Újra repertoáron a Libikóka - Dobó Katával, Szervét Tiborral

Több, mint egy év kihagyás után a Pinceszínház újra műsorra tűzte William Gibson: Libikóka című előadását. Legközelebb október 28-án nézhetik meg a produkciót 19 órai kezdettel Dobó Katával és Szervét Tiborral.

Ajánló:

Egy férfi és egy nő kapcsolatában számtalan váratlan vagy nehezen megfejthető helyzetet produkál az élet. Mindig úgy gondoljuk: ismerünk már minden fordulatot, aztán persze kiderül, hogy mégsem... Valószínűleg így van ez Jerry és Gittel történetével kapcsolatban is, melyet egy nagyszerű darab és két kitűnő színész hiteles játéka révén ismerhetünk meg.
Míg a színpadi szerelmi történetek (hacsak nem tragédiáról van szó...) általában a párok boldog egymásra találásával végződnek, Gibson darabja sokkal realistábban közelíti meg a témát. Valójában a legtöbb párkapcsolat nem más, mint az érzelmek mérleghintája: két különböző ember folyamatos próbálkozásainak sorozata a közös élet megteremtésére és fenntartására.

libikoka

Jerry, a fiatal ügyvéd, elmenekül tehetős feleségétől, aki megcsalta, és annak családjától, akik eddig anyagilag és szakmai előmenetelében is támogatták. Önérzetében sértve és hitét vesztve éli napjait egy másik városban, ahol megismerkedik Gittellel, a sikertelen táncosnővel, aki az elérhetetlen karrierről álmodozik. Romokban heverő önbizalmuk az egyetlen közös tulajdonságuk - de a két magányos, szeretetre éhes ember egymásba kapaszkodik, és igyekszik közös jövőt építeni... Ez a történet egyszerre mulatságos és szomorkás - és mindvégig nagyon szórakoztató.

libikoka_02

Villáminterjú Dobó Katával:

Kislányod született és ezért nem léptél színpadra. Hogy telt az elmúlt egy év?
Dobó Kata: Ugyanúgy, mint minden más kismamának, izgalommal teli várakozás a kilenc hónap alatt, készülődés, álmodozás, amelyet teljesen felülmúlt aztán a valóság! Ezt tényleg csak megélni lehet, semmihez sem hasonlítható, ami eddig történt velem! Imádom minden percét.
Hiányzott a színház?
D.K.: Volt időszak, amíg nem gondoltam rá, de az elmúlt egy-két hónapban elkezdett hiányozni. A kollégák, az előadások előtti izgalom, minden, ami vele jár. . . Ezért is örülök, hogy a Pinceszínház újra repertoárra tűzte a Libikókát. Októberben kétszer játsszuk. Új darabot egyelőre nem próbálok, majd csak tavasszal a Lear királyt Békéscsabán.

Ekkora kihagyás után, milyen újra az előadást játszani? Fel kell elevenítened a szöveget?
D. K.: Ez egy visszatérő rémálmom egyébként, hogy ott állok a színpadon, és nemhogy nem jut eszembe egy mondat, de az egészről fogalmam sincs. Persze ez itt nem fordulhat elő, hiszen több mint ötvenszer játszottuk már a darabot nagy sikerrel, olyan, mintha tegnap hagytuk volna abba. Az élet furcsa játéka, hogy a Libikóka volt az utolsó előadás 2011 júniusában, amikor színpadra léptem, és ez az első, amit a kislányom születése után játszom.
Megváltozott a Libikóka mondanivalója számodra?
D. K.: Minden előadáson volt valami, ami más jelentéssel bírt. Függhet ez külső történésektől, hogy éppen milyen életszakaszban vagyok, de a partnertől is nagyban. Tiborral fantasztikus dolgozni, egyformán gondolkodunk sok mindenről, úgy érzem, ismerem már a rezdüléseit, és fordítva is így van, de ez csak izgalmasabbá teszi a közös játékot. A karakternek ugyan nincs gyermeke, ettől még úgy gondolom, tudok új szint belevinni ebből a tapasztalatból is.
Kinek ajánlod az előadást?
D. K.: A visszajelzések azt mutatják, hogy mindenki talál a darabban valamit, amivel rezonálni tud. Egy párkapcsolatról szól, annak minden szépségével, buktatóival, így kortól, nemtől függetlenül is hordoz mondanivalót.
 

Libikoka_Pinceszinhaz_DoboKata_SzervetTibor

William Gibson: Libikóka
színmű egy részben
Fordította: Bányai Geyza

*
Jerry    Szervét Tibor
Gittel   Dobó Kata
*
Dramaturg: Faragó Zsuzsa
Rendezőasszisztens: Csicsely Zoltán
Rendező: Verebes István

Forrás: Pinceszínház

süti beállítások módosítása