az ördögi körbõl nagyon nehéz kiszállni

Gryllus Dorka jelenleg Berlinben él, de most nem csak ezért utazik vissza a budapesti filmszemlérõl a német fõvárosba, hanem amiatt, mert a Dallas Pashamende címû film fõszereplõjeként meghívták a február 10-én kezdõdõ Berlinaléra, a Shooting Stars (holnap sztárjai) programjába is, ahol fiatal tehetségek mutatkoznak be.

szerzõ: Balogh Gyula forrás: Népszava

- Gryllus Dorka kiszolgáltatottságról, a Dallasban játszott főszerepéről és újabb terveiről -

Gryllus Dorka jelenleg Berlinben él, de most nem csak ezért utazik vissza a budapesti filmszemléről a német fővárosba, hanem amiatt, mert a Dallas Pashamende című film főszereplőjeként meghívták a február 10-én kezdődő Berlinaléra, a Shooting Stars (holnap sztárjai) programjába is, ahol fiatal tehetségek mutatkoznak be.



- Önnek a Dallas Pashamende című filmmel kapcsolatos egyeztetési nehézségek miatt távoznia kellett színházából, a kaposvári teátrumból. Nem fizetett túl nagy árat a produkció elkészültéért?




Gryllus Dorka:- Természetesen fájt, hogy el kellett jönnöm a kaposvári színházból, de én döntöttem arról, hogy ezt az árat megfizetem, vagy sem. Nekem fontos volt ez a film, meg akartam csinálni, még ilyen áron is.


- A filmet először a romániai Alsóváros melletti salakbányában felépített díszletben forgatták, ahol közelebbről megismerhette a produkcióban közreműködő roma statisztákat. Az életkörülményeiket látva, mi döbbentette meg leginkább?


Gryllus Dorka:- A kiszolgáltatottságuk. Egy öt éves kisgyereknek van például három testvére, az apja börtönbe kerül, de valamit azért kell enniük, ezért kénytelen lopni és ez nem bűn lesz számára, hanem az egyetlen túlélési esély. De előbb-utóbb szembetalálkozik azzal a társadalmi normával, hogy lopni bűn és ez a konfliktus időről időre újra reprodukálódik.


- Létezik ebből a helyzetből kiút?


Gryllus Dorka:- Ebből az ördögi körből nagyon nehéz kiszállni. Az biztos, hogy az előítéletek nagyon mélyen benne vannak az emberekben és ezen nem egyszerű segíteni.


- A filmben résztvevő helyiek, hogyan fogadták a stábot?


Gryllus Dorka:- Volt olyan férfi, aki azt mondta, "az egyik dokumentumfilmes idejött és meggazdagodott a nyomorunkon. Mi pedig itt maradtunk. És most ti is megmutatjátok a szégyenünket a világnak." Hirtelen nem is tudtam neki mit válaszolni. Ez a film nem öncélú okok miatt készült. Remélem, hogy legalább egy kicsit változtathat a történetben szereplő hasonló közösségek megítélésén.


- A romániai hatóságok környezetszennyezésre hivatkozva leállították a forgatást. Ezeket a botrányokat önök színészként, hogyan élték meg?


Gryllus Dorka:- Nagyon nehéz, úgy dolgozni, hogy az ember nem tudja előre, hogy a soron következő jelenetet fel lehet-e még venni. Az sem öröm, ha a forgatás elhúzódása miatt az ember kénytelen nyári ruhában szaladgálni decemberben. Volt olyan pillanat, amikor úgy látszott, hogy nem tudjuk befejezni a filmet. Két hetet várakoztunk a leállás miatt a romániai helyszínen egy szállodában, aztán összecsomagoltunk és hazajöttünk. Később a díszletet újra fel kellett építeni Magyarországon. A producer és a rendező azonban hősiesen küzdenek. És most legalább már elkészült a film.


- Örült annak, hogy ez a karakter teljesen különbözik a korábbi filmjeiben alakított szerepeitől?


Gryllus Dorka:- Bár a kaposvári színházban sokféle szerepkörben kipróbálhattam magam, de filmen még nem nagyon játszottam ilyen szélsőséges karaktert.


- Most Belinben él, ez miként alakult így?


Gryllus Dorka:- Többször is dolgoztam együtt Rolf Schübel német rendezővel. Ő biztatott, hogy tanuljam meg a nyelvet, két nyáron is voltam egy-egy hónapot Berlinben ebből a célból. Ezután jött a Dallas forgatása, eljöttem a színházból. Felhívtam több színházigazgatót, de nem találtam helyet magamnak. Minden arra felé mutatott, hogy most itt az alkalom. Schübel újra hívott egy szerepre, gondoltam nincs vesztenivalóm, legfeljebb, ha nagyon rosszul érzem magam, hazajövök. Szerencsére ezután is lett több munkám Németországban, de továbbra is tanulok németül.


- A magánéleti váltás is szerepet játszott abban, hogy külföldre költözött?


Gryllus Dorka:- A bulvár sajtó zaklatása miatt kezdett kialakulni bennem egyfajta üldözési mánia. Mindig azt képzeltem, hogy valaki figyel, az étterembe csak suttogva mertem beszélni. Jót tett, hogy elutaztam. Úgy érzem, hogy már jobban önmagam vagyok. Persze hátránya is volt, hiszen mindent elölről kellett kezdeni.


- A kint szerzett ismertségének is köszönhető, hogy meghívták a héten kezdődő Berlinaréra?


Gryllus Dorka:- Nem, a Dallas főszereplőjeként a Magyar Filmunió javasolt engem a Shooting Stars programba. Egyébként magát a filmet, a Panorama szekcióban vetítik. A Berlinalén háromnapos program vár rám, megbeszélésekkel, fotózásokkal, vacsorákkal és díjátadással.


- Vár ettől a szerepléstől konkrét lehetőséget?


Gryllus Dorka:- Nem gondolom, hogy szembe jön majd egy rendező, vagy producer és azt mondja, hogy téged kerestelek. De ennek a bemutatkozásnak az a célja, hogy az új arcokat megismerjék az európai filmpiacon. Emellett sikerélményt jelent, hogy én vagyok Berlinben az idei magyar Shooting Stars.


- Vár önre újabb munka Berlinben?


Gryllus Dorka:- Több dologról szó van, de konkrét szerepről még nem beszélhetek. Itthon Gárdos Péterrel dolgozom hamarosan és remélem, hogy Berlinben sem kell majd tétlenkednem.


szerző: Balogh Gyula forrás: Népszava

süti beállítások módosítása