Szabó György válogatott - Kész a Thealter programja

Több különleges produkció mellett az elmúlt évad legjobb alternatív színházi előadásait is láthatja a közönség a július 23-án kezdődő szegedi Thealter Fesztiválon, amely Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi seregszemléje - közölte Balog József, a szervező MASZK Egyesület vezetője szerdán a Tisza-parti városban.

Kik érkeznek a Fesztiválra?

A Független Előadóművészeti Szövetséggel (FESZ) közösen megszervezett fesztiválra hat szemleprodukciót hívtak meg, a rendezvény vendége lesz a Titkos Társulat A pitbull cselekedeteivel, Réti Anna a Vis-a-vis című produkcióval, Duda Éva Társulata a Stop 'n' Góval, a Hodworks a Basse Danse-szal, Ágens a nőInTime-mal, valamint láthatja a közönség a TÁP Színház és a Katona József Színház koprodukciójában készült Cserenadrág című produkciót.
A fesztiválra új darabok is készülnek a Thealter helyszín specifikus, nyílt alkotói pályázatára. Így négy jellegzetes szegedi színhelyen - egy 101 éves bérházban, a Szabadság úszóházon, a bölcsészkar Auditórium Maximumában és egy romkocsmában - születnek majd produkciók. Az így létrejött új alkotásokból választják ki a fesztivál fődíjas produkcióját.
Először idén ítélték oda A fesztivál díszvendége címet a FESZ tagságának szavazatai alapján. Így a fesztiválon Pintér Béla és Társulata mutatja be repertoárjának legjelentősebb előadásait.
A fesztivál a korábbi évek karakterét megőrizve izgalmas kelet- és dél-európai színházi előadások közül is válogat és vendégül lát határon túli magyar alkotókat is.
A rendezvény nyitó előadása a MASZK Egyesület és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház a határ menti létet és kapcsolatokat bemutató Pass-port projektjének második, a magyar oldalon gyűjtött tapasztalatokat feldolgozó darabja lesz.
Ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány: egyaránt szerveznek utcaszínházat és workshopot, megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes napilapja, lesz Thealter Rádió és naponta frissülő Thealter-blog is.

thealterlead

A szervezők a fesztiválról

A fesztivál főprogramját négy, formájában és tartalmában különböző, de egyenértékű szint együttesen formálja különlegessé.
A 2012. évben először vezetjük be „A fesztivál díszvendége” kitüntetést és rangot. A FESZ tagságának szavazatai alapján egy alkotó vagy alkotói csoport, társulat prezentálja repertoárjának legjelentősebb előadásait. 2012 díszvendége: Pintér Béla és Társulata.
A második szint leginkább a korábbi SZASZSZ működési elvére hasonlít: a felkért válogató – az idei évbenSzabó György – a FESZ tagok legújabb független színházi előadásaiból választ ki 5 szemleprodukciót.
A harmadik elem, amely a THEALTER kétféle hagyományát egyesíti egy magasabb szinten, a találkozó leginkább újító és formabontó vállalkozása, amitől a fesztivál a korábbiaknál is előremutatóbb és innovatívabb lesz. Az elmúlt években is készültek a THEALTER felkérésére a fesztiválon bemutatott produkciók, és gyakran vezettünk be érdekes, különleges, alkalmi helyszíneket is. Idén helyszínspecifikus, nyílt alkotói pályázatot írunk ki: Szeged városának négy jellegzetes, előre kiválasztott helyszínére új produkció vagy művészeti projekt tervével pályázhatnak a FESZ tagjai. A felkért zsűri – Egyed Erika (az SZTE kulturális szervezője), Szalai-Szabó István (színházi szakember) és Szemerey Samu (építész, urbanista) – döntése alapján a legígéretesebb 4 pályázó kap lehetőséget és pénzügyi támogatást elképzelésének megvalósításához. Az így létrejött új alkotásokból választja ki a zsűri a fesztivál fődíjas produktumát.
A pályázati kiírás itt letölthető: Helyspecifikus projekt pályázat – THEALTER FESZT 2012 (március 26-án javított verzió)
A magyar produkciók nemzetközi kontextusát a főprogram negyedik összetevője adja. A THEALTER karakterét megőrizve továbbra is a Déli Vonal szellemében, elsősorban Kelet- és Dél-Európa izgalmas színházai közül válogatunk, és vendégül látunk határon túli magyar alkotókat is.
Terveink szerint színes, ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány idén sem: utcaszínházat és workshopot egyaránt kínálunk majd, megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes napilapja, lesz THEALTER Rádió és naponta frissülő THEALTER-blog.
A megújult fesztivál idén is vendégszerepel ajándékprogrammal a szegedi Csillag Börtön Dankó Pista fesztiválján.
A programokról itt a fesztivál honlapján tájékozódhatnak majd az érdeklődők és természetesen jelen vagyunk a Facebookon is.

süti beállítások módosítása