Jön a Zsolnay Fesztivál - először Pécsett

Összművészeti fesztivált szerveznek a Zsolnay Kulturális Negyed nyitórendezvényeként április 27. és május 1. között Pécsen: az I. Zsolnay Fesztiválon 60 produkciót mutatnak be több mint 450 fellépő közreműködésével.

A Zsolnay Kulturális Negyed adottságainak bemutatását célzó rendezvény programjai között a gyerekeknek, a fiataloknak és az idősebbeknek szóló események egyaránt szerepelnek, a komolyzenei hangversenyektől kezdve a dzsessz-, népzenei és elektronikus zenei koncerteken át a színházi előadásokig és a kiállításokig számos műfaj képviselteti magát. A kulturális küldetéssel újraálmodott hatalmas ipari műemlék együttes, a Zsolnay Kulturális Negyed nyitott és zárt terei öt napon át biztosítanak egyedi fesztiválhelyszínt a különböző nemzetközi és magyarországi előadóknak - hangzott el a sajtótájékoztatón.
A szerb Boban és Marko Markovic Orkestar, a portugál Madredeus és a francia Les Tambours du Bronx mellett a hagyományteremtő szándékkal megrendezett fesztiválon koncertet ad Lajkó Félix, a Csík Zenekar, Palya Bea, az Amadinda Ütőegyüttes, Takáts Eszter és Müller Péter Sziámi, a Kaláka, Balázs Elemér, Rutkai Bori és a Specko Jedno, a Colorstar és a Mandel-kvartett is. Pécsi kórusok előadásában pedig egy külön erre az alkalomra írt zeneművet is hallhat a közönség - sorolta Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője a rendezvényt beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

zsolnay

Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, a fesztivál igazgatója beszél az I. Zsolnay Fesztivál sajtótájékoztatóján a Fonó Budai Zeneházban. A pécsi ZsolnayKulturális Negyed nyitórendezvényeként április 27. és május 1. között megrendezésre kerülő összművészeti fesztiválon 60 produkciót mutatnak be több mint 450 fellépő közreműködésével.

Az 50 millió forintos költségvetéssel megvalósuló fesztiválon számos színházi előadás is várja majd a közönséget: az 50 éves Bóbita Bábszínházjubileumi programokkal készül, látható lesz a Vidnyánszky Attila rendezte Szarvassá változott fiú, saját produkcióként Tasnádi István Tranzit című darabját is bemutatják színművészeti egyetemisták részvételével, Hargitai Iván rendezésében, a budapesti Katona József Színház pedig 6+1 programmal érkezik.
A Katona-maratonról szólva Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója elmondta: május 1-jén a Sufni szinte teljes repertoárját eljátsszák Pécsett, köztük a Nordost című előadást - amely a Pécsi Országos Színházi Találkozón is látható lesz júniusban - és a Mi ez a hang? (Dzsesztetés) című produkciót, a nap végén pedig Vajdai Vilmos színész speciális diszkóval várja a közönséget.
Mint Márta István rámutatott, több olyan eseménynek is helyet ad a fesztivál, amelyet fiatalok hoznak létre, adnak elő. A résztvevők között ott van például a PTE Művészeti Kara és Kommunikációs Tanszéke, valamint a Janus Egyetemi Színház is. "A fesztivál célja elsősorban a fiatalok bevonása, részvétele" - mondta Márta István, hozzáfűzve, hogy a Zsolnay család és hagyománya, amely a minőséget és a kreativitást helyezte előtérbe, ugyanerre kötelezi a fesztivál szervezőit is.
Márta István egy, a fesztivál kezdetét megelőző eseményre is felhívta a figyelmet: április 19-én nyílik meg a Zsolnay család- és gyártörténeti kiállítás, amely az elmúlt bő másfél évszázad történéseiről ad áttekintést.
A fesztivál nyitó napján adják át a negyedben található Planetáriumot, az 1300 négyzetméteres Pécsi Galéria területén pedig Látványtér 2012 címmel rendeznek kiállítást, amelyen az elmúlt évek legjobb, legizgalmasabb színházi díszleteit, jelmezeit, látványterveit mutatják be - fűzte hozzá Márta István.
Palya Bea énekes, aki Szefárd estje mellett minden nap zenés tárlatvezetést is tart a Zsolnay Negyedben, kiemelte: a legfontosabb az ilyen fesztiválokon, hogy a művészek, alkotók találkozására ad lehetőséget, közös műveket hozhatnak létre.
Márta István elmondta, hogy kormányzati forrásból 500 millió forintot kaptak a Kodály Központ és a negyed működtetésére, a város 442 millió forintot bocsát rendelkezésükre, a jegybevételből, bérleti díjakból és a szponzori támogatásokból pedig 4-500 millió forintos bevételt kell elérniük. A negyedbe 100-150 ezer látogatót kell becsábítaniuk, emellett a Kodály Központban a tavalyihoz hasonlóan legalább 80 ezer látogatóval számolnak.
A negyed következő programjaként egy augusztus 24-én induló, öt-hat napos, kisgyerekeknek szóló fesztivált terveznek - árulta el Márta István.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása