Színjáték-kurzus indul autista gyermekeknek

A Főnix Művészeti Műhely Kommunikációs Műhelye színjáték-kurzust indít 6-13 év közötti ép értelmű autista gyerekek számára.

Bicskei Kiss László felhívása:

Szép jó napot kívánok mindenkinek, aki ezt olvassa. Még nem ismerjük egymást, de ez a helyzet – remélem – hamarosan változik. Engedelmükkel megteszem az első lépést, bemutatkozom.
Bicskei Kiss László vagyok, ötvenegy éves színész, rendező, a Magyar Kultúra Lovagja. 1998-ban megalapítottam a Főnix Művészeti Műhelyt, mely színház, színiiskola és további „műhelyek” összefoglaló neve és otthona. Amit tizenöt év alatt „összehordtunk”: 58 színházi bemutató, 500 előadás, a színiiskolában 50 végzett növendék, többségük ma már a színház világában, filmek, találkozók, hagyományok…
Az autizmus és én – a betegség nevének és tüneteinek felszínes ismeretén kívül – mindeddig elkerültük egymást. Aztán nemrég megismerkedtem Liling Líviával. Beszélt gyermekéről. Beszélt helyzetükről. Beszélt az ép értelmű autisták különbözőségéről (róluk szól majd közös történetünk, egyelőre a 6-13 év közöttiekről). Én meg közben azon gondolkodtam, hogy a színház, a színjáték – szórakoztató feladatán kívül – gyógyított is mindig. Észrevétlenül, titokban, a lélek láthatatlan sebeit. Lehet, hogy az önkifejezés ez a legteljesebb formája, a játék, segíthet az ép értelmű autista gyerekeknek is, önmaguk pontosabb megfogalmazásában, megismerésében, a belső-külső eligazodásban?

fonix_autista_bemutatkozo

Most hát – a Főnix Kommunikációs Műhelyén belül – gyakorlatba fordul át a gondolat: a játék, a színjáték örömét és felelősségét egy csoportnyi gyerek kezdi felfedezni, megpróbálni önmagát és a játszott világot. Irányítójuk, tanáruk Hartai Laura színésznő lesz, aki tíz éve végzett a Főnix Drámastúdióban. Azóta több színházban, csak a Főnix társulatában 40 szerepben bizonyította rendkívüli tehetségét, 2010 óta pedig 18 év alatti fiatalok, gyerekek művészeti irányításában, színészi-színjátékosi nevelésében ért el kiemelkedő sikereket. Gyógypedagógiai segítője lesz kezdetekben Burján Judit, a színiiskola beszédtanára, aki polgári életében a Fővárosi Önkormányzat Csecsemőket, Kisgyermekeket és Fogyatékosokat Befogadó Gyermekotthonai vezető gyógypedagógusa.
Várjuk tehát azon szülők jelentkezését, kiknek gyermeke 6-13 éves, ép értelmű autista, és akik hisznek benne, hogy a színház gyógyít. Hogy a játék alakítja a személyiséget. Hogy a színjáték művelése segít eligazodni önmagunk belső világában, s a külső világban egyaránt.
Az órák szombati napokon, váltakozó rendben, egyik héten 12-től 14 óráig, másikon 13-tól 16 óráig zajlanak, a Vasas Művészegyüttes Művelődési Házában, Budapesten, a VIII. kerületben, a Kőfaragó utca 12-ben. A csoport korlátozott létszámmal indul.
Jelentkezés: Liling Lívia 0620-240-8671 gnld.golden2@gmail.com
További információ: Bicskei Kiss László 0620-384-6658 fonixmuhely@gmail.com

süti beállítások módosítása