Nagy Impró Nap

A NAGY IMPRÓ NAPon a Momentán Társulat 8 órán át 4 teljesen különböző impró-előadást játszik egyhuzamban. A társulat 2003 óta űzi nagy sikerrel hazánkban az angol és amerikai hagyományokra épülő imprószínházi műfajt.


Nagy Impró Nap - Mozgóképes ajánló

 

Egyre több néző ismeri meg az improvizációt, mint szórakoztató előadásformát és magát a Momentánt: teltházak előtt játszanak, mára túl vannak a 430. előadáson. Május 9-én 4 előadástípust mutatnak be egymás után, melyek mindegyike a rögtönzésre épül. A néző, ha kívánja, pusztán élvezője a shownak, de ha szeretne, bármikor beleszólhat: próbára teheti a játékosokat és alakíthatja az előadást. Kreativitás, 100% impró és „8 óra szórakozás!"

Csapatjáték: a bármely előadáson részt vevő legnagyobb csapat egy 3 órás VIP Momentán programot nyer, ahol csak nekik, csak velük játszunk!

NAGY_IMPRO_NAP_szoro_web

 

4 előadás - 8 óra szórakozás
Beszélgetés Molnár Leventével és Harsányi Bencével

- Bevezetésként kezdjük egy játékkal! Mutasd be hat mondatban a Momentán Társulatot a következő szavak felhasználásával: színtelen, kenyér, pofavizit, Kínai Népköztársaság!

H. Bence: A Momentán Társulat a színtelen valóság felvirágoztatásán dolgozik 2000 óta. A tapasztalatok szerint a nézőknek úgy kell az interaktív színházi játék mint egy falat kenyér, bizonyítja ezt a több mint 400 sikeres impró előadás. A RögvEst ugyanis nem csak egy szokásos színházi pofavizit, hanem a közönség aktív közreműködése és a Társulat közös játéka. Hogy ott leszünk-e a nyári világkiállításon a Kínai Népköztársaságban, még nem tudjuk. Egyelőre még kisebb gondot okoz a sanghaji dialektus... De más lehetetlent nem ismerünk.

- 10 éve állandó létszámmal játszotok?

M. Levente: A Társulat indulásakor 9-en voltunk, és csak később csatlakozott hozzánk Pirisi László zenei vezető, de ettől függetlenül olyan, mintha a kezdetek óta velünk lenne.

- Főfoglalkozásként űzitek a színházat és a tréningeket?

H. Bence: Mindannyian a színház, a film, a zene különböző területein dolgozunk, vagy tanítunk. Van köztünk dramaturg, látványtervező, fotográfus, rendező-producer, fordító, drámapedagógus, tréner, zenész-zeneszerző, műsorvezető-szerkesztő. A társulat tagjai számára nagyon fontos az improvizáció, a játék, de nem kell ebből megélnünk.

M. Levente: Egyikünk sem végzett színész, de többen is kötődünk valamilyen módon a színjátszáshoz. Többen közülünk tanári diplomával rendelkeznek, tehát sokan sok mindennel foglalkozunk, de épp ettől válik a társulat maga sokszínűvé, és ezt az improvizációban is kiaknázzuk.

 


Ízelítő a tavalyi Nagy Impró Napból - Mozgóképes ajánló

 

- A tavalyi Nagy Impró Napon debütált a Házimozi. Azóta eltelt egy év. Milyenek a tapasztalatok, visszajelzések?

H. Bence: A Házimozi egészen új játékforma, ami sokat fejlődött egy év alatt, csiszoltuk, finomítottuk. Egyre több néző kifejezetten erre az előadásra jár rendszeresen. A közös történetépítés érdekes dramaturgiai játék, a második rész DVD extrái pedig a RögvEst pörgését hozzák.

M. Levente: A Házimozi célja az improvizációs műfaj egy másik irányvonalának kipróbálása volt. Ez teljesen más gondolkozást igényel nemcsak tőlünk, de a nézőktől is. A visszajelzések pozitívak, és lassan megtalálja ez az est is a saját közönségét, mi pedig töretlenül fejlesztjük, és próbáljuk a legtöbbet kihozni belőle előadásról előadásra.

- Hogy készül fel az ember egy egész napos improvizációs előadássorozatra?

H. Bence: Játékra játékkal készülünk. A 400 eddigi előadásunk jó tréning a Nagy Impró Nap 4 előadására. A fesztiválhangulat alaposan felpörgeti majd a társulatot és a közönséget is.

M. Levente: Szerintem mindenki máshogy. A többiek módszereit nem ismerem, de mint minden előadás előtt, én szeretek egy fél órát lazítani kikapcsolni, töltődni. A színpad teljes embert kíván, ahol leginkább az ösztöneire hagyatkozik és fokozottan koncentrál a közönségre, a társaira, a jelenetekre.

- Áruljatok el nekem valamit! Ugye azért vannak dolgok, amiket előre egyeztettek?

H. Bence: Az improvizációnak is vannak keretei: az előadást a műsorvezető kezdi a közönség felrázásával és ő is búcsúzik el a végén. Minden játéknak vannak szabályai, de minden karakter és szituáció a pillanat műve. A kétkedő nézőktől tulajdonképpen a legszebb kritikát kapjuk: olyanok a jelenetek, mintha sokat próbáltuk volna.

M. Levente: A Házimozi előtt pedig meg szoktuk beszélni az adott filmes műfaj alapvető ismérveit, kliséit, mivel a műfajhoz képest a közönség sem kaphat teljesen mást.

- Kiknek ajánljátok előadásaitokat?

H. Bence: Mindenkinek, aki szeret játszani. Aki a tévében látott már improvizációt és kíváncsi, hogy milyen lehet élőben. Mindenkinek, aki szívesen megy színházba, de nem a formaságok és az ünnepélyes keretek miatt.

M. Levente: Azoknak, akik szívesen kikapcsolódnának két órára, és felhőtlenül szeretnének szórakozni. Akik élvezik, hogy egy előadást nemcsak végignézhetnek, hanem aktívan bele is szólhatnak egy-egy ötlettel.

- Hogy lehet ezt végigcsinálni utolsó percig kreatív elmével? Hány órát alszotok utána?

H. Bence: A színpadi játék közben nincs álmosság, nincs fáradtság, de május 10-én reggel senki ne próbáljon meg telefonon elérni...

M. Levente: Én amúgy nem vagyok egy sokat alvós fajta, persze nem mondom, hogy az előadások után nem vagyok fáradt, de maga a játék annyira feltölt, hogy még utána is pörgök egy-két órán át, mire el tudok aludni.

- Mi alapján raktátok sorrendbe az előadásokat a Nagy Impró Napra?

H. Bence: A RögvEst a legelső, a klasszikus impró előadásunk, ezzel kezdünk. A Házimozi, aminek most kosztümös kalandfilm lesz a műfaja, népszerű a fiatalabb korosztály, a családok körében, így került délután négy órára. Abban is biztosak voltunk, hogy az Ütközet kerül az est végére. Ez egy imprómeccs, ahol a társulat egyik fele küzd a másik fele ellen, illetve a nézők kegyeiért. Kemény küzdelem, drámai csata.

- Az életben is improvizáltok, vagy vannak terveitek a jövőre nézve?

H. Bence: Rengeteg tervünk van, egyre több helyre és nézőhöz jutunk el az előadásokkal, workshopokat tartunk iskolákban, egyetemeken, konferenciákon. A játékos szemlélet, a csapatmunka fontossága mind olyan témák, amelyekre az élet sok területén nagy szükség van. Oktatási profilunk, állandó impró-drámacsoportjaink, nyári táboraink egyre fontosabbak a társulat életében.


NAGY IMPRÓ NAP
8 óra szórakozás
a Momentán Társulat egész napos rendezvénye Momentownban - ahol bármi megtörténhet!
2010. május 9., 14 - 22h
Momentown, Ajtósi Dürer sor 19-21.

Nyerjen jegyeket az előadásra!!! >>>

 

* 14.00 RögvEst

A RögvEsten pörgős helyzetek, frappáns jelenetek, meghökkentő megoldások várják a nézőket. Spontán szituációk improvizatív megoldásai, a közönség ötletei alapján. Izgalmas és humoros impró show váratlan pillanatokkal, sodró és kihívásokkal teli összjáték a társulattól.

RgvEst

 

* 16.00 HáziMozi

Itt egyetlen hosszú történetté áll össze az improvizációs játék, melynek témáját a nézők ötletei, formáját pedig filmes műfajok határozzák meg. A műfaj minden este más, ezúttal francia kosztümös film születik a nézők irányítása mellett - élőben. A „film" után megtekinthetők annak DVD extrái: fergeteges imprójátékok az imént született történet alapján: kimaradt jelenetek, titkos részletek, meghökkentő változatok - természetesen most sem maradhatnak el a közönség ötletei.

 

HaziMozi_kosztumos_kalandfilm



HáziMozi ajánló


* 18.00 RögvEst Közélet

Impró show aktuális témákra. Hírek, újságcikkek és szemtelen imprószínészek. Kultúrpornó. Aktuálbulvár. Frankómegmondás. Bekerülhet az estbe bármi, ami bosszant, vagy éppen örömet okoz a mindennapokban. Féktelen improvizáció tabuk nélkül. RögvEst kicsit másképp.

KOZELET_geri

 

* 20.00 Ütközet - Momentán vs. Momentán

Egy csatatér, egy társulat, két csapat - küzdelem az utolsó... asszociációig! Kemény játékszabályok, egy kíméletlen bíró, sárga és piros lap, a közönség pedig nemcsak ötleteket ad, de szavaz is: melyik csapat domborított jobban az adott jelenetben? Imprócsata, ahol még a nyertes is a közönség kegyeitől függ! Jelenetek, pörgős játékok -, de mindez most időre, pontért, sípszóra, egymás ellen.

Ahogy a mondás tartja: „Az ellenségeimmel elbánok magam is, a barátaimtól óvj meg Istenem!"

 

UTKOZET_nagyi_web

 

-----

NAGY IMPRÓ NAP
Játszók: Boldoghy Borbála, Harsányi Bence, Kiskovács Attila, Molnár Levente, Nemes Takách Kata, Pirisi László, Simonyi Balázs, Tóth Barnabás, Várady Zsuzsi

Helyszín: MOMENTOWN, Dürer-kert, Bp. 1146 Ajtósi Dürrer sor 19-21.
Mottó: Mi sem tudjuk, mit teszünk 5 perc múlva!

 

forrás: Momentán Társulat

süti beállítások módosítása