Holland táncszínház

December 7-8-9-én a Nemzeti Táncszínház szervezésében lép fel Budapesten a Nederlands Dans Theater I. Az elõadások helyszíne a Mûvészetek Palotája Fesztivál Színháza.

"Ha csak egy előadást tudsz megnézni ebben az évben,
a Nederlands Dans Theater legyen az!"
(New York Times)

A Holland Táncszínház (Nederlands Dans Theater, röviden NDT) a világ egyik legkiemelkedőbb kortárs tánc együttese, amely a legjelentősebb színpadok szívesen látott vendége szerte a világon.

A Holland Balettből kilépve 18 művész alakította 1959-ben azzal a céllal, hogy a hagyományos stílusnak hátat fordítva a tánc új formáit kutassa. 1978-ban - mindössze 28 évesen - nevezték ki az NDT művészeti igazgatójává Jirí Kyliánt, aki azóta több mint ötven művet készített az együttes számára, és fejlesztette a társulatot a nemzetközi szakma állócsillagává. Repertoárjukat három állandó koreográfusuk - Jirí Kylián, Paul Lightfoot és Sol León - alkotásai mellett olyan neves meghívott művészek és fiatal tehetségek műveiből alakítják ki, mint Nacho Duato, Mats Ek, Ohad Naharin vagy Johan Inger. Ennek eredményeképpen a közönség újító és gondolatébresztő táncszínházi műveket láthat az NDT-től, amelyek a kísérletező kedvet és kockázatok felvetését is vállalják.

Az évtizedek során a Holland Táncszínház fokozatosan kibővült; mára már egyedi jellegzetessége, hogy a tánc három dimenzióját tárja közönsége elé - Nederlands Dans Theater I., II., III. néven működtetett társulataival. Ezáltal az együttes a táncos egész életútját meg tudja mutatni: az NDT II. a pályakezdő fiatalokból áll, a most itt látható NDT I. a "zászlóshajó", a művészetük csúcsán alkotó közösség, az NDT III. pedig egy ú.n. projekt-társulat, amelyben 40 év fölötti vezető művészek előadásában gyönyörködhet a néző, ahol összesűrűsödik minden addigi színházi és élettapasztalat.  2004 óta az NDT művészeti igazgatója: Anders Hellström További információt találnak az együttes honlapján a www.ndt.nl oldalon.


Viaszszárnyak (1997)
koreográfia: Jiří Kylián
zene: J.S. Bach, H. von Biber, J. Cage, P. Glass
díszlet és fény: Michael Simon
jelmez: Joke Visser

A mű Ikarosz mitikus alakját idézi, akinek viaszból készült szárnyai elolvadtak, mert túl magasan és közel repült a Naphoz. Ezt a mítoszt láthatjuk megelevenedni Breughel híres festményén is, az Ikarosz bukásán. Jiří Kylián koreográfiája a szépség és kifejezőerő remekműve.

“ Kylián bűvésze a mozdulatoknak - soha nem megjósolható, mi fog történni, nem tűnik erőltetettnek, mégis olyan tökéletes, hogy szemmel alig követhető minden, ami a színpadon zajlik." (NRC Handelsblad)

 


Of Any If And (2005)
koreográfia: William Forsythe
zene: Thom Willems
fény: Jürgen Koss
látvány: Hinnrich Drews
jelmez: Stephen Galloway

William Forsythe 1995-ben készített koreográfiájának felújítása. A férfi-nő kapcsolat a témája ennek a megindító és drámai duettnek. Forsythe a klasszikus balett technika alapjától indul el, de lényegi elemeire bontva kitágítja lehetőségeit. Táncosait fizikai teljesítőképességük határáig vezeti. Mozdulatai és koreográfiái rendkívül bonyolultak, ennek ellenére kristálytiszták. Munkájában minden sallangot mellőz, amely elvonhatja a néző figyelmét a táncról. Néha a zenét is teljesen elhagyja, így hallható a táncosok szívverése. A nézőnek pedig eláll a lélegzete.

William Forsythe saját együttesét vezeti Németországban, de számos alkalommal tesz eleget más együttesek felkérésének is, visszatérő vendége az  NDT-nek, valamint többek között a Basel Ballet, Kanadai Nemzeti Balett, Királyi Svéd Balett, New York City Ballet, San Fransico Ballet társulatánál.


Szelíd otthon (2001)
koreográfia: Paul Lightfoot, Sol León
zene: J.S. Bach
 díszlet és jelmez: Sol León és Paul Lightfoot
 fény: Tom Bevoort

“Lightfoot és León a legutóbbi darabjukban valóban új területek feltárásának vágott neki, amely kalandot gyönyörűség szemtanúként követni." /Scotland on Sunday/



A Lightfoot és León alkotópáros mindkét tagja táncosként kezdte pályafutását az NDT-nél. Az észak-angliai születésű Paul Lightfoot 1985-ben szerződött az NDT-hez. 1988-ban, egy műhelymunka során készített először koreográfiát az NDT II. számára, amelyet sorozatos megbízások követtek az NDT mindhárom együttese számára. Az NDT számára készített művek mellett koreográfiáját például a londoni Sadler’s Wells Színház  táncegyüttese is játszotta. Munkáit különböző alkotói díjakkal is jutalmazták /l: 1992 Amsterdam Arts Fund, 1994 Lucas Hoving Prize, 1997 Choreography Prize from the Stichting Dansersfonds, 2002 Golden VSCD Theatre Dance Prize/. A spanyol születésű Sol León  1987 óta az NDT II, majd NDT I. táncosa.  Együttműködésük Lightfoottal 1991-ben kezdődött, amikor León díszlet és jelmeztervet készített Lightfoot koreográfiájához. Azóta szoros egységben dolgozik az alkotópáros.

forrás: Nemzeti Táncszínház

süti beállítások módosítása