Koldus és királyfi - árnyékszínház gyerekeknek

Mark Twain Koldus és királyfi című meséjét már számtalanszor feldolgozták, azonban a BonBon Matiné Társulat október 20-án, az IBS Színpadon bemutatandó előadásához hasonlóan  valószínűleg még soha.

A Bonbon Matiné ajánlója:

Az előadás egy olyan árnyékszínházi technikával készült, mellyel korábban alig találkozhatott a magyar közönség. Ennek a technikának ugyanis az a lényege, hogy a színészek egy speciális maszk segítségével, egy vetített háttér előtt mozognak. Így a bábjáték, a vetítés és a színészet kiegészítik egymást és különleges látványvilágot eredményez, amely egyrészt közel áll a gyerekek vizuális kultúrájához, ugyanakkor soha nem látott színházi élményt is jelenthet számukra.
A darabhoz önálló zenemű született,  zeneszerzője, Alpár Balázs aki az alaptémákat 14 évesen szerezte.

Istallo

A zene, a látvány és a szöveg a zeneszerző, a szövegíró-rendező Tarr Ferenc és a látványtervező Dobos Emőke szoros együttműködésének köszönhetően egymással párhuzamosan készült, így az előadás három alkotóeleme felváltva beszéli el a történetet. A zene alapvetően szimfonikus hangzású klasszikus zenei műként, a szöveg élőbeszédhez közelítő verses narrációként, míg az előadás látványa animációval, vetítésekkel kiegészített filmszerű képekben mesél, melyeket professzionális bábszínészek segítenek életre kelteni. A végeredmény tehát bábozás, vetítés és színészi munka összehangolt eredménye.

Palota_elott2

A Bonbon Matinéról:

A BonBon Matiné az egyik legsikeresebb gyermekeknek szóló országos terjesztésű előadássorozat a kulturális kínálatban, immár 15 éve. Évadonként átlagosan 150 előadással bír, így nagyjából 35-40 ezer főhöz jut el, melynek 70%-a 4-12 éves gyermek. A BonBon Matiné alapvető célja a kortárs és klasszikus kultúra megkedveltetése és megismertetése a gyerekekkel, elsősorban zenei produkciókon keresztül. A színvonalat az ismert és elismert előadók – mint például MR Szimfonikusok, Operaház énekesei, Budapest Klezmer Band, Kaláka Zenekar, Gryllus Vilmos, Makám zenekar és még sokan mások – garantálják. Emellett azonban saját produkciókat is létrehoz, melyek elsősorban a kortárs kultúra megismertetésére törekednek. Ebből a megfontolásból született meg a Koldus és Királyfi című zenés árnyjáték is.

Piac1
Alpár Balázs – Tarr Ferenc:
Koldus és Királyfi
- zenés mesejáték Mark Twain regénye nyomán -

*
Tom Canty: Krausz Gábor
VI. (Tudor) Edward: Mészáros Pancsa
Miles Hendon, John Canty: Borbiró Judit
Meséli: Lukácsházi Győző
*
Látvány: Dobos Emőke
Grafikai konzulens, animáció: Tamás Iván
Vágó: Fenyvesi Kristóf
Rendező: Tarr Ferenc
*
Bemutató:

2012. október 20.,11 óra

IBS Színpad (1021, Bp., Tárogató u. 2-4.)

süti beállítások módosítása