Vígszínház, november

Novemberben a Vígszínház nem tart premiert, ám elkezdõdtek az új bemutatók próbái. A Szent István körúti nagyszínpadon Örkény István: Pisti a vérzivatarban címû groteszk játékát próbálja a társulat. A mû õsbemutatója 1979 januárjában volt a Pesti Színházban Várkonyi Zoltán rendezésében, a fõbb szerepekben olyan színésznagyságokkal többek közt, mint Tordy Géza, Garas Dezsõ és Gobbi Hilda...

Novemberben a Vígszínház nem tart premiert, ám elkezdődtek az új bemutatók próbái.
A Szent István körúti nagyszínpadon Örkény István: Pisti a vérzivatarban című groteszk játékát próbálja a társulat. A mű ősbemutatója 1979 januárjában volt a Pesti Színházban Várkonyi Zoltán rendezésében, a főbb szerepekben olyan színésznagyságokkal többek közt, mint Tordy Géza, Garas Dezső és Gobbi Hilda.

A '79-es premier viharos előéletéhez hozzátartozik, hogy megírása után, 1969-ben a Vígszínház azonnal be akarta mutatni a darabot, ám a kultúrpolitikai cenzúra ezt megakadályozta. Egy évtizednyi betiltás után került végre színre a mű a Pesti Színházban. A Pisti akkori sikerét jelzi, hogy több mint száz előadást ért meg.
Ami a darabot illeti, Örkény méltatói joggal nevezik a "Pistit" a huszadik századi Az ember tragédiájának is. Ahogy Ádám "bejárja" az emberiség történetét, úgy a főszereplő Pisti történetében, mulatságos és meghökkentő kalandjaiban világosan felismerhető a magyar történelem, kollektív "önéletrajzunk" számos meghatározó erejű eseménye, tragikus erővel, vagy groteszk módon ábrázolva. S mint minden jelentős műalkotás, miközben a közös múltról, emlékeinkről beszél, érvényes erővel szól jelenünkről, napjaink valóságáról is.

A december 17-ei bemutató rendezője Marton László. Főszereplők: Gálffi László, Fesztbaum Béla, Igó Éva, Szamosi Zsófi, Lukács Sándor, Harkányi Endre, Pindroch Csaba, Börcsök Enikő.

A Pesti Színház 2005. január 6-ai bemutatójáról a decemberi hírlevelünkben részletesen szólunk. Egyelőre annyit, hogy Neil LaBute: A modell című komédiáját Marton László végzős színinövendékei - Telekes Péter, Zeck Julianna, Tornyi Ildikó és Varju Kálmán - játsszák, Lukáts Andor rendezésében.





Visszatérve a novemberi műsorra két izgalmas Házi Színpad-i eseményre hívjuk fel figyelmét.

November 11. 19.30 ó. Bertók László: Valahol, valami
Lázár Balázs előadóestje

Lázár Balázs színész, költő tolmácsolja Bertók László Kossuth-díjas költő verseit. Közreműködik: Tallián Marianne

November 25. 19.30 ó. Visky András: A meg nem született
Kulka János felolvasóestje

Kertész Imre egyik legszemélyesebb alkotása a Kaddis a meg nem született gyermekért, amelyben egy középkorú, Auschwitzot megjárt férfi egy zaklatott, emlékekkel terhes éjszakán végleg eldönti, hogy gyermektelenül fogja leélni az életét.

Visky András Kolozsvárott élő költő, drámaíró, dramaturg ebből az érzelmileg mélyen felkavaró kisregényből színpadi monológot írt, amelyet Kulka János színművész eddig egyetlen alkalommal, megrendítő erővel olvasott fel a Pécsi Színházi Találkozón. Most ismét részesei lehetünk ennek a különleges színházi élménynek.



Kiss Péter, Vígszínház, sajtófőnök

süti beállítások módosítása