LMP: Független színházak – itt a végállomás?

"A parlament tegnap leszavazta Karácsony Gergely és Kukorelly Endre módosító javaslatát, amely a független színházak túlélését garantálta volna" - közölte az LMP.

Az LMP közleménye:

A parlament tegnap leszavazta Karácsony Gergely és Kukorelly Endre módosító javaslatát, amely biztosította volna, hogy az előadóművészeti törvény szerinti úgynevezett „VI-os kategóriájú”, azaz független színházak 2012-ben is a teljes színházi-előadóművészeti támogatás 8 százalékát kaphassák meg pályázati úton. Ezentúl a költségvetést megalapozó törvény „a VI. kategóriába sorolt színházak számára pályázati úton fordítható támogatások összegét a mindenkori költségvetési lehetőségek figyelembevételével állapítja meg”. Csakhogy egyrészt tudjuk, hogy a 2012-es költségvetésben a kultúrától vonják el a legnagyobb forrásokat, másrészt a kultúrpolitika számára ez láthatóan nem fontos terület; vagyis, ha nincsen törvényi kötelezettség, akkor támogatás sem lesz.

 

Egy évvel ezelőtt éppen Karácsony Gergely javaslatára menekült meg a független színházaknak járó 2011 évi pályázati keretösszeg. A Lehet Más a Politika szerint szakmailag nagyon is szükséges a támogatási garancia. Egy felelős kormányzati politikának biztosítania kell a kulturális élet sokszínűségét. Felmérések szerint az ebbe a kategóriába sorolt független színházak nézőszáma legalább tizenöt százaléka előadásszámuk legalább harminchat százaléka az állami-önkormányzati színházakénak, miközben a kőszínházak teljes támogatásának csupán hat százalékát kapták eddig, pályázati úton.

 

Ráadásul ezentúl a független társulatok az esetek többségében nem jogosultak a jegyeladás alapján járó adókedvezményekre sem, mert általában nem rendelkeznek előadóhellyel. 2011-ben a nekik járó támogatási összeg közel 760 millió forint volt, amiből 83 szervezet részesült. A teljes összeg azonban még nem került megpályáztatásra, a támogatások megítélése lassú és kiszámíthatatlan, ami tovább nehezíti a színházak működését.

süti beállítások módosítása