VOLT Színház VAN

A mai napon kezdetét veszi a Reneszánsz Év - 2008. keretében a Négy Napos Színházi Program a VOLT Fesztiválon, idén elõször Sopron belvárosában. Két helyszín: a Petõfi Színház és a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ ad otthont a VOLT egyedülálló színházi programjának, amely keretében 8 elõadás kerül bemutatásra. A helyszínrõl naponta tudósít a TÁP Színház a szinhaz.hu oldalán.

A VOLT Fesztivál történetében már-már hagyománynak számít, hogy a TÁP Színház társulata évente egy-egy nagysikerű színdarabbal és népszerű "egyperceseivel" lepi meg a résztvevőket. Az eddigi gyümölcsöző együttműködés eredményeként idén a fesztivál szervezőinek felkérésére a TÁP Színház négynapos színházi programot állított össze különböző produkciós társulatok, népszerű vagy éppen ígéretes művészek közreműködésével.

Az előadások értékeléséről felkért neves szakmai zsűri gondoskodik: Bárdos Deák Ágnes, Ef Zámbó István, Molnár Gál Péter, Peer Krisztián, Péterfy Bori, Vajdai Vilmos

A Petőfi Színházban és a Kulturális Központban zajló programok a VOLT vendégei számára díjmentesen látogathatók! Helyfoglalás érkezési sorrendben. (A várható nagy érdeklődés miatt a szervezők mindenkit arra kérnek, időben érkezzenek a helyszínre.)


A RENESZÁNSZ ÉV - 2008.
VOLT SZÍNHÁZ RÉSZLETES PROGRAMJA


JÚLIUS 2. szerda, 15:00

TÁP SZÍNHÁZ: HABLATY - ROSSZ ÍRÁSOK ESTJE

...Akinél marad a Fekete Péter annak orrára, arcára, homlokára egy előre befeketített dugóval foltot nyomunk. Bla-bla-blabla. Amit elloptál ennivalót innen, okozzon hasmenést a neved napján. Jóétvágyat bla te disznó. Blablablabla. Eltűnt egy nagymambla: eltűnésekor szabadidőalsóban, otthonkában. Blabla. És más. Bl. Ből. A többit meglátjuk. Bla. Én többnyire csak csillogok, te kurvára harapnál...

Rendező: Schönberger Ádám
Az előadás hossza: 120' (szünet nélkül)
(Versenyen kívül!)


JÚLIUS 2. szerda 18:00

LIBIOMFI
tragikomikus-szocio-mese-musical

A Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis, a Városi Színház, és Kálmánchelyi-Stefanovics-Végh-féle színház közös produkciója

Libi bácsi élettársa segítségével szeretné megrendezni a Micimackót Sztanyiszlavszkij módszer szerint. A cselekmény egy utazás keretein belül bontakozik ki, és musical, operett, diafilm elemekkel tarkított vérvalóság tárul a nézők szeme elé.

Rendező: Végh Zsolt, Stefanovics Angéla
Az előadás hossza: 110' (egy szünettel)


JÚLIUS 3. csütörtök 15:00

BUDAPESTI ZSIDÓ SZÍNHÁZ: HUNKURUNK, AVAGY A SZEMÉRMES NEM TANUL

"Mi az, ami körülvesz minket a gettókocsmákban és azok meghosszabításaiban, az albérleteinkben, lakásainkban, szüleink lakásaiban, kisszobákban, ahol a gyorsszerelmek hangjait párnákba préseljük? Valódi történeteket fogunk használni, magunkról és a barátainkról (rólad) fogunk beszélni. Milyen ez a város, mit kezdünk a szabadsággal? Tanulság nem lesz. Maradjunk párbeszédben." (Dömötör András, rendező)

Az előadás hossza: 60' (szünet nélkül)


JÚLIUS 3. csütörtök 18:00

HOPPart társulat: HALÁLKEMÉNY - a mi dájhárdunk

Roderick Thorp Minden elmúlik egyszer (Nothing lasts forever) c. könyve, valamint John McTiernan Drágán add az életed (Die Hard) c. filmje alapján

"Szükségem van egy hősre" - Bonnie Tyler

A hős szó leggyakoribb jelentése olyan férfi vagy nő, aki egy történet, különösen a mítosz, mese, legenda és monda központi szereplője, vagy egy népcsoport, kultúra rendkívüli, önfeláldozó tettet végrehajtó híres személyisége...

Rendező: HOPPart
A próbákat vezette: Herczeg Tamás
Az előadás hossza: 90' (szünet nélkül)


JÚLIUS 4. péntek 15:00

KRÉTAKÖR: MADE IN CHINA, MADEINCHINA, MÉDINCSÁJNÁ

Egy mai női történet három hangra: Láng Annamária, Koltai Kata (gitár) és Bodrogi Éva (ének) előadásában.

Zenéjét írta: Sztojanov Georgi
Az előadás hossza: 80’ (szünet nélkül)
(Versenyen kívül!)


JÚLIUS 4. péntek 18:00

SPACE színház (NL): HOLLAND CUNAMI - DROWNING IN EUROPE
áldokumentarista krízis-színház

Holland Cunami színházi áldoku. Mi lenne, ha egy szökőár elöntené Hollandiát és egyedül Magyarország fogadná be a holland menekülteket? Mi lenne, ha Hollandiát teljes egészében kitelepítenék és a hollandoknak Magyarországon kellene megpróbálniuk felépíteni új életüket?

Koncepció: Ardai Petra
Az előadás hossza: 70’ (szünet nélkül)


JÚLIUS 5. szombat 15:00

KoMa: PLAZMA (GARACZI LÁSZLÓ)

A helyszín a mai Magyarország. A darab harsány kereskedelmi rádiós párosa Mohács remix című műsorával dramaturg és narrátor egyben, mint egy kellemesen skizoid ember két fele, hol jóban vannak, hol rosszban, miközben szembesítik egymást önmagukkal. ...A jelenetek látszólag lazán kapcsolódnak egymáshoz, de egy mozaik darabjai, az előadás végére összeállnak.

Az előadás hossza: 70' (szünet nélkül)


JÚLIUS 5. szombat 18:00

DÖMÖTÖR TAMÁS: CZUKOR SHOW

A show úttörő kísérlet a színházi nyelv újraértelmezésében: egyedülálló formában ismerhetjük meg Füst Milán ’Boldogtalanok’ című tragédiáját, és egyúttal új magyar dráma születik.

Írta és rendezte: Dömötör Tamás
Az előadás hossza: 90' (szünet nélkül)

A színházban zajló versenyprogram mellett az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan minden délután 13.00 órától Egypercesek zajlanak a TÁP Színház sátránál a VOLT Fesztivál helyszínén. Ezek az előadások egy egészen kicsi sátorban zajlanak, és előadásonként csupán 1-1 vendég foglalhat helyet a nézőtéren.

Valamint ugyanitt: július 3-án 13.00 és 15.00 órától a TÜNET EGYÜTTES TE SZEMÉT! című szabadtéri performansza látható.
 


KIÁLLÍTÁS A VOLT FESZTIVÁLON


Ugyancsak a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ ad otthont a VOLT ideje alatt efZámbó István és feLugossy László kiállításának.

A két művész közel negyven éve dolgozik már közösen. A hetvenes években részt vettek a szentendrei Vajda Lajos képzőművészeti stúdió megszervezésében. A stúdió nyitottsága alapozta meg a társművészetekkel való szoros kapcsolatot, így jött létre a nyolcvanas évek elején egy legendás zenekari formáció: Bizottság együttes néven.

A Bizottság zenekarban Wahorn Andrással közösen, a hagyományos koncertekkel párhuzamosan rengeteg alternatív zeneiakciót,  performance-ot, audió-vizuális kisérletet aktivizáltak.

A zenekar leállása után, az egyéni utak kialakítására törekedtek, de a közös szál is tovább épült egy másik szinten. A mai napig közösen szervezik a szentendrei Kis Magyar Performance és Nehézzenei Fesztivált.

A mostani kiállításuk is egy ilyen közösen egyéni bemutató.

A tárlatot Ligeti Nagy Tamás, a VOLT magazin egykori, és a WAN2 jelenlegi főszerkesztője nyitja meg július 2-án 12 órakor.


Kiemelt médiatámogatónk: Magyar Színházi Portál - szinhaz.hu

Forrás: VOLT Fesztivál

süti beállítások módosítása