ASZTA - az alternativitásról

Megtartották az ASZTA (Alternatív Színházi Témák Asztala) elnevezésű szakmai tanácskozást a Merlin Színházban. A Hólyagcirkusz Társulat és az Ellenfény folyóirat szervezésében létrejött találkozón alternatív színházak alkotói, az alternatív szcénában megjelenő iskolai műhelyek képviselői, kritikusok, szakírók vettek részt.

 


ASZTA szakmai tanácskozás - 1. részlet

A tanácskozás teljes videóanyaga itt érhető el >>>

 

A tanácskozáson szó esett az alternatív színházak történeti jelentőségéről, hogy az elmúlt 15-20 évben alapvetően formálták át a magyar színházi gondolkodást. Hogy mára számtalan olyan forma, művészi megoldás, esztétikai jellegzetesség figyelhető meg kőszínházi előadásokban vagy az egyetemi vizsgadarabokban, amelyek korábban csak az alternatív produkciókat jellemezte. Felmerült az az igény, hogy az elért eredmények és az új feltételek tükrében érdemes lenne újradefiniálni az alternatív színház fogalmát, szerepét, „küldtetését".

Az alternatív színházak egyik jellegzetessége a struktúrán kívüliség. Azonban a színházi törvény megszületésével e fogalom jelentősége az alternatív műhelyek életében is megváltozott. Elhangzott a konferencián, hogy a szférát, amely 1,3 milliárd forint támogatást kap, nem igazán lehet struktúrán kívülinek nevezni. Ugyanakkor új szempontként szóba került a függetlenség fogalma, ami szervezeti- működési formát és politikai függetlenséget is jelent a társulatok életében. Az utóbbit azért érdemes hangsúlyozni, mert ez sajnálatos módon hiányzik a kőszínházak működéséből. A meghívottak kifejtették álláspontjukat, hogy az alternatív színházakat ma is leginkább innovatív, progresszív szerepükről lehet felismerni, a formai újításokra, a kísérletezésre való törekvésükről.

 

 

holyagcirkusz_200 ellenfeny_logo



A mobilitás kérdése többféle megközelítésben is az ASZTA egyik központi témájává vált. Szóba került, hogy ténylegesen a struktúrán kívülről érkező új társulatoknak nehéz bekerülni az alternatív színházak finanszírozási területére, a másik irányból viszont felvetődött, hogy a régóta tartós értékeket teremtő, stabilan működő kiemelt alternatív színházi műhelyeknek egy idő után az intézményesülés lehetőségét is meg kellene kapniuk. Az átjárhatóság szellemében szóba jött a független játszóhelyek és az alternatív produkciókat befogadó kőszínházak szerepe, jelentősége is.

Az Alternatív Színházi Szemle programja az elmúlt években bizonyos átfedésbe került a POSZT programjával, hiszen itt újabban alternatív előadások is rendszeresen szerepelnek a versenyprogramban. Ennek ellenére a résztvevők örömmel konstatálták, hogy az alternatív fesztivál szervezői - ahogy ezt az idei válogatás, az újító szándékú program is mutatja - megőrzik a Szemle önállóságát és függetlenségét, és továbbra is az innovatív szellemben működő, független, struktúrán kívüli műhelyek számára nyújtanak bemutatkozási lehetőséget.

 

süti beállítások módosítása