Különleges alkotás a miskolci színészmúzeumban

Különleges művészeti alkotás készül a miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum pincéjében, a tavaly ősszel megnyitott Teátrum Pincehely Galériában - írja a minap.hu. Tizenhat miskolci művész ragadott ecsetet, hogy egy secco-t hozzon létre, ezzel bővítve a különleges atmoszférájú pincehely galériát.

A galéria kurátora, Urbán Tibor képzőművész, meghívásos alapon kérte fel a miskolci művészeket, hogy művésztelep keretében egy secco-t készítsenek a pince egyik boltíves kis terében, egy kápolnaszerű fülkében. A secco esetében a művész teljesen száraz vakolatra dolgozik. Külön kötőanyagot kell használnia – kazein tartalmú –, hogy a festék megkössön a mészpáncélon. Ezek a képek könnyebben porladnak, így kevésbé időt állók, mint a freskó.
Az ötletgazda elárulta, a falfelületeket sorsolásos alapon osztották szét a tizenhat alkotó között, akik szabad tematikában dolgozhatnak, kikötés csupán egy volt: az ember jelenjen meg az alkotásokban.
Urbán Tibor a nyáron részt vett a lyukóvölgyi alkotótáborban, s élményeit, a táborhoz kapcsolódó gondolatait fogalmazta meg vizuálisan a neki szánt falfelületen. Mint mondta, a Lyukóvölgyi kutyapatkó című alkotás magában foglalja élményei mellett azt a tényt is, hogy azok az emberek, akik lehetetlen helyzetben vannak, sok mindenre képesek, ha valamit igazán akarnak – ezt szimbolizálja a kutyapatkó elnevezés.

pincehely_secco_120725_ja_008

Fotó: Juhász Á., minap.hu

Urbán Tibor elmondta, egy évvel ezelőtt találta ki, hogy a falfelületet a miskolci művészek használják kifejezőeszközként. A felhívásra sokan jelentkeztek, s végül az a tizenhat alkotó kapott helyet a falon, akik egyébként is sokszor megfordulnak a pincehely galériában.
"Ha már itt élünk, szerettem volna, ha azok szerepelnek, akik egyébként is itt élnek, alkotnak, s sokszor megfordulnak nálunk. Fontos, hogy figyeljünk egymásra, hiszen az érték, a tehetség itt van a szemünk előtt, nem kell érte sokat utaznunk. A közönségcsalogató erő mellett, erős közösségformáló erővel is bír a secco, amelynek a felénél járunk most. Jelentős, hogy új dolgot hozzunk létre a 'semmiből' " – emelte ki a képzőművész. Mint hangsúlyozta, az őszre elkészülő alkotás mellé két kiállítás is társul majd.
Az alkotók – Drozsnyik István, Dunai Beáta, Homonna György, Láng Eszter, Lőrincz Róbert, Lukács Róbert, Máger Ágnes, Orosz Csaba, Pataki János, Pálfalusi Attila, Puskás Márta, Seres László, Urbán Tibor, Varsányi Emília, Veres Attila, Zombori József – egy-egy fekete korongon is megvalósítják elképzeléseiket, Kiss Tanne István fotóművész pedig fotósorozatot készít a secco-készítés folyamatáról, amelynek eredményéből szintén időszaki tárlat nyílik majd a pincehelyen. melyet szeptember 20-tól tekintheti meg először a nagyérdemű a Teátrum Pincehely Galériában.

forrás: minap.hu

süti beállítások módosítása