Bűvös hellyé alakul a Bajor Gizi Színészmúzeum

Változatos programokkal: zsonglőrködéssel, színházi divatbemutatóval, a HOPPart Társulattal és a Könnyű Esti Sértés zenekarral várják a látogatókat pénteken a Bajor Gizi Színészmúzeumban; ahol a múzeumok éjszakája programjai már délután elkezdődnek.

Az idei program délutánja a Bajor Gizi Színészmúzeumban a cirkuszvilág egyik legkedveltebb területe, a zsonglőrködés jegyében zajlik. Zsonglőrtányér, labda, buzogány, karika, virágbot, diaboló és lebegőpálca - megannyi bűvös tárgy, amelyek bemutatásra és kipróbálásra várnak Bajor Gizi egykori villájának kertjében - közölte a múzeum. Mint írják, lehetőség lesz jelmezek felpróbálására, ékszer és virágfüzér készítésére is.
  

 

A külvilág illékony képként füstre vetül

 

A múzeum két fotókiállításához kapcsolódóan a látogatók megismerkedhetnek a fényképezés egyik ősi módszerének modern változatával, részesei lehetnek a "világ legnagyobb fényképezőgépének" és "A fénykép" megszületésének. A fotográfiai képalkotás legegyszerűbb módjának kutatásával foglalkozó Bölcskey Miklós médiaművész alkotásai többek között camera obscura performanszok keretében születnek. Egy 100 négyzetméteres fekete lepel belsejében a külvilág illékony képként hol füstre, hol nagyméretű palackra, hol áttetsző vékony anyagra, vagy papírzsebkendő lapokra vetül.
    

 

ahoppartHoppart

 

Behajtani tilos!

 

Este hét órától Behajtani tilos! címmel a HOPPart Társulat zenés összeállítását láthatja a közönség utazásról, járművekről. Az Ascher Tamás és Novák Eszter 2007-ben végzett zenés osztályából alakult társulat tagjai évek óta a Bajor Gizi Színészmúzeum visszatérő vendégei. Ezen az estén az Országomat egy ló(erő)ért! című kiállításhoz kapcsolódó dalokkal lepik meg a látogatókat.
    

 

Színházi divatbemutató

 

Az este folyamán Gyarmathy Ágnes dívái és hódolóik címmel színházi divatbemutatót és kamara-kiállítást is láthatnak az érdeklődők. Gyarmathy Ágnes Munkácsy-díjas díszlet- és jelmeztervező pályája során több száz színházi előadás több ezer jelmezét tervezte az ország több tucatnyi színházában, a Budapesti Operettszínháztól a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházig, a Nemzeti Színháztól a Szegedi Szabadtári Játékokig. Számos film kosztümjeit álmodta meg, többek között a Szabó István rendezte Oscar-díjas játékfilm, a Mephisto jelmezeit is. Az est során az utóbbi évek munkáiból láthatnak válogatást az érdeklődők.
    

 

konnyuestisertesKönnyű Esti Sértés

 

Könnyű esti sértés

 

A Bajor Gizi Színészmúzeum programsorozatát a Könnyű Esti Sértés koncertje zárja. A zenekar 1999-ben alakult fiatal színészekből a Vígszínházban, tagja Polyák Lilla, Fesztbaum Béla, Oberfrank Pál, Hajdu István, Kocsis Gergely és Vass György. Repertoárján az LGT, Santana, Gershwin, Hobo, a Dire Straits, Cserháti Zsuzsa, Máté Péter, Hevesi Tamás és Eric Clapton dalai szerepelnek.

süti beállítások módosítása