I. Bárka Fesztivál

A 2006-os I. Bárka Fesztivál újabb lépcsõfok azon az úton, melynek kezdete két évtizeddel korábbra, a Gödöllõi Stúdiószínházi Fesztivál indítására helyezhetõ. Ez az út 2001-ben a Bárka Színház kezdeményezésére Budapesten folytatódott. Idén olyan fesztivált rendezünk, amellyel néhány nemzetközi színházi kísérlet állomásait, pillanatnyi eredményeit szeretnénk felmutatni a magyar közönségnek.
Az I. Bárka Fesztivál elõadásai biztos és elõre tudható, akár minõségi végeredményt ígérõ járt utakról letérve a járatlant kísértik meg, egyszeri minõséget teremtõ kísérletek, érzelemmel és szeretettel teli provokációk.

Ezen kívül az I. Bárka Fesztivál hiánypótló abban a tekintetben, hogy a két alkalommal Budapestre költöztetett Színházi Uniós Találkozótól (melynek jelentősége kivételes, ám megismétlése a hatalmas költségvetés miatt valószínűtlen a közeli jövőben) és a néhány alkalommal megrendezett Kortárs Drámafesztiváltól (melynek elsődleges célja az, hogy a külföldi színházi szakemberek megismerkedjenek a legújabb magyar drámatermés színpadi megvalósulásaival) eltekintve kimondhatjuk, hogy a magyar színházi életből mindig is hiányzó nemzetközi fesztivál a Bárka Színházban végre megvalósul, és évenkénti folytatás esetén egy hosszútávú folyamat kezdeti pillanatáról beszélhetünk.


PROGRAM


November 6. (hétfő)
18.15 Wyspianski-kiállítás (megnyitja: Dávid Csaba)
18.30 Megnyitó - Spiró György
Zászlófelvonás - Alföldi Róbert

19:00 - Bárka Színház, Vívóterem
• STANISLAW WYSPIANSKI: AKROPOLISZ
Maladype Színház, Budapest
rendező: Zsótér Sándor, Balázs Zoltán

Nem is annyira színmű, mint inkább zene nélküli opera az Akropolisz. Nagyszombat éjszakáján, Krakkóban életre kelnek a szobrok, angyalok és trójai hősök vegyülnek el a katedrális kőalakjai között, hogy saját létükkel is bizonyítsák: az élet körforgás, és szakadatlan ismétlődés, erősebb, mint a halál.


November 7. (kedd)
17.00   Wyspianski-vetítések:
• Menyegző (Andrzej Wajda filmje a Stúdióban)
• Novemberi éj (Andrzej Wajda színházi rendezése a Kávézóban)
19:00 Így dolgoztunk - beszélgetés Zsótér Sándorral és Balázs Zoltánnal
(házigazda: Tompa Andrea és Bérczes László) - Kávézó
21:00 Másik János-koncert - Kávézó


November 8. (szerda)
19:00 Bárka Színház, Vívóterem

• TATIANA TOLSTOYA: SZONYA
Rigai Új Színház, Lettország
rendező: Alvis Hermanis

Szonya egy kicsit együgyű, csúnyácska magányos lány. Igaz, van, amiben tehetséges: kitűnően főz, ügyesen varr, és könnyedén megy mások idegeire. Egyik nap azonban szenvedélyes és komoly szerelmeslevelet kap. Szonya szíve lángra lobban. Később rájön, hogy a levelet a gonosz Adától kapta, aki immár örökre megváltoztatja Szonya életét.

21:30 Regényből színház - Beszélgetés Alvis Hermanisszal és a Szonya szereplőivel (házigazda: Bérczes László)



November 9. (csütörtök)

19:00 - Bárka Színház, Vívóterem

• VLAGYIMIR SZOROKIN: A JÉG
Rigai Új Színház, Lettország
rendező: Alvis Hermanis


Alvis Hermanis

Az előadás a kortárs orosz szerző, Vlagyimir Szorokin A jég című regénye alapján készült. A történet egy különös szektáról szól - saját hasonmásaikat kereső szőke, kék szemű emberek -, akiket csak a szívük vezérel. Sőt, aki tagja akar lenni a közösségnek, súlyos erőpróbán kell átesnie. A lehetséges tagok szívét addig ütik jég-kalapáccsal, amíg vagy meghalnak, vagy felfedik valódi nevüket.

22:00 Megszólal a szív - Beszélgetés Alvis Hermanisszal, Mundruczó Kornéllal és Háy Jánossal (házigazda: Tompa Andrea)



November 10. (péntek)

EGY NAP A JEL SZÍNHÁZZAL
17.00 Vetítések a Jel Színház előadásaiból (Comedia Tempio, Woyzeck...)
18.30 Révész Róbert kiállításának megnyitása: Révész Róbert és Ágoston Béla koncertje
19:00 Szabados György koncertje
20:00 Az utolsó tájkép - Nagy József filmje
21:00 A Tisza és más... - beszélgetés Nagy Józseffel, a Jel Színház társulatával, Bicskei Zoltánnal, Szabados Györggyel - közben két rövidfilm: A szép Tisza és más, Tanyakép (házigazda: Bérczes László)


November 11. (szombat)
19:00 - Bárka Színház, Vívóterem

ÉDEN
Jel Színház
Franciaország-Szerbia
rendező: Nagy József

"Valójában én az emlékeimből bontom ki a lényeget, azt, amit megjeleníteni, amiről szólni szeretnék. Az ember mindig valahogy a saját életét próbálja átlényegíteni. Kanizsa, az egy kincsesbánya volt, és a mai napig is marad.
Semmilyen táj a világon még nem fogott meg úgy, mint a kanizsai, és nem tudtam mással helyettesíteni. Nekem nagyon nagy szükségem van arra, hogy itthonról táplálkozzak, szellemileg is és fizikailag is." /Nagy József/


November 12. (vasárnap)
Woyzeckek - kiállítás

18.00 óra: 
a Stúdió K. Woyzeck-előadásának
vetítése a Kávézóban

20:00 óra, Bárka Színház, Vívóterem
GEORG BÜCHNER: WOYZECK
Teatr Boguslawski, Kalisz Lengyelország
rendező: Maja Kleczewska

Kleczewska női látásmódja érvényesül ebben a velejéig férfi-darabban. Ezt a világot a maszkulin értékrend, az alárendeltség és az irgalmatlanság irányítja. Az eltúlzott, tobzódó jelenetek Büchner hétköznapi alakjait titáni hősökké emeli. Tizenöt percig tartó tündöklésüknek az vet véget, ha a rendszerben újabb hiba lép fel - gyilkosság vagy valamilyen egyéb katasztrófa - aminek a bekövetkezésében biztosak lehetünk; bízhatunk a világ ritmusában.

22:00 W-változatok - beszélgetés Maja Kleczewskaval, Fodor Tamással és Schilling Árpáddal (házigazda: Bérczes László)


November 13. (hétfő)
Bárka-Hamlet - kiállítás

19:00 - Bárka Színház, Vívóterem
• SHAKESPEARE: HAMLET
Bárka Színház, Budapest
Rendező: Tim Carroll


Balázs Zoltán, Nagypál Gábor
fotó: Nehéz Andrea

Tim Carroll rendező elbújik az előadás létrehozásában. Nem játssza el a színészek elől a darabot. Ellenkezőleg: előhívja a színészekből a rendezőt, kreativitásukat, képzeletüket, alkalmazkodóképességüket a váratlan helyzetekhöz. A kizökkentő beláthatatlanságok se veszítsék el szerepük fő vonalát és magát a történetet. Egyszerre fölszabadító és keményen fegyelmező a módszer.

22.30 Fesztiválzárás - Zászlólevonás (Alföldi Róbert)

 

Forrás: Bárka Színház

süti beállítások módosítása