, Beaumarchais, ami francia nyelven "szép üzlet"-et vagy még inkább "jó üzlet"-et jelent, XV. Lajos király adta nemesi névként Pierre Augustin Caronnak, amikor a sikeres üzletembert lovagi rangra emelte. Beaumarchais már ezen a néven kezdett színdarabokat is írni, hogy azután, már híres íróként hajóskereskedő, fegyvercsempész, egy időre pedig, még kém is legyen.

Első vígjátéka, az A Sevilla-i borbély (1755.) után kilenc évvel írta a Figaro házasságát (1784.), amelyben folytatta az első darab hőseinek történetét. Almaviva gróf és felesége, az egykori polgárlány, Rosina, és természetesen a furfangos és szabad szájú Figaro kalandjai, magánéletük viharai közepette ábrázolták a kort, amely közvetlenül megelőzte a francia forradalom kitörését.

Az "A sevillai borbély" Rossini, A Figaro házassága pedig, Wolfgang Amadeus Mozart halhatatlan zenéje révén is fennmaradt.




Örömmel tudatjuk, hogy - a fővárosi önkormányzat segítségével - megújult a Vidám Színpad Révay utcai homlokzata. Újra a múlt századelő szecessziós hangulatát tükrözi, harmóniában a mai kor modern hatásaival. A világhálón pedig megtalálható a Vidám Színpad megújult internetes portálja, a www.vidamszinpad.hu.

Jegyvásárlás>>


Kiss Péter, Vidám Színpad, sajtóreferens

süti beállítások módosítása