Warrenné mestersége

Elképzelhetõ, hogy egy olyan konfliktus álljon anya és lánya közé, ami miatt a lány hátat fordítson mindannak, amiben addig hitt, amiben fölnõtt? Vagy esetleg a családon belül egy olyan titok kerüljön elõ a múltból, ami miatt soha nem beszélnének többet egymással szülõk és gyerekek?
Nehéz minderre egyértelmû választ adni, mint ahogy nehéz azt a konfliktus is elképzelni a mai világban, amelyrõl Bernard Shaw írt a Warrenné mesterségében, és amely január 9-étõl szerepel a Nemzeti Színház mûsorán.


Udvaros Dorottya

A darabban ugyanis Mrs. Kitty Warren, egy kiváló társadalmi kapcsolatokkal rendelkező jómódú üzletasszony, aki amellett, hogy ad a látszatra, megpróbálja mindazt megadni a lányának, ami neki nem adatott meg: tökéletes nevelést, kiváló iskolákat, belépőt az európai elitbe. Lánya, Vivie, miután megszerzi Cambridge-ben diplomáját, egy nyaralás alkalmával megtudja, hogy anyja prostitúcióból szerezte vagyonát. Ez a tudat, komoly dilemmát okoz a fiatal lánynak, aki végül megértéssel fogadja el a múltat, tudva, hogy anyjának a szegénységből nem volt más kiútja. Viszont amikor rájön, hogy anyja a mai napig Európa-szerte bordélyházakat tart fenn, elfordul tőle, elutasítja kiváltságait, s elhatározza, hogy saját erejéből fog boldogulni.


Udvaros Dorottya, Benedek Miklós

Bár Shaw 1893-ban írta a darabot, a Nemzetiben egy nagyon mai történetet láthatnak a nézők. Az előadás rendezője, Valló Péter napjainkba helyezte át a cselekményt, s így a modern világ dilemmáival szembesülhetünk: egyedül álló anya és lánya vívódása egymással, önmagukkal és a világgal szemben, a fiatal lány tartása, a nem tisztességes úton szerzett vagyon erkölcsi súlya stb., s  teszi mindezt szórakoztatva sok- sok humorral, s drámai fordulattal.


Sipos Vera, Marton Róbert

A darabra már a bemutató előtt igen nagy az érdeklődés, aminek elsősorban a kiváló szereposztás az oka: Warrenné szerepében Udvaros Dorottyát látható. A darab rendezője elmesélte, hogy  már régóta vágyott arra, hogy "nagy szívszerelmével" Udvaros Dorottyával egy komoly munkában találkozhasson. Szerinte a művésznő pont ott tart most a pályáján, amikor ezt a szerepet el kell játszania. Vivie Warrent a Nemzeti fiatal színésznője, Sipos Vera játssza, továbbá Benedek Miklós, Blaskó Péter, Rátóti Zoltán és Marton Róbert nyújt felejthetetlen alakítást.



Marton Róbert, Sipos Vera

Bernard Shaw: Warrenné mestersége
- színjáték két részben -
Fordította Nádasdy Ádám 

Warrenné, Kitty: Udvaros Dorottya
Vivie Warren, a lánya: Sipos Vera
Praed: Benedek Miklós
Sir George Crofts: Rátóti Zoltán
Samuel Gardner tiszteletes, anglikán lelkész: Blaskó Péter
Frank Gardner, a fia: Marton Róbert

Játéktér:  Valló Péter
Jelmeztervező:  Benedek Mari
Dramaturg:  Keszthelyi Kinga, Németh Virág e.h.
Zeneszerző:  Melis László
A rendező munkatársa: Herpai Rita

Rendező: Valló Péter

Bemutató: 2008. január 9. Nagyszínpad


Udvaros Dorottya, Sipos Vera


Forrás: Nemzeti Színház
Fotó: Nehéz Andrea

süti beállítások módosítása