Az Armel Operaverseny díjazottjai

Magyar szoprán a nemzetközi Armel Operaverseny és Fesztivál győztesei között. Tarolt az "Antigona" és az "Atlantisz császára".

xt-align: justify;">
A tíz napos, öt nemzetközi operaprodukciót felvonultató fesztivált záró Díjátadó Gálán - melyet a Duna 2-es csatorna és a francia-német Arte Live Web egyaránt élő adásban közvetített a Szegedi Nemzeti Színházból - a versenyzők klasszikus áriákkal búcsúztak a szegedi közönségtől és a televíziónézőktől.

armeldonto2011
Raquel Camarinha az Antigona című operában

A verseny két előadói fődíját - s a vele járó 10 000 eurós jutalmat - a zsűri a portugál Raquel Camarinha-nak (Antigona) valamint az ukrán Wassyl Slipak-nak (Atantisz császára) ítélte. A legjobb produkció a zsűri döntése szerint 2011-ben a lengyel Opera Krakowska darabja, Beata Redo-Dobber rendezése, az Atlantisz császára című különleges "gettóopera" volt.

A zsűri - korábbi döntési gyakorlatától eltérően, így ebben az évben első alkalommal - két különdíjat is kiosztott: Miksch Adrienn-nek a Francesca da Rimini (Szegedi Nemzeti Színház) és a Titkosügynok (Center for Contemporary Opera) című produkciókban nyújtott kiemelkedő alakításáért, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekarnak, a fesztiválon nyújtott embert próbáló erőfeszítésért és teljesítményért. (A zenekar - mindössze tíz nap leforgása alatt - nemcsak a fesztivál öt operájából négyet kísért, hanem a gálaműsort is.)

armeldonto2_2011
Raquel Camarinha és Wassyl Slipak a Gálán

Az interneten - az Arte Live Weben - leadható szavazatok alapján, a Legjobb Produkció Közönségdíját a svájci Theater Biel Solothurn vihette el, Antigona címet viselő operájával (szerző: Joseph Mysliveček, rendező: Andreas Rosar).

Az Arte Live Web statisztikái szerint az Alföldi Róbert rendezésében bemutatott Rigoletto kimagasló nézettségi adatokat produkált, jócskán túlszárnyalva a többi produkció nézettségét, beleértve a tavalyi évben sugárzott öt operáét is.

armeldonto3_2011
Miksch Adrienn a Francesca da Riminiben

A Fesztivál idei öt operaprodukcióját azonban nem csak élőben lehetett megtekinteni, a kulturális csatorna internetes oldalán az öt darab további hat hónapig elérhető marad.

(Fotók: Kelemen József)

*

A 2011- ES ARMEL OPERAVERSENY ÉS FESZTIVÁL DÍJAZOTTJAI

LEGJOBB PRODUKCIÓ
Viktor Ullmann: Atlantisz császára
Krakkói Opera (Lengyelország) / Rendező: Beata Redo-Dobber

LEGJOBB NŐI ELŐADÓ
Raquel Camarinha (Portugália)

LEGJOBB FÉRFI ELŐADÓ
Wassyl Slipak (Ukrajna)

LEGJOBB PRODUKCIÓ / KÖZÖNSÉGDÍJ
Joseph Mysliveček: Antigona
Theater Biel Solothurn (Svájc) / Rendező: Andreas Rosar

A ZSŰRI KÜLÖNDÍJA
a Francesca da Rimini és a Titkosügynok c. produkciókban nyújtott kiemelkedő alakításáért
Miksch Adrienn (Magyarország)

A ZSŰRI KÜLÖNDÍJA
a Fesztivál produkcióinak kíséretében nyújtott kiemelkedő teljesítményéért
a Szegedi Szimfonikus Zenekar

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz.hu/api/trackback/id/tr8511867835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása