Folytatódik az Interferenciák fesztivál

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Hedda Gabler című előadásával folytatódik az INTERFERENCIÁK 2012 Nemzetközi Színházi Fesztivál. Az Andrei Şerban rendezte előadást december 5-én 16 és 20 órától tűzik műsorra a szervezők.

„Egy olyan világban, ahol gazdasági válság van, ahol másról sincs szó, mint a pénz által történő szabadulásról, ahol az emberek a társadalmi státusz elvesztésének a félelmében élnek, ahol mindent az anyagi érdekek határoznak meg, ahonnan hiányzik a szeretet, a házastársi kapcsolatok pedig katasztrofálisak, a szereplők számára nem marad más hátra, mint ezekben az ál-értékekben keresni az élet értelmét. A mai ember tükörképei ők, a beteljesületlen emberi teljesítőképesség drámáját mutatják fel. A darab kérdése: lehet-e élni ideálok nélkül?” - mondta Andrei Şerban rendező a darabról. Az INTERFERENCIÁK 2012 fesztivál keretében az előadást román és angol feliratozással láthatják a nézők.

hedda_gabler_interferenciak2012Hedda Gabler

Dec. 6-ai programok

A fesztivál tizedik napján, december 6-án 12 órától a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Egyetemi Klub Termében (Emanuel de Martonne utca 1. szám) a Koinónia Kiadó gondozásában megjelent A beszédtől az énekig című kötetet mutatják be. Az esszé- és interjúkötetet szerkesztette Georges Banu, aki a könyvbemutatón előadást is tart a témáról.

A Stúdióban Tompa Gábor előadását a Romok igaz menedék című produkciót nézheti meg a közönség. Liam Clancy, Mary Reich, Yolande Snaith, Shahrokh Yadegari és Tompa Gábor kollektív alkotásáról Patrice Pavis így ír: „A rendezés egyértelműen ábrázolja a keresztrefeszítés elbeszélését (legalábbis mint az egyik lehetséges történetet). Az előadás során az egyéni cselekvések sorozatából összeálló performansztól – amely meghatározatlan vágyakra utal egy metonímia révén – eljutunk a kimondottan nyugati és keresztény történet metaforikus képéig: a keresztrefeszítésig, az atya akaratának elfogadásáig.” Az előadást 18 órától nézhetik meg az érdeklődők.

romok_igaz_menedek_interferenciak2012Romok igaz menedék

A Nagyteremben 20 órától Jaram Lee: Ukcsuk-ga (rendező: Nam Inwoo) című előadását tűzték műsorra a szervezők – a dél-koreai előadás a fesztivál egyik csemegéjének számít. A 17. századi Koreából eredő pansori a zenés történetmesélés egyik műfaja, amelyet egyetlen énekes és egy dobos adnak elő. A népi hagyományt erőteljes vibrátó éneklés, drámai mesélés, narratívák és gesztusok repertoárja jellemzi, és az elit, valamint a népi kultúrát is magába olvasztja. Brecht Kurázsi mama és gyermekei című darabjából inspirálódva, a Pansori Project ZA a pansori teljesen új változatává gyúrta át az Ukcsuk-ga című előadást. Jaram Lee írta a szöveget, a dalokat, és több mint 15 szereplőt játszik el. Az előadás az ártatlan koreai nő, Sun-Jong Kim (nevének jelentése: engedelmes) történetét meséli el, aki három gyerek édesanyjaként könyörtelen üzletasszonnyá válik. A dél-koreai LG Arts Center, az Uijeongbu Arts Center és a Pansori Project ZA közös produkciója magyar, román és angol felirattal látható a fesztiválon.

ukcsuk-ga_interferenciak2012Ukcsuk-ga

A TIFF-házban a délelőtti szakmai beszélgetés mellett 16 órától kezdődik az Uniferencia - zenészek és színészek zene-festő improvizációs műhelyének prezentációja. Az esti buli viszont az off-programok egyik különlegességét hozza: 23 órától a szervezők mindenkit várnak a mikrofon elé, akár hangszerrel, akár hangszer nélkül.

December 7-én a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház előadásában a Silviu Purcărete rendezte Gulliver utazásai című előadás lesz látható a Nagyteremben 19 órától. A Silviu Purcărete rendező által irányított performatív meditációk sorozata Jonathan Swift művének egyedi és újszerű megközelítését kínálja, ahol a fantázia a kegyetlen politikai szatírával keveredik. A Shaun Davey zenéjének aláfestésével bemutatott képek az utazás, az álom, a száműzetés, az emigráció, a magány és a túlélés témáját vizsgálják. Purcărete számos színházi módszert alkalmaz – árnyjátékot, élő bábukat –, a dimenziók játékában, az alul- vagy túlfejlett testek esztétikájában. Az esszé-előadás az álmok logikája mentén épül fel és válik érthetővé, középpontjában az emberiség hanyatlásának témájával, Jonathan Swift kitalációját és Dragoş Buhagiar díszlettervező fantáziáját Silviu Purcărete mizantróp ösztönű irányításának alárendelve.

gulliver_utazasai_interferenciak2012Gulliver utazásai

Este, 21 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház Születésnap című előadása szerepel a fesztivál programjában. „Olyan színházi előadásokhoz kötődöm, amelyek a szélsőséges emberi viselkedést ragadják meg, és a Születésnap ilyen projekt számomra. Családok, amiképpen társadalmak is gyakran hazugságokra, titkokra, féligazságokra épülnek. Ezek a DNS-ben eltemetett hamisságok tükröződnek a család vagy egy kultúra feszültségekkel terhes arcán, és a színlelés maszkját kényszerítik rá.  A hallgatás paktuma alatt élő csoport viselkedése tükrözi ezt a gyötrelmet. Következésképpen agresszív, beteg, vad. A Születésnap a hallgatás törvényének a feltörésében mutatott egyéni tett elképesztő erejét és félelem nélküliségét állítja elénk. Annak a bátorságnak a szépségét, amely az igazság fényét vetíti mind személyes, mind pedig kultúráink életére” – mondja az előadásról Robert Woodruff rendező.

Fotók forrása: huntheater.ro

süti beállítások módosítása