A világ színes – Segíts, hogy az is maradhasson!

Pólóra írt színes gondolatok színészektől, ismert emberektől, a fogyatékos emberek elfogadásáért, a világ színességéért. A KézenFogva Alapítvány közleménye.

„Köztünk minden ember más, különös és sokfajta szokás.” (Dés-Nemes: Valahol Európában) – Kulka János Kossuth-díjas színművész ezzel a gondolattal kapcsolódik be a kampányba.

A KézenFogva Alapítvány kezdeményezésében művészeket, közszereplőket kért fel arra, hogy értelmi fogyatékos fiatalok által készített pólókon osszák meg gondolataikat arról, hogy miért is lesznek többek az ép emberek a fogyatékos emberek jelenlététől. Számos gondolat született, hogy felhívja a társadalom figyelmét, mindnyájunk érdeke a fogyatékos emberek támogatása.

„A sajnálat megaláz, a tisztelet felemel, a segítség átölel.”- tartja Bencze Ilona, Jászai Mari-díjas színésznő. Nem kell fogyatékossággal élő embernek lennünk ahhoz, hogy bizonyos helyzetekben magunkra vonatkoztassuk ezt a gondolatot. A különbség az, hogy egy fogyatékos ember sokkal sűrűbben él át ilyen helyzeteket.

Bencze_IlonaBencze Ilona (forrás: KézenFogva Alapítvány)

A világ színes! Ki tudhatná ezt jobban, mint maguk a színészek, akik minden egyes napjukon több színt sőt, azok árnyalatait is kipróbálnak a színpadon. Empátiájuk segítségével megtanítanak bennünket érezni és elfogadni. Ezt teszik a fogyatékos emberek is, csak más eszközökkel. Szalay Kriszta színésznő pólóra került gondolata szerint: „Mi egészségesek rengeteget tanulhatunk a fogyatékos emberektől: türelmet, odafigyelést, az érzéseink bátor felvállalását.” Cserna Antal véleménye szerint is az érzések kifejezése terén van mit tanulnunk. „Ha valakik tudnak szeretni, akkor ők biztosan! Abban ők sokkal képzettebbek, mint mi!”

Leonard Gershe, A pillangók szabadok című darabjában dolgozott együtt Szarka János rendező és Ozsgyáni Mihály színész, ahol az önállóságra vágyó vak fiú a szerelemmel is megismerkedik, miközben édesanyja ragaszkodásán próbál lazítani.  Mindketten úgy döntöttek, hogy számukra ennek a műnek egy-egy gondolata a leginkább kifejező, ezt szeretnék a pólójukon feltüntetni. Ozsgyáni a sajnálat kártékony hatására hívja fel a figyelmet. „Vaknak születtem. Számomra a vakság normális állapot. Nagyon kérlek, ne sajnálj!”. Míg Szarka János az érzéseink tisztázását tartja fontosnak. „Gyűlölj vagy szeress engem, de ne hagyj el azért, mert vak vagyok. És ne is maradj azért mert vak vagyok”.

A kezdeményezés fővédnökei a négy volt köztársasági elnök asszony, Göncz Árpádné, Mádl Dalma Sólyom Erzsébet és Schmittné Makray Katalin. Az ő gondolataik is megtalálhatóak egy-egy pólón. A pólók május 9-én, Budapesten, a Műjégpályán is láthatóak lesznek az alapítvány Fogadd el, fogadj el kampánya keretében.

A Te gondolatod is fontos! Oszd meg velünk a www.avilagszines.kezenfogva.hu oldalon!

süti beállítások módosítása