Boleyn Anna és Erzsébet királynő zeneszerzőt keres

Pesty-Nagy Kati operarendező 2014. őszére tervezett új bemutatójával kapcsolatosan az alkotói csapat felhívást tett közzé, mely arról tájékoztat, hogy teljes nyitottsággal - tehát minden színházi zeneszerző számára elérhető módon - a zeneszerzői pozíciót - ebben az éppen készülő előadásban - pályázati úton ítélik majd oda.

Pesty-Nagy Kati felhívása:

"A stáb nagy része már évek óta folyamatosan együtt dolgozik, Molnár Ferenc koreográfus barátommal két évtizede köt össze minket a közös szakmai nyelvezet , Valla Attila Emerton és Huszka Jenő díjas dalszövegíróval jelenleg is éppen együtt készítjük elő a Madách Színház egyik soron következő bemutatóját, amelyben szintén elhangzanak majd Csikós Attila író versei is,aki egyben a Boleyn Rapszódia prózai mélységéért és hitelességért is felel majd. Természetesen lehettek volna remek ötleteink a zeneszerző személyét illetően is, de fontosnak tartjuk a színházi zeneszerzés sajátosságaira, elvárható dramaturgiai hitelességére,kifinomult igényességére felhívni a szakma figyelmét, melyre egy ilyen lehetőség talán még kellő fórumot is teremthet majd.

Egyfelől a zeneszerzők számára is jelenthet bíztatást,hogy van még, s lehet még igény átgondolt színházi zeneszerzésre,melyben nem csupán pop-dalok sorozatának összeillesztett elegye jelenik meg majd színpadi mű gyanánt,másrészt a teljes színházi szakma nyerhet azzal,ha újrafogalmazzuk és megmutatjuk azt,hogy a népszerűség,az eladhatóság egyáltalán nem áll szemben az igényességgel, ezek a fogalmak nem feltétlenül oltják ki egymást,ha hozzáértő,szakmai alapossággal gondozunk egy zenés - vagy épp nem zenés- darabot.

n_kottaForrás: images.google.com

Kissé tréfálkozva ugyan, de a szakma nagyágyúi Mozartot szokták az első igazi musical szerzőnek nevezni, én Mellette - dramaturgiai szempontból- mindenképpen Puccinit tartom a leginkább színházi szerzőnek. Felhívásunk lényege: megtalálni a XXI. század hangján megszólaló, de az emberi történetekre,drámákra,összefüggésekre fogékony szerzőket, azokat a fiatal tehetségeket,akik képesek lehetnek zenében "mesét" mondani, s megérteni,látni, s láttatni a dalszerzés és egy teljes mű megkomponálása közti érzékeny és mégis óriási különbséget.

A darab témája mindenképpen és nagyon sokban eltér az eddig megszokott Boleyn vagy Erzsébet históriák feldolgozásaitól,hiszen itt nem különálló történelmi személyekként ismerjük majd meg őket. Végre előtérbe kerülhet egy megrázó és tragikus "Anya-Lánya" viszony a történelem és a politikai játszmák keresztjében, egy a boldogtalanságukat örökségként hordozó család, közel száz évnyi történetének krimikhez méltóan izgalmas, történelmileg kifejezetten hitelességre törekvő, mégis személyes, érthető, s arculcsapóan aktuális feldolgozásában.

A részletes kiírást, a felhívásban szereplő összes előzetesen közreadható jelenettel,dalszöveggel együtt automatikusan elküldjük mindazoknak,akik jelentkezésükkel írásban regisztrálnak a nagykatt75@gmail.com e-mail címen. "

süti beállítások módosítása