Bányavirág és Paravarieté a Yorick Stúdióban

Az idei évadban az Interkulturális párbeszéd a kortárs dráma tükrében című projekt keretében Székely Csaba és Carmen Dominte egy-egy színművét mutatja be a marosvásárhelyi Yorick Stúdió.

Székely Csaba Bányavirág és Carmen Dominte Bye, bye Amerika című darabját is láthatja a közönség a marosvásárhelyi Yorick Stúdió idei repertoárjában. A Bányavirágot Sebestyén Aba színművész, rendező, míg a másik darabot a szintén marosvásárhelyi Laurentiu Blaga rendezi. 
A Bányavirágon már július végétől dolgoznak és szeptember 15-én, pénteken tartják a színmű ősbemutatóját. A Bye, bye Amerikát pedig október 2-án mutatják be először magyar nyelven. A darabot románból Székely Csaba fordította.

y1 A Yorick Stúdió még 2008-ban, az interkulturális párbeszéd európai évében fogott hozzá az Interkulturális párbeszéd a kortárs dráma tükrében című projekt megvalósításához. Akkor három kortárs darabot tűztek műsorra: a marosvásárhelyi Láng Zsolt Téli kertjét, a magyarországi kortárs drámaíró, Tasnádi István Paravarietéjét, valamint a bukaresti Gianina Carbunariu Stop the tempo című színművét. Azt követték nyomon, hogy a három, különféle kultúrkörben élő alkotó hogyan fogja fel, érzékeli a világot - írja a társulatról a Krónika című kolozsvári napilap szerdai számában. 

Tavaly a projektet szintén Carbunariuval folytatták, így jött létre a nagy sikerű 20/20 című előadás, amelyet román és magyar színészek adtak elő, témája pedig az 1990-es marosvásárhelyi internetikai konfliktus volt.
A Bányavirág című előadásban Bányai Kelemen Barna, Kovács Botond, Gulácsi Zsuzsanna, Nagy Dorottya és a kolozsvári színházban dolgozó Viola Gábor szerepel, a díszletet Lukács Ildikó jegyzi. 

y2

A Bye, bye Amerikát Barabási Tivadar és Kinda Szilárd mesterképzős egyetemisták, valamint a színművészeti egyetemen idén végzett Kiss Andrea adja elő. A Bányavirág székelyföldi sorsokat mutat be fekete humorral - olvasható a darabról a Yorick Stúdió honlapján. Ez a dráma egy trilógia első része, és a Yorick Stúdió a másik két darabot is szeretné színre vinni. Székely Csaba 2004-ben végzett magyar-angol szakon Kolozsváron, jelenleg a Manna.ro portál szerkesztője, drámát és prózát ír. Egy rádiójátéka elnyerte a BBC drámapályázatán a legjobb európai dráma díját, és a művet a BBC rádió be is mutatta. A Bányavirágot jövő év februárjában Budapesten is elő kívánják adni Csizmadia Tibor rendezésében.

süti beállítások módosítása