Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál kezdődik Szepsiben

Érdekes programokat kínál az idei, immár 13. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál, amelyet csütörtöktől vasárnapig rendeznek meg a kelet-szlovákiai Szepsiben és Buzitán.

Egressy Béni szobrának megkoszorúzásával, a zeneszerző nevét viselő helyi vegyes kar közreműködésével kezdődik a fesztivál csütörtökön Szepsiben. A városi művelődési központban átadják a Mics Károly-díjat, amelyet idén Vas Ottónak ítéltek. Az Ipolysági Magyar Tannyelvű Gimnázium pedagógusa a hatvanas években hozta létre a József Attila Irodalmi Színpadot, amely országos, sőt nemzetközi hírnévre tett szert.
Az Új Szó című napilapban megjelent tudósítás szerint az idei versenyre jelentkezés mintha a 13-as szám elrettentő bűvkörében zajlott volna. Nem kevés ugyan a versenyelőadás, viszont olyan törzsszereplők maradnak távol, mint a királyhelmeci, szomotori, nemesócsai, vágkirályfai, füleki színjátszók, akik a verseny meghatározó szereplői voltak a múltban.
"Vannak, akik az előző évben elért sikerek utáni fellépések miatt nem tudtak új darabot színpadra állítani. Többen jelezték, hogy általában a karácsonyi ünnepek idejére készülnek el az új műsorok, ezért a novemberi időpontot korainak tartják. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a következő években a fesztivált december elején fogjuk megrendezni" – mondta a lapnak Zborai Imre, a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmányának titkára, a rendezvény fő szervezője. Hozzátette: kedvező fejlemény, hogy a Bódva-völgyéből három csoport is benevezett a versenybe, Csécs, Jánok és Bódvavendégi.
Több versenyen kívüli előadás is lesz: csütörtök este a nagymegyeri Poloska Színház előadásában Neil Simon Furcsa pár című darabja látható, pénteken két alkalommal a szepsi szlovák nyelvű gimnázium diákjai lépnek fel, szombaton pedig a Füleki Apropó Kisszínpad Mizser–Szvorák Jó palócok című darabját adja elő, amellyel az idei Jókai Napok fődíjasa lett.
Vendégként lesz jelen a Rovás Színműhely által előadott Sziget című előadás, illetve Magyarországról a Korányi Frigyes Gimnázium és a Szikes Zenekar közös produkciója, Lorca Vérnász című darabjának átirataként létrejött Széki Nász című előadás.
A vasárnapi díjkiosztóra a buzitai művelődési központban kerül sor. A rendezvény fővédnöke Fazekas Sándor, a magyar kormány vidékfejlesztési minisztere.

süti beállítások módosítása