Az amerikai nagykövetség díjazza az UtcaSzak színházi társulatot

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a Hónap Civil Kezdeményezése díjjal tüntette ki az Utcaszínházi Alkotóközösség és a Roma Filmakadémia közös művészetpedagógiai programját, amely borsodi cigány fiatalok társadalmi integrációját célozza.

Az Active Citizenship of the Month díjat Kounalakis nagykövet asszony pénteken adja át Simon Balázsnak, az UtcaSzak társulati vezetőjének, illetve Salamon Andrásnak, a filmakadémia elnökének a Budapesti Gazdasági Főiskola Rózsa utcai dísztermében.

„A díj címzettje az UtcaSzak és Roma Filmakadémia csereháti alkotótábora, mögötte azonban egy egész évig tartó felkészítő munkánk áll” - nyilatkozta a civil kezdeményezéssel kapcsolatban Simon Balázs. A Roma Filmakadémia és az UtcaSzak a színázi előadás illetve a belőle készülő film tervével olyan hátrányos helyzetű fiatalok érdeklődését is képes volt felkelteni, akik a hagyományos oktatási-közművelődési rendszerből egyébként kihullanak. „A gyerekek felébreszetett ambícióit aztán arra használjuk, hogy közösségi képességeiket fejlesszük, művészetpedagógiai eszközökkel trenírozzuk őket” - tette hozzá Simon.

UtcaSzak

Az Active Citizenship díjat idén januárban alapította az amerikai követség avval a céllal, hogy felhívja a magyar közvélemény figyelmét a társadalmi önszerveződésben rejlő jobbító lehetőségekre. A Hónap Civil Kezdeményezése díjat eddig olyan szervezetek kapták, mint a Fiatal Vállalkozók szövetsége, a Magyar Vöröskereszt, illetve a Háttér Baráti Társaság.

süti beállítások módosítása