Jelenetek egy házasságból - nyílt próba a Radnótiban

December 2-án mutatja be a Radnóti Színház Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból című darabját. A házaspárt Szávai Viktória és Schneider Zoltán játssza, a rendező Bálint András. A készülő előadás nyílt próbáját november 24-én tartják.

Ajánló:

Ingmar Bergman egy sor nagyszerű film elkészítése után írta és rendezte meg 1973-ban Marianne és Johan történetét, melyben könyörtelen pontossággal és végtelen empátiával beszél két ember kapcsolatának bonyolultságáról. Mint a dráma előszavában írja: „Valahogy megszerettem ezt a két embert, míg velük foglalkoztam. Eléggé ellentmondásosak lettek, néha félénkek, gyerekesek, néha egészen felnőttek. Rengeteg butaságot összebeszélnek, néha meg valami okosat mondanak. Félénkek, vidámak, önzők, buták, kedvesek, okosak, önfeláldozók, ragaszkodók, mérgesek, szelídek, szentimentálisak, kiállhatatlanok és szeretetreméltók. Egyszerre.”

jelenetek_4db

Sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetek egy férfi és egy nő szerelmének történetéből. Bergman olyannak mutatja hőseit, amilyenek. Ahogy ő maga mondta a forgatás után: külön örömöt okozott számára a tudat, hogy bosszanthatja vele az összes művészileg kifinomult embert, akik utálnak mindent, ami érthető.

Az Ingmar Bergman által írt és rendezett Jelenetek egy házasságból eredetileg hat részből álló tévésorozatnak készült 1973-ban. A svédországi bemutató után a sorozat világszerte ismertté vált, amikor elterjedt a hír, hogy a film hatására Skandináviában megugrott a válások száma és kétszer annyi pár fordult házassági tanácsadóhoz, mint korábban.

A tévésorozat elképesztő nézettségi rekordokkal büszkélkedhetett Skandináviában. Bár Bergman soha nem titkolta, hogy a tömegeket célozza művével, filmjének hangos visszhangja még őt magát is meglepte. Nemegyszer előfordult, hogy civakodó párok megállították az utcán, hogy tanácsot kérjenek tőle. Végül kénytelen volt még a telefonszámát is megváltozatni, hogy véget vessen az állandó zaklatásnak.

Nyílt próbát tartanak:

November 24-én, szombaton 10 órától tartják a készülő előadás nyílt próbáját, melyre a színház minden érdeklődőt szeretettel vár!

A nyílt próbára a belépés díjtalan, de előzetes regisztráció szükséges a 322-1071-es telefonszámon, vagy e-mail-ben: szervezes@radnotiszinhaz.hu.

ingmar-bergman Ingmar Bergman:

JELENETEK

EGY HÁZASSÁGBÓL

Fordította: Osztovits Cecília

Marianne   SZÁVAI VIKTÓRIA

Johan   SCHNEIDER ZOLTÁN

Dramaturg: Hárs Anna

Jelmez: Remete Kriszta

Díszlet: Khell Zsolt

Video: Bálint Dániel 

Világítás: Baumgartner Sándor 

A rendező munkatársa: Őri Rózsa

Rendező: BÁLINT ANDRÁS

Bemutató2012. december 2. 19 óra Radnóti Színház 

süti beállítások módosítása