42 ezer dokumentumot dolgozott fel az SZFE könyvtár

A Színház- és Filmművészeti Egyetem a 2011-es évre kapott 24 millió forintos könyvtárfejlesztési projektjét a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.2.4-09/1/KMR Tudásdepó-Expressz pályázatán nyerte. Az egész éves munka eredményeként több mint 42 ezer dokumentumot dolgoztak és vittek fel az elektronikus rendszerbe a könyvtár munkatársai, amelyek a fővároson kívül eső könyvtárak, oktatási intézmények és színházak számára is jelentős segítséget jelenthetnek.

A 2011. január 1-jén indult fejlesztés legfontosabb célkitűzése a könyvtári állomány online katalógusának jelentős mértékű bővítése volt. A munka eredményeként több mint 42 ezer könyvtári dokumentum bibliográfiai leírása került be az elektronikus katalógusba, illetve a Magyar Országos Közös Katalógusba, valamint az Országos Dokumentumellátó Rendszerbe. Ezáltal elérhetővé vált a könyvtári állományról történő tájékozódás külföldi és vidéki könyvtárak, színházak és amatőr színjátszó csoportok részére is. A feldolgozás és feltöltés eredményeként nagyságrendileg megnőtt a könyvtárközi kérések mennyisége. Számos olyan egyedi angol nyelvű szakmai dokumentummal rendelkezik a Színház- és Filmművészeti Egyetem könyvtára, amelyek Magyarországon csak itt találhatók meg. Különös értéke az online katalógusnak, hogy a gyűjteményes köteteket részletezve tartalmazza, így például bennük egyes művek címére is közvetlenül lehet keresni.

konyvtar

A projekt részeként négynyelvű, akadálymentes felületet kapott az egyetem honlapjának Könyvtár menüpontjába tartozó minden tartalom, amely a külföldi érdeklődőket és a gyengénlátókat segíti a tájékozódásban. A könyvtárhasználat népszerűsítése érdekében négy, egyenként harmincfős csoportnak mutatták be a könyvtár munkatársai a legfontosabb adatbázisokat, internetes keresési technikákat, illetve a szakdolgozatírás forráshasználatával és a hivatkozások szabályaival is megismerkedhettek a hallgatók a képzések során. A további tájékoztatás és tájékozódás segítése érdekében információs kiadvány is készült a könyvtárról.

 

A könyvtárosok továbbképzésen is részt vettek a pályázatnak köszönhetően, amelyen a szakmai nyelvi továbbképzés mellett vezetési ismereteiket, a WEB-es kompetenciák és muzeális jellegű dokumentumok feldolgozásával kapcsolatos szakértelműket bővítették.

 

Megújult a könyvtár infrastrukturális ellátottsága is: hat számítógép, egy laptop és egy projektor gazdagítja a gépparkot. Ezekkel gyorsabb, hatékonyabb lett az olvasók kiszolgálása, illetve a könyvtár használói a korábbinál több gépről érhetik el az online katalógust és az adatbázisokat. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

süti beállítások módosítása