Díjat kapott az Árnyékfilm a Timishort Filmfesztiválon

A Tünet Együttes Szabó Réka által rendezett Árnyékfilm című kísérleti táncfilmje a legjobb kísérleti filmnek járó díjat kapta a romániai Timishort Filmfesztiválon.

A társulat 2010-ben mutatta be az Árnyékfilmet, „rajzfilmet élő szereplőkkel”, amely a 42. Magyar Filmszemlén a legjobb kísérleti filmnek járó díjat kapta, emellett szerepelt számos nemzetközi filmfesztivál programjában.

arnyekfilm_1

Szabó Réka az Árnyékfilmről:

Az Árnyékfilmben megfosztottam az embert az arcától, a színeitől, a harmadik dimenziójától. Kétdimenziós fekete pacát csináltam belőle. Az érdekelt, hogy a mozgás minősége még így is megkülönbözteti-e az emberit az animációtól. A film nagyon kevés támogatásból, szinte önerőből készült, minden közreműködőnek ezúton is köszönöm a munkáját, nagyon boldogok vagyunk.

A táncfilm fogalma hazánkban már nem ismeretlen, de itthon többnyire a táncfilm fogalmát összetévesztik a kicsit művészibb igényességgel megvágott táncelőadást dokumentáló anyaggal. Mi a táncot eszközként használva, egy speciális nyelvezetű filmet tervezünk létrehozni, melyet „élő szereplős rajzfilmnek” neveztünk el, amely alapvetően absztrakt és abszurd, mégis követhető történeti-érzelmi szálra van felfűzve.

 

A filmet inspiráló Nincs ott semmi avagy alszanak-e nappal az álmok című előadás május 9-én, szerdán 19 órakor látható a Trafóban, a társulat 2011-2012-es évadbeli utolsó budapesti produkciójaként.

A Nincs ott semmiről:

Az előadásban használt real-time videotechnika reagál a mozgó test térbeli elhelyezkedésére, alakjára, mozgásának irányára és dinamikájára. Így alakítja a hat táncos mozdulatait szorongásaik és fantáziáik kivetített képévé, kapcsolataik rendszerét mozgékony absztrakt festménnyé. A tudomány segítségével kifejlesztett interaktív technológiának köszönhetően a táncosok és árnyaik egyformán élő szereplőként lehetnek jelen a színpadon, akár táncolhatnak is egymással, az előadók mozdulataikkal, hangjukkal vezérelhetik a vetített képet.

Az előadás 2010-ben az újvidéki INFANT fesztiválon, az új színházi formák nemzetközi fesztiválján elnyerte a színházi nyelv valamely rétegét legeredetibb módon vizsgáló előadás díját.

süti beállítások módosítása