A televízióban a Báthory Erzsébet musical-opera

A Báthory Erzsébet margitszigeti ősbemutatóját rögzítette az MTVA. A musical-opera premier-vetítésére 2012. december 5-én, szerdán 23 órától lesz a Duna Televízióban.

A magyar történelem egyik leghíresebb alakját, Báthory Erzsébetet rehabilitáló új színpadi mű a Szabad Tér Színház igazgatója, Bán Teodóra ötletéből született meg. A Budapesti Nyári Fesztivál legnagyobb, a Kolozsvári Magyar Operával együttműködésben létrejött produkcióját nagy sikerrel mutatták be 2012. július 13-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

bthorybenedekffy_katalin_foto_kanyo_bela

A különleges előadás, amely ősztől bekerült a Kolozsvári Magyar Opera repertoárjába, egy legendás nőalakot és egy máig vitatott történelmi korszakot dolgoz fel, stílus- és műfajteremtő formában. A musical és az opera határait egyaránt feszegető műfaj új utakat teremthet a hazai musical-játszásban: Pejtsik Péter szimfonikus hangzásvilága operai mélységgel finomítja Szomor György intenzív, drámai zenéjét. Miklós Tibor szövegkönyve újraírta a legendát: a történet középpontjában a féltékenység és hatalomvágy által ostromolt nő áll, az anya, a feleség, a szerető, aki Nádasdy Ferenc özvegyeként koncepciós per áldozata lett.

A valós történelmi személyek között egyetlen kitalált alak szerepel a műben, Walter nyomozó, aki nyomába ered a fiatal lányok meggyilkolásával vádolt, a csejtei várba élve befalazott Báthory Erzsébet rejtélyes történetének. A számos irodalmi mű és film ihletőjéül szolgáló történetben egyszerre van jelen a titok, féltékenység, vágy, erotika, szerelem és kegyetlenség – amely Bagó Bertalan rendezésében valósult meg a Margitszigeti Nagyszínpadon, Novák Péter látványos koreográfiájával, Vereckei Rita letisztult díszletében, Kiss Borcsa egyszerre korhű és modern jelmezeivel.

bthorybenedekffy_halott_lanyok_foto_kanyo_belavag

A címszerepet Benedekffy Katalin alakítja, felmutatva a „vérgrófnő” jellemében rejlő kettősséget, érzékenységet és erőt. Nádasdy grófot Zöld Csaba, Thurzó nádort Szomor György alakítja, ál-Caravaggio-ként Miller Zoltán, Walter nyomozó szerepében Szemenyei János látható. Az előadáson közreműködik a Tabulatúra régizene-együttes Rossa Levente vezetésével, valamint a Kolozsvári Magyar Opera zenekara, kórusa és tánckara. Vezényel Kulcsár Szabolcs.

Fotó: Kanyó Béla

süti beállítások módosítása