A jogtulajdonos aggódik az István, a királyért

Rosta Mária producer, az István, a király előadási jogaival rendelkező Szeged - Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője nyilatkozott.

Rosta Mária producer, az István, a király előadási jogaival rendelkező Szeged - Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője a Délmagyar megkeresésére válaszolva elmondta: nem érti, miért akarják meneszteni Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóját és aggódik a rockopera Dóm térre tervezett jövő nyári, jubileumi bemutatója miatt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, menesztené Bátyai Edinát, a szabadtéri igazgatóját a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának jobboldali többsége. A kulturális bizottság tegnapi ülésén a városi tulajdonú Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. helyzete és működése volt az első napirendi pont, de - Tóth Károly (MSZP) kérdésére - Haág Zalán (KDNP), a bizottság elnöke elmondta: nem hívta meg az ülésre Bátyai Edinát, a cég ügyvezetőjét, és írásos előterjesztés sem készült a témában. Kohári Nándor ( Fidesz) bejelentette: már benyújtotta indítványát Bátyai Edina leváltására a szombati városi közgyűlésre. Ebben javasolta, hogy Kelemen Csabát válassza meg a közgyűlés a szabadtéri új ügyvezetőjének, Sasvári Sándort pedig a művészeti igazgatónak Kesselyák Gergely helyett. Az előzményekről itt olvashat.

„Én már öregasszony vagyok, de én is csak a történelemkönyvekből ismerem azt a korszakot, amikor a politikusok mondták meg, hogy ki rendezzen egy darabot. A szegedi kulturális bizottság szerdai üléséről szóló hír, hogy önkormányzati képviselők határoznák meg, ki állítsa színpadra jövő nyáron a Dóm téren az István, a királyt, biztosan csak elírás lehet. Ilyesmi nem fordulhat elő 2012-ben egy polgári demokráciában” – fogalmazott Szörényi Szabolcs felesége, Rosta Mária producer, az István, a király előadási jogaival rendelkező Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője a Délmagyarnak.

rostamariaRosta Mária © Fotó: Bozsó Márton

„Mind a szerzők, mind pedig a jogokkal rendelkező produkciós cég mindig arra törekedett, hogy az a rendező állítsa színpadra az István, a királyt, akinek aktuálisan mondanivalója van vele. Ez a nyolcvanas évek közepén Kerényi Imre, a Nemzeti Színház főrendezője volt; a kilencvenes években Iglódi István, a Nemzeti Színház igazgató-főrendezője, 2008-ban pedig Szikora János, aki 2002-ben az új Nemzeti Színház nyitó előadását, Az ember tragédiáját rendezte. A szerzőkkel együtt most úgy ítéltük meg: 2013-ban Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház jelenlegi főigazgatójának van mondanivalója az István, a királlyal. Szeretjük Szegedet, de nem mindenáron; nekünk a darab a fontos, a mondanivalója és a megjelenése” – nyilatkozta Rosta Mária, aki elmondta, három országos televíziós csatorna is jelentkezett, hogy augusztus 20-án szeretnék Szegedről közvetíteni az István, a királyt. Augusztus 30-án pedig a Budapest Sportarénában játsszák az előadást, és a produkciót mögött jelentős támogatás van a kormányzat részéről is. A folytatást itt olvashatja.

 

Kelemen Csaba és Sasvári Sándor nyilatkozatát itt találja.

süti beállítások módosítása