Az Elán visszatért- itt az első cseh-szlovák musical

Ami Magyarországon az Omega együttes, az Szlovákiában az Elán. Az 1968-ban létrejött együttes állócsillag a szlovák könnyűzenében. Tagjai egyénileg is jelentős karriert futottak be, s most elkészült az első cseh-szlovák musical is, amely az együttes slágereinek bevetésével készült. Az előadásra hónapokkal előre nem lehet jegyet váltani.

1968 – misztikus dátum Cseh-Szlovákia (nem véletlenül írom így) történetében. Vašo Patejdl és barátai, Jozo Ráž és Ján Baláž létrehozzák az Elán együttest, s járják a klubokat. Közben a nagyvilágban tavasz van, Prágai Tavasz. Sokan hiszik, hogy ha 1956-ban Budapesten nem is sikerülhetett, talán 12 évvel később pár száz kilométerrel északnyugatra már nem lehetetlen. Mint tudjuk, a szovjet tankok (és azok behívói) másképp gondolták. Elindult viszont egy pozsonyi együttes a hírnév útján. A hetvenes években már minden róluk szól, hanghordozóik sokszoros platinalemezek, a Pozsonyi Líra és más versenyek sztárjai, stadionok telnek meg a koncertjeikre, „elánistának” lenni életstílust jelent(ett). Az együttes sikertörténete töretlen, aztán Ráz majdnem végzetes motorbalesete szinte véget vet a sztorinak. De ezt is túlélték. Ráž is, az együttes is. Az első, s máig utolsó szlovák együttes, akik teltházas koncertet adnak a prágai Letnán, ahol 80 ezer néző üvölti közösen Rážzal az unalomig (?) ismert slágereket, s eljutnak a newyorki Carnegie Hallba is. A Beatles, a Doors és a Rolling Stones után ők is beveszik a világ egyik legjelesebb zenei fellegvárát. Pozsonyban pár éve a várban, szakadó esőben adnak felejthetetlen koncertet.

csehmusic4

Az elmúlt évtizedekben több kísérlet is született már arra, hogy az Elán számait összefogják, pár éve az egyik szlovák kereskedelmi csatornán eleve azzal a céllal indítottak énekes kerestetik-et, hogy egy leendő Elán-musicalhez válogassanak énekeseket. A versenyt egy szlovákiai magyar, Csontos Vilmos nyerte, de a musicalből akkor nem lett semmi. A zsűriben ült Ján Ďurovčík koreográfus-rendező, aki viszont látott fantáziát a dologban, s mivel Pozsonyban saját magánszínháza van, úgy döntött, az elszalasztott lehetőséget mégis megvalósítja.

csehmusic

S itt álljunk meg az előzményeknél, ugyanis a rendszerváltás hajnalán, 1989-ben készült már film az Elán számai alapján. Dušan Rapoš filmjének címadó hőse a Rabaka zenekar (vagyis maga az Elán), amely ugyan szétesik, de egy idő után mégis úgy döntenek, hogy szeretnék a tevékenységüket felújítani. Egy fiatal szövegíró segítségével új, egész estés koncertprogramot állítanak össze A kis herceg visszatér címmel. Rapoš Peter szerepét az akkor a magyarországi mozinézők (Szerelem első vérig) által jól ismert filmszínészre, Berencsi Attilára bízta, de természetesen az együttes szerepében az Elán tagjai álltak kamerák elé. De Vašo Patejdl a zeneszerzője a Szökőkút Zsuzsannának című háromrészes zenés filmnek is, amelyből pár éve a pozsonyi Új Színpad készített sikeres musicalváltozatot. S ha már musical, Patejdl kipróbálta magát ebben a műfajban is, nem is sikertelenül. A nyitrai Andrej Bagar Színház hosszú évekig játszotta teltházas sikerrel az Adam Šangala című első musicaljét, amely Ladislav Nádaši-Jégének a XVII. századi Felső-Magyarországon játszódó, magyarul is megjelent regénye alapján készült. A prágai Kalich Színház mutatta be második musicaljét, a Nyakfelmetsző Jacket, amelyet azóta Szöulban és Tókióban is játszottak már, míg gyerekeknek írt táncmusicaljét (Hófehérke és a hét versenyző) a pozsonyi Nemzeti mutatta be.

csehmusic6

Ďurovčík pozsonyi magánszínházában évekkel ezelőtt Peter Pavlaccal közösen egy másik népszerű szlovák popénekes, Peter Nagy számai alapján, Kiscsajok címmel már elkövetett egy musicalt, amellyel bejárták az országot. Ďurovčík most is Pavlacot hívta segítségül, aki évekig a pozsonyi Nemzeti dramaturgja volt, s prózai darabok egész sorát ültette már át színpadra. A darab története viszonylag egyszerű, az Elán-slágerek mégis képesek megtölteni élettel s itt-ott megélhető feszültséggel.

csehmusic5

Egy kétgyerekes családba csöppenünk, amelyben az egyetemista lány jegyben jár egy újgazdag, viszonylag jóképű fiatalemberrel. De a látszólagos szerelem csak addig tart, amíg Jana meg nem ismerkedik Tomášsal, aki Erikkel ellentétben alkalmi munkákból él, történetünk elején szakácsinas egy étteremben. Meglátni és belezúgni – ez csak egy pillanat műve, s hiába a fenyegetőzés, Jana Tomášt választja. Vagyis választaná, amikor megtudja, hogy imádott kisöccse, Jakub súlyos beteg, s csak egy külföldi műtét segíthet rajta. A történet folytatását nem árul(hat)juk el, az alkotók képesek fokozni a darabbéli feszültségeket, s ebben az igen szerencsés kézzel összeválogatott zenék is a segítségükre vannak.

csehmusic3

Ahogy szerencsés kézzel válogatták össze az alkotókat is, a darab szövegkönyvét Pavlac mellett az Elán egyik állandó dalszövegírója, Boris Filan követte el, s Martin Černý showlámpákból összerakott, s igen sok játéklehetőséget biztosító díszlete is meglepően működőképes. A pozsonyi előadás egyes szerepeiben a pozsonyi Új Színpad (végül az Új Színpad és a prágai Kalich Színház koprodukciójában valósult meg a bemutató) sztárjait láthatjuk, így Jana szerepében Nela Pocisková és Miroslava Partlová csillogtatja szépsége mellett az énekhangját és színészi képességeit, Tomáš szerepében Peter Makranskýt és Tomáš Majláthot láthatjuk, míg a kellően ellenszenves Erik szerepében Ján Slezák és Patrik Vyskočil mutatkozik be. S mindenképpen említsük meg az anya szerepében Marta Potančokovát, míg az apát Dušan Cinkota és Pavol Topoľský játssza. Prágában a főbb szerepeket cseh színészek alakítják.

Soha nem látott siker. Prágában, Pozsonyban és Kassán (itt is játsszák évente pár alkalommal) hónapokkal előre nem lehet jegyet kapni, de nemrég még egy olyan kisvárosban, mint Rimaszombat is, két alkalommal játszották zsúfolt ház előtt.

Sok-sok szlovák ismerősöm alapélménye volt az Omega és az LGT, amely együttesek után nemcsak Budapestre zarándokoltak el, hiszen az Omega több alkalommal koncertezett Prágában is. Az Elánt a magyar közönség csak elvétve ismerheti. A minap egy középiskolás roma fiatalember lefordította és elénekelte az Elán egyik nagy slágerét. Ha nem vagy enyém – ez a dal címe. Érdemes volna a sort folytatni.

Szöveg: Juhász Dósa János, Fotó: Gecse Attila

süti beállítások módosítása