A tanú - Premier decemberben a Tháliában

Egy legendás magyar film, A tanú színpadi változatát mutatja be csütörtökön a Thália Színház. A szatirikus korrajz főszerepeit Csányi Sándor, Szombathy Gyula és Cserhalmi György alakítja.

2

Balikó Tamás, az előadás rendezője a hétfői próbán az MTI-nek elmondta, hogy Hamvai Kornél egy önálló darabot írt a színházszámára. Megtartotta ugyan a kultuszfilm szellemiségét, humorát, szarkazmusát és figuraábrázolás tekintetében is hű maradt a filmhez, de nem egy egyszerű "színpadi fordítás" született - hangsúlyozta a rendező.
Hozzátette, hogy az 1969-ben készült film minden emblematikus mondata elhangzik az új darabban, emellett rengeteg korabeli idézet is felfedezhető dialógusba ágyazva, Virág vagy Bástya elvtárs szájába adva.
Az önálló színmű megalkotása azért volt fontos, mert a filmben mást jelent a verbalitás, mint a színpadon: a prózai színházalapja a szöveg - mutatott rá Balikó Tamás.

olvaso

Kitért arra, hogy a film sem klasszikus mese, nincsenek benne drámai fordulatok, kapcsolati analízisről van szó: a hatalom gyakorlója, végrehajtó-embere és a kiszolgáltatott egyén, a kisember viszonya adja a témát. "Ennek összes bornírt, mulatságos, de fájdalmas és igaz jelensége elemző módon tárul fel" - mondta, hozzátéve, hogy a színpadon sokkal erősebben megtörténik ez, mint a filmben, ahol két színészóriás fantasztikus alakítást nyújt, de nem a kapcsolatukon van a hangsúly. A színdarabban kiugróan fontossá válik a két ember kapcsolata, annak különböző állomásai egészen a végkifejletig.
Az egyén és a hatalom viszonya, amelyet a mű vizsgál, örök téma - hangsúlyozta Balikó Tamás, kiemelve, hogy fontos számára a kor ábrázolása is, hiszen 1949-ben vagyunk, egy induló helyzetben: frissen nyerte meg a Magyar Kommunista Párt - csalással ugyan - a választásokat, és szovjet háttérrel elkezdenek építeni egy új rendszert Magyarországon. A helyzet törékeny, labilis, izgalmas, szorongással teli, nem egy könyörtelen, ellentmondást nem tűrő uralkodó gépezet darálja be az egyént, hanem egymásra utaltságról van szó, egy furcsa történelmi pillanatról - fogalmazott a rendező.

1
A Thália Színház saját produkciójaként létrehozott előadásban Kállai Ferenc, Both Béla és Őze Lajos legendás szerepeiben Csányi Sándort (Pelikán József gátőr), Szombathy Gyulát (Bástya elvtárs) és Cserhalmi Györgyöt (Virág elvtárs) láthatja a közönség, mellettük Hunyadkürti István, Schmied Zoltán, Szegezdi Róbert, Müller Júlia és Kovács Vanda játszik még a darabban.

süti beállítások módosítása