Csőd felé menetelhet az Újszínház

A Magyar Narancs cikkéből kiderül, az Újszínház látogatottsága kínosan alacsony. Lapszemle.

Az Újszínháznak, mint minden, Budapest Főváros Önkormányzata által fenntartott színháznak egy évadra vonatkozó átlagban minimum 70 százalékos nézettséget kell produkálnia a fenntartói elvárás szerint. A Narancs.hu által megkeresett szakember, egy fővárosi színház gazdasági igazgatójának elmondása szerint ez a szám rendkívül alacsony: ilyen látogatottság mellett egy színház már komoly anyagi gondokkal küzd.

ujszinhazlead

A Narancs.hu szerette volna megismerni a nézettségi adatokat, de a sajtófőnök azt mondta, nem áll módjában nyilatkozni. Ezért az oldal közérdekű adatigényléssel fordult az Újszínházhoz, majd tájékozódott a nyilvános jegyértékesítő rendszerben, amellyel a szabad jegyekről és a foglalásokról értesülhetett. Az Újszínház jegyárusító rendszere tátongó házakról árulkodott. Október 10-én kora délután az esti Földindulás című előadásra – amelyet március végén mutatott be a színház az új vezetés első saját produkciójaként – mindössze a jegyek 32 százalékát jelezte foglaltnak a rendszer. Október 12-ére, vagyis mindössze egy héttel a premier után az általában népszerű Márai-bemutató, A gyertyák csonkig égnek harmadik előadására csak a jegyek 59 százalékát foglalták le.

Az előző vezetés azonban több mint 160 millió forint eredménytartalékot hagyott hátra, amely a lap forrásai szerint ki kell tartson az évad végéig – ha tehát Dörner György Újszínháza nem megy csődbe ebben az évadban, azt nem kis részben Márta István Új Színházának köszönheti - írta a Narancs.hu

A teljes cikket itt olvashatja.

süti beállítások módosítása