A Hunyadi László lemezfelvétele

Lemezre rögzítik a Hunyadi ősváltozatát az Erkel Színházban.

ászló című operájának lemezfelvétele az Erkel Színházban. A mű ősváltozatát Héja Domonkos mb. főzeneigazgató vezényletével öt nap alatt rögzítik az Operaház szeptemberi bemutatójában fellépő művészek. A hanghordozón a címszerepet éneklő Fekete Attila mellett Fodor Beatrix, Miklósa Erika, Bretz Gábor, Pataky Potyók Dániel és Cser Krisztián, valamint az ígéretes fiatal mezzó, Balga Gabriella énekli az opera szerepeit.

erkel_ferenc
Erkel Ferenc (Györgyi Giergl Alajos festménye
az 1850-es évekből)

"A melankóliára hajló Erkel - s melyik magyar hazafi nem hajlott a mélabúra? - zenéjével úgy mélyíti el e szenvedő hős drámai tónusát, hogy a színpadi és poétikus élmény a kor legnagyobb operakomponistáinak is dicséretére válna. A zseni és a történelmi pillanat összetalálkozik: a bemutatón, 1844. január 27-én a Hunyadi Lászlóval a magyar nemzeti zenedráma születik meg. A jelen felvétel - elsőként a mű előadásának történetében, az eredeti forrásokra épülő, korszerű kritikai kottakiadás alapján - ezt a pillanatot kívánja felidézni, historikus hűséggel." - írja Batta András zenetörténész a lemez kísérőfüzetébe.

hunyadibelyeg
Hunyadi László - az opera ábrázolása
bélyegen (1967)

A Magyar Állami Operaház hamarosan induló szezonjának első premierje a Hunyadi László lesz, Szűcs Gábor rendezésében. A darab a tavasszal induló ifjúsági sorozat alappillére is lesz, ezért különösen fontos a zenei anyag rögzítése. Ókovács Szilveszter kormánybiztos kiemelte: "Mindennek szimbolikus és praktikus jelentése is van e kettős projekt kapcsán: az Operaház fiatal művészgenerációja most jut el első, az alaprepertoárba tartozó teljes operafelvételéig - egyúttal a lemezre sosem vett Hunyadi-ősváltozatot odaállíthatjuk a két éve ugyanitt, ugyanúgy Héja Domonkos irányításával készült Bánk bán-ősváltozat mellé. Operatörténetünk két oszlopát restaurálni az Operaház feladata - ugyanakkor missziónk a Nádasdy-féle Hunyadi-átdolgozás életben tartása is, amely alkalmas arra, hogy ezúttal letisztult formában, egyszerre ismertesse meg a mai fiatalokkal a magyar opera és a magyar történelem egy fontos fejezetét."

Kiadó: Warner Classics, belföldi terjesztés: mTon Hanglemezkiadó és Management Kft.

(forrás: Magyar Állami Operaház)

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz.hu/api/trackback/id/tr1511876673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása