Holocaust szimfónia

A Holocaust áldozatainak emlékére a magyarországi Zsidó Hitközség és a budapesti Osztrák Kultúrális Fórum támogatásával november 22-én 19 órakor kerül sor a Dohány utcai Zsinagógában, az osztrák zeneszerzõ és karmester, Richard Edlinger vezénylete alatt A VONAT címû szimfóniájának õsbemutatójára, a világhírû Oscar-díjas Maximilian Schell, mint narrátor közremûködésével. Szólisták: Adrian Eroed, Rajk Judit és Fekete László.

szerzõ: Deák Attila forrás: Terasz.hu



A Holocaust áldozatainak emlékére a magyarországi Zsidó Hitközség és a budapesti Osztrák Kultúrális Fórum támogatásával november 22-én 19 órakor kerül sor a Dohány utcai Zsinagógában, az osztrák zeneszerző és karmester, Richard Edlinger vezénylete alatt A VONAT című szimfóniájának ősbemutatójára, a világhírű Oscar-díjas Maximilian Schell, mint narrátor közreműködésével. Szólisták: Adrian Eroed, Rajk Judit és Fekete László.


RICHARD EDLINGER,

a United Philharmonic Vienna főkarmestere a bécsi Zeneművészeti főiskolán tanulmányait 1982-ben fejezi be.
Első nyilvános, nemzetközi szabású sikereit különböző versenyek díjazottjaként éri el, mint pl. a "Premio Cantelli" a milánói Scala rendezésében vagy az ORF-nél Salzburgban. Számos koncertturnéja során beutazza szinte egész Európát, s útjai az Egyesült Államokba és a Távolkeletre is gyakorta vezetnek. Két nagy visszhangot keltő koncertjével több mint 100.000 hallgatója előtt jelentős mértékben hozzájárul a Bécsben évente megrendezésre kerülő Donauinsel-fesztivál sikeréhez. Ezen felül több rádiófelvételt vezényel, részben saját kompozícióit is (mint pl. a "Reaktionen" című balettzenéjét a WDR-ben). Sokrétű karmesteri tevékenysége mellett, melyről nagyszámú CD felvételei is tanúskodnak (pl. az EMI, a Marco Polo vagy a Naxos lemeztársaságoknál) 1995 óta személyesen vezeti a bécsi zenei szeminárium mesterkarmesteri kurzusát.


MAXIMILIAN SCHELL, Narrátor

A legendás, Oscar-díjas színészt számos kitüntetéssel is jutalmazták rendhagyó művészi pályafutása során. Összesen hatszor nevezik az Oscar-ra, háromszor nyeri el a New Yorki Filmkritikusok díját, valamint több Golden Globe és hét állami filmdíj nyertese is egyben. 1958-ban Marlon Brando és Montgomery Clift oldalán szerepel az Oroszlánkölykök hollywoodi megfilmesítésében. Három évvel később Oscar-t kap Stanley Kramer Ítélet Nürnbergben című filmjében nyújtott színészi alakításáért. Hollywood főként német és kelet-európai származású figurák életre keltésére hívta őt, olyan produkciókban, mint a Topkapi vagy A híd túl messze van. A United Philharmonic Vienna elsőrangú nemzetközi formáció, melynek tagjai a világ 30 különböző országát vallhatják szülőhazájuknak. A zenekar 1994 szeptember 25-én a bécsi Konzerthaus nagytermében szerepelt először karmestere, Richard Edlinger vezénylete alatt nagyközönség előtt, mely előadása úgy a közönség mint a kritikusok körében elsöprő sikert aratott. A zenekar átütő sikereit olyan neves vendégkarmesterek és szólisták nevei fémjelzik, mint P. Domingo, A. Kirchschlager, I. Raimondi vagy T. Miteva. Sikerívük csúcspontját az 1995 augusztusában Placido Domingo részvételével tartott innsbrucki szabadtéri koncertjük jelenti, melyet 1996 júniusában a bécsi Stadthalléban való fellépésük követett. Emellett a bécsi Konzerthaus nagytermében saját koncertsorozattal örvendeztették meg hallgatóikat, a bécsi klasszikától a modern zene repertoárjáig ötvözött programjukkal.

A VONAT (DER ZUG) szimfónia

Richard Edlingernek 7 évesen iskolája könyvtárában egy Dachau-ról szóló könyv kerül kezébe, melynek a holocaust áldozatait ábrázoló illusztrációi kitörölhetetlen nyomot hagy emlékezetében. Később, 1979-ben főiskolai hallgatóként Schönberg "Egy varsói túlélő" előadásának kórusában énekel. A túlélőt Maximilian Schell alakítja. A koncert a holocaust témáját feldolgozó zene írására indíttatja, melyhez csak évekkel később, tapasztalatokkal gazdagodva, művészi pályájának közepette kezd hozzá.

Végül, 25 évvel később, megszületik A VONAT című szimfóniájának ötlete, mely egy zsidó család utolsó együttlétét beszéli el egy deportáltakkal zsúfolt szerelvényben, végső erőszakos szétszakításuk előtt.Elképzelésére alapozva felkéri a magyar származású Müller Viktoriát szimfóniája szövegének megírására. A mű megalkotásával beváltja egykori, önmagával szemben tett ígéretét, s reméli, hogy holocaust szimfóniája a zene világában rangjához méltó helyet foglalva töltheti be.



szerző: Deák Attila forrás: Terasz.hu


süti beállítások módosítása