Dörner György az Új Színház igazgatója

Dörner György lett az Új Színház igazgatója, Csurka Istvánnal közösen pályáztak. A Madách Színházat továbbra is Szirtes Tamás vezetheti. A kinevezéseket csütörtökön Tarlós István főpolgármester írta alá.

A szakmai bizottság Márta Istvánt javasolta

A szakmai bizottság többsége Márta István újbóli kinevezését javasolja, két szavazatot, a grémium hivatalnok tagjaitól, viszont Dörner is kapott, aki pályázatában intendánsának Csurka Istvánt nevezte meg. Csurka a Hír TVben korábban arról is beszélt, jó esélyekkel indulnak. A szakmai bizottságot Ascher Tamás rendező, a Színház és Filmművészeti Egyetem rektora, Bérczes László rendező, Herczeg Tamás művészeti menedzser, Kováts Adél színésznő alkották. 

Ascher Tamás politikai alkuról beszélt

Ascher Tamás korábban arról beszélt a Nészavának, hogy fűződhet-e politikai érdek ahhoz, hogy Dörner legyen az igazgató, háttérbenCsurka Istvánnal, mint intendánssal. Azt válaszolta, hogy a meghallgatásból "egyértelmű volt a politikailag motivált, jelszavakban megnyilvánuló szándék" Dörner részéről. És egy alapos, részletesen kimunkált koncepció Márta István részéről. "Ez mintha teljesen elment volna a füle mellett a hivatalnokoknak. Bár nem egyformán, mert a minisztérium küldötte minkét emberre szavazott, ami nonszensz. Valamiféle politikai alku, szándék lehet e mögött" - vélte a rendező.

Pokorny Liát kérdeztük

Az igazgatói pályázat kapcsánPokorny Lia nyilatkozott korábban a Színház.hunak, kifejtette aggódnak igazgatójukért. “Tulajdonképpen mindenki be van sózva miatta. Jól működik a társulat, úgy érezzük, hogy lendületben vagyunk. Leszerződött hozzánk Hargitai Iván és Bagó Berci, és csodálatos koncepcióval rukkolt elő a színház. Nem nyögvenyelősen haladunk, hanem meghalljuk, értjük egymást, ugyanakkor vitázni is tudunk. Szerintem ez a kreatív munka alapfeltétele. Nem lenne jó, ha most szétzilálódnánk” – nyilatkozta a színésznő.

Elértük telefonon Dörner Györgyöt 

Szerkesztőségünk elérte Dörner Györgyöt, akit először arról kérdeztünk, tudja-e már, hogy ő lett az Új Színház igazgatója. "Csak február elsejétől veszem át az igazgatást Márta Istvántól, aki január 31.-éig marad".

"Igazából február elsejétől tudok erről bővebben nyilatkozni" - tette hozzá a leendő direktor, akit arról is próbáltunk faggatni, miért pályázott. "Azért mert kiírtak egy pályázatot és szerettem volna indulni" - mondta. Arról, hogy a pályázatának részleteit mikor árulja el, azt nyilatkozta valószínűleg előbb-utóbb megjelennek a tervei valamilyen formában. "Amikor elindul valamilyen információáradat, akár rajtam kívül álló forrásoktól is, azt már biztos ,hogy nem lehet megállítani. Ezért nem akarok egyelőre bármiről beszélni. A munkának látom az értelmét, és arra vagyok felkészülve" - fogalmazott Dörner György, aki korábban a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára is pályázott.

Csurka István lesz az Új Színház intendánsa

Papolczy Gizella, Csurka István élettársa megerősítette, hogy az író, dramaturg lesz az Új Színház intendánsa, hiszen az igazgatói posztra kiírt pályzatot közösen adták be Dörner Györggyel és Csurka István ennek megfelelően elvállalja a megbízást.

Politikusok is reagáltak a hírre

"Tarlós István nyáron a József Attila színház élére sem a szakmai zsűri által támogatott jelöltet választotta, hanem helyette a Fidesz belső köreihez tartozó Nemcsák Károlyt nevezte ki. Az Új Színház esetében is ez történt, hiszen a szakmai bizottság összes tagja a jelenlegi igazgató, Márta István kinevezését támogatta. A helyzet annyival rosszabb, hogy a főpolgármester most nem egyszerűen a jobboldalnak, hanem a szélsőjobbnak tett gesztust" - közölte az LMP.

Márta István nem érti

Márta István megdöbbenéssel fogadta a főváros döntését. Mint a jelenlegi igazgató elmondta, legnagyobb bánata, hogy egy jól menő, prosperáló színházat kell elhagynia, amelyet 13 évig vezetett. Márta István elmondta: a munkát folytatják, hiszen január 31-ig még ő vezeti a színházat. "Jelen pillanatban száz százalékosan arra szeretnék koncentrálni, hogy az elkövetkező napokban és hetekben a társulatot stabilizáljam, tudniillik érzelmileg nagyon rossz állapotban van. Egy héttel ezelőtt temettük Huszár Zsoltot, és most ez az újabb megpróbáltatás" - tette hozzá Márta IstvánA részletekről itt olvashat.

 

dorner

A kiíró az Új Színházban elsősorban klasszikus és kortárs magyar művek bemutatását, színvonalas világirodalmi művek és gyermekeknek szóló előadások műsorra tűzését várja a repertoár műfaji sokszínűségének megőrzésével. Elvárás valamennyi korosztály megszólítása, különösen a fiatalok színházi nevelése, valamint az, hogy a színház helyet adjon kísérletező jellegű előadásoknak, dolgozzon határon túli rendezőkkel és anyanyelvünk ápolása is szerepeljen a művészeti programban.

 

DÖRNER GYÖRGY (Budapest 1953. december 9. Nős. Felesége: Kuthy Zsuzsanna) pályafutását 1972-ben az Egyetemi Színpadon kezdte. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1979-ben végzett Horvai István és Kapás Dezső tanítványaként. 1979-től a Nemzeti Színház, 1982-től a Katona József Színház, 1988-tól a Radnóti Miklós Színház társulatának tagja volt. 1989-től szabadfoglalkozású színművész. Vendégművészként játszott a veszprémi Petőfi Színház, Nemzeti Színház,Komédium,Várszínház, a tatabányai Jászai Mari Színház, a kecskeméti Katona József Színház, a budapesti Katona József Színház, a Forrás Színházi Műhely, és a Magyar Színház előadásaiban.
Eddigi színházi pályafutása során többek között Ruszt József, Paál István, Zsámbéki Gábor, Székely Gábor, Ascher Tamás, Babarzy László, Valló Péter, Salamon Suba László, Ács János, Andzej Wajda, Iglódi István, Ivánka Csaba, Vándorfi László, Gyurkovics Tibor, Pozsgai Zsolt, Bodolay Gézarendezéseiben játszott.

Kitüntetései:
Színikritikusok díja - több alkalommal,
Érdemes művész
1999

 

Kapcsolódó anyag:

KISZIVÁRGOTT DÖRNER GYÖRGY PÁLYÁZATA

Márta István: "A miértet nem tudom" - hírek - Színház.hu - Magyar ...

 Márta István megdöbbenéssel fogadta a főváros ...

Csomós Miklós az Új Színházban - Villáminterjú és beszámoló ...

2011. szept. 20. – Az oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettest is vendégül látta az Új Színház keddi sajtótájékoztatóján. A Színház...

süti beállítások módosítása