A debreceni színház a bytomi operafesztivál díszvendége

A debreceni Csokonai Színház Bánk bán-előadása lesz a nyitánya idén az évenként megrendezendő dél-lengyelországi nemzetközi szabadtéri operafesztiválnak, a Bytomi Szentiván-éjnek.

A Katowice melletti sziléziai városban, Bytomban működő, világszerte rangosnak tartott Sziléziai Operaház - Lengyelország második legnagyobb operaháza a varsói Teatr Wielki (Nagy Színház) után - évente megrendezi ezt a fesztivált, mindig Szent Iván éjszakájának, azaz június 24-ének környékén. Az idei rendezvényt a magyar EU-elnökség június 30-i lezárásához, illetve a lengyel EU-elnökség július 1-jei kezdetéhez időzítették.

A július 1-jén és 2-án tartandó operafesztivál előestéjén, június 30-án, 18 órai kezdettel Erkel Ferenc Bánk bán című operáját adja elő a debreceni Csokonai Színház társulata Kocsár Balázs vezényletével, Vidnyánszky Attila rendezésében. A főbb szerepeket Kiss B. Atilla, Keszei Borbála, Bódi Marianna, Bátki Fazekas Zoltán, Wagner Lajos és Rendes Ágnes éneklik.

bankban
Az előadás felett védnökséget vállalt Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Bogdan Zdrojewski lengyel kulturális miniszter és Szőcs Géza magyar kulturális államtitkár. Szőcs Géza az előadás megtekintése előtt beszédet mond az operaházban, ahol a Bánk bán után ünnepi fogadást is rendeznek.
Július 1-jén a bytomi Dolomity Szabadtéri Színpadon Lengyel, magyar, két jó barát címmel, este nyolc órakor közös operagálát rendeznek a Csokonai Színház és a Sziléziai Operaház művészeinek, szólistáinak részvételével. Július 2-án, ugyancsak a szabadtéri színpadon este nyolckor a nagy lengyel romantikus zeneszerző, Erkel Ferenc kortársa, Stanislaw Moniuszko Rettenetes udvarház című operája kerül színre a sziléziai társulat előadásában. Az operafesztivált tűzijáték zárja.

süti beállítások módosítása