"A feszültségek előjönnek most" - A mi osztályunk a Katonában

Megrázó elbeszélés az egyéni és közös bűnről, a felelősségről, igazságról - a Katona József Színház Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című darabját mutatja be pénteken a Kamrában.

Világháború, diktatúra, önkény

A lengyel Slobodzianek egy iskolai osztály diákjainak sorsát követi: tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a 20. század borzalmaiban 1925-től napjainkig. A felhőtlen gyermekkor küszöbén kitör a világháború, az osztályt először a bolsevik diktatúra, később a fasiszta terror, majd ismét a kommunista önkény szakítja ketté.

mi1Pelsőczy Réka Zocha, Szacsvay László Heniek, Dénes Viktor Jakob Kac, Pálos Hanna Dora, Rajkai Zoltán Menachem, Bodnár Erika Rachelka, Ujlaki Dénes Wladek és Bán János Zygmunt szerepében

Sok a kapcsolódási pont

A mi osztályunkat a Kamrában Máté Gábor állítja színpadra, aki elmondta: a darabra már megszületésekor, 2009-ben felhívta a színház figyelmét Pászt Patrícia, a mű fordítója. Csupán apró változtatásokra, kis húzásokra, magyarázó szövegekre volt szükség a magyarországi színrevitelhez - árulta el a rendező, hozzátéve, hogy a két ország történelme között sok kapcsolódási pontot lát.

mi2Dénes Viktor, Rajkai Zoltán

"A feszültségek és fájdalmak előjönnek most"

A darab erényei között említette az éles problémafelvetést. "Azok a kérdések, amelyeket különböző politikai megfontolásokból a szocializmus elnyomott, szőnyeg alá söpört, azok a feszültségek és fájdalmak előjönnek most, a 21. század elején, ezért fontosnak tartom, hogy erről beszéljünk" - fogalmazott.
A valóságos események részleteit felhasználó darab nemcsak a 20. századi komplikált lengyel-zsidó-német-orosz kapcsolatok elé állít tükröt, hanem egyetemes üzenetet is hordoz az emberek közötti megértés hiányáról és arról a történelmi folyamatról, amelyben az ártatlan tréfák, felelőtlen kijelentések és jelentéktelennek tűnő konfliktusok észrevétlenül egymás iránti nyílt gyűlöletté alakulnak át.

mi3Pelsőczy Réka, Ujlaki Dénes, Takátsy Péter, Szacsvay László és Bán János

Valóságos események alapján

Máté Gábor felidézte, hogy a darab alapját adó valóságos eseményeket csak 10-12 évvel ezelőtt kezdték el felfejteni, elismerni: egy közösség lemészárolta a saját közösségében élő zsidókat, az eseményt azonban sokáig náci gyilkosságként tartotta számon a lengyel történelem. "Ezzel szembesülni egy országnak, hogy ez egy letagadott és elhazudott történet volt, úgy, hogy még élnek azok az emberek, akik ezt látták, esetenként részt is vettek benne, az nagyon kemény dolog" - fogalmazott. Hozzátette: a történelemnek ez a része még - Magyarországon is - nagyon közel van, ezért beszélni kell róla.
Kitért arra, hogy a darab formai megoldásai is rendkívül erősek. Egy zárt közösséget mutat be, amely a műben egy osztály, de nevezhetjük falunak, városnak, országnak is - mondta, megjegyezve, hogy minden súlyosabban esik a latba, ha az egy kis közösségen belül történik. 
Mint rámutatott, az előadás nemcsak a holokausztról szól, "ez a történelem, ahogy átgyalogol a magánemberen, hogy ebben hogyan lehet megmaradni, valamilyen módon túlélni, átélni, résztvevőjévé válni az eseményeknek".

mi4

Felkavarnák az állóvizet

A rendező szerint a darab nagyon sokoldalúan világítja meg a problémát. "Jellemző is, hogy Lengyelországban gyakorlatilag mindenki fel volt háborodva a bemutató után, minden oldalról érték támadások a szerzőt és az előadást, mert mindenkinek fájhatott valami, teljesen jogosan" - tette hozzá.
Máté Gábor nem hiszi, hogy itt ilyen erőteljes reakciót vált ki a produkció. "De nagyon örülnék neki, ha az előadással az állóvizet fel tudnánk kavarni" - jegyezte meg.
A szerző, Tadeusz Slobodzianek napjaink egyik legjelentősebb lengyel drámaírója, rendező, dramaturg, színházkritikus, a varsói Dráma Laboratórium megalapítója. A darab ősbemutatóját a londoni Royal National Theatre-ben tartották 2009-ben, azóta Varsóban, Barcelonában és Torontóban is műsorra tűzték. 

mi5 A Katona előadásában Pálos Hanna, Haumann Péter, Bán János, Pelsőczy Réka, Bodnár Erika, Dénes Viktor, Szacsvay László, Ujlaki Dénes, Rajkai Zoltán és Takátsy Péter játszik. A díszletet Cziegler Balázs, a jelmezeket Füzér Anni álmodta meg.

Bemutató: 2011. október 7.

süti beállítások módosítása