Chioggiai csetepaté Kecskeméten

December 12-én mutatta be a kecskeméti színház a Chioggiai csetepaté című előadást, Rusznyák Gábor rendezésében.

Ajánló:

A 18. század egyik legismertebb szerzője Goldoni, az olasz vígjáték atyja. Ősellensége, a korszakban nála jóval népszerűbb Carlo Gozzi szerint kortársa a Csetepaté cselekményét „az aljanép legmélyebb pocsolyáiból halászta ki”. A mai néző számára azonban ezek a pocsolyák arról árulkodnak, hogy Goldoni szerette esendő, valóságos hőseit.

chioggiai_kecskemet_WPE6950_

A tengert járják a halászok, a férjek, vőlegények és fivérek; az otthon maradt asszonyok pedig kihasználják, hogy a csendes halászfalu férfiaktól mentes: azonnal összegyűlnek egy kis szórakozásra, pletykálkodásra. Az arra járó matróz, Toffolo pedig akaratán kívül össze is ugrasztja őket: az egyik lánynak vesz egy szelet sült tököt, pedig a másik tetszik neki. 

Toffolonak tehát Checca tetszik, Checcának meg Titta-Nane, akinek Lucietta a kedvese, akinek az a Beppe a testvére, aki Orsettát szereti, akinek a nővére, Libera, annak a dibbancs Fortunatonak a felesége, akinek a szomszédja Pasqua asszony, akinek a férjének, Toninak van egy halászbárkája, amivel halászni járnak; szóval komolyan, ember legyen a talpán, aki kibogozza, ki kivel vész össze és miért.

Ez az ember a talpán pedig nem más, mint Isidoro, a jegyző, aki próbál igazságot szolgáltatni a megvert és megfélemlített Toffolonak, vagy a szegény kis Checcának, vagy az elhagyott Luciettának, vagy bárkinek a csapatból; hiszen ebben a csetepatéban senki sem hibás, illetve mindig a másik fél a hibás. A szerelmesek összevesztek, a szomszédok megorroltak egymásra, és egyáltalán, mindenki meggyűlölt mindenkit. És hogy az összekeveredett szálak kigabalyodnak-e, a hangos pletykák elhalnak-e, azt megtudhatják a Kelemen László Kamaraszínházban!

chioggiai_kecskemet_WPG1669_

Trokán Nóra és Porogi Ádám

Aradi Imre alias Beppe mesélt:

Goldoni vígjátékának egyik legszerethetőbb figurája, Beppe, akit Aradi Imre alakít. A halászbárka tulajdonos Toni öccse egy szerelmes ifjú, aki bizony az imádott nőért akár boxkesztyűt is ragad.

Amikor a Chioggiai csetepaté férfi szereplői visszatérnek a tízhónapos halászatból, Beppe egy különleges kincset rejteget. Zsebében egy gyűrű lapul, amivel szerelmét, Orsettát szeretné eljegyezni. Azonban Goldoni vígjátékában semmi sem megy olyan egyszerűen! A kalamajka kellős közepébe Beppe és szerelme is belecsöppen.

- Nagyon szeretem ezt a darabot, rettentően jó szituációkat írt Goldoni. Nagy élmény volt Gyulán és a kecskeméti Udvarszínházban is eljátszani a Chioggiai csetepatét. Mindkét helyen nagy sikert aratott a darab, remélem, a Kamaraszínházban is hasonlóan fogadja a közönség! – mondta Aradi Imre. - A karakterem egy egyszerű fiú, nincs túl sok esze, viszont fizikailag erős és elég önfejű. Nagyon szeret egy chioggiai lányt, Orsettát, de mivel megtud róla bizonyos dolgokat, elindul a kalamajka. Azonban nem csak Beppe, hanem a többi szereplő szerelmi szála sem mentes a bonyodalmaktól, de a végére aztán minden kisimul – árulta el Aradi Imre.

A fiatal színész már harmadszor dolgozott együtt Rusznyák Gábor rendezővel.

- Nagyon oldott hangulatú volt a próbafolyamat. Mindenki szabad kezet kapott, ahogyan elképzelte a karakterét, úgy haladt a megformálásával. Aztán ha valaki rossz irányba ment, Gábor próbálta irányítani az általa elgondolt út felé. Nem volt nehéz dolgunk, mert mindannyiunkban benne van az a fajta virtus, ami ezekhez a karakterekhez kell. Emellett pedig ebben a darabban nincsen rossz szerep, itt mindenki komédiázik – tette hozzá Imi, aki a lányok vitatkozós jeleneteit kifejezetten szereti végighallgatni.

A fiatal színésztől megtudtuk, a gyulai főpróbahét szinte jutalomjáték volt számukra. Miközben dolgoztak, jutott egy kis idejük arra is, hogy élvezzék a nyarat. A kőszínházi premier előtt felújították a darabot, hiszen a Kamaraszínház falai közt más követelményeknek kell megfelelniük a színészeknek. – Gyulán más volt a tér, messzebb voltak a nézők, hangosabbnak, harsányabbnak kellett lennünk, és a játékstílusnak is erősebbnek kellett lennie. Utána elhoztuk az Udvarszínházba a darabot, ahol szintén más volt a helyszín. Most visszahozzuk abba a térbe az előadást, ahol bepróbáltuk. Itt biztosan más lesz majd játszani. Azonban nem csak a tér újdonság számunkra, hanem van egy új szereplője is a darabnak, a Pasqua asszonyt alakító Tóth Ildikó, akivel nagyon jó együtt dolgozni – tudtuk meg Aradi Imrétől.

chioggiai_kecskemet_WPE7029_

A GYULAI VÁRSZÍNHÁZ ÉS A KECSKEMÉTI KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ

KÖZÖS PRODUKCIÓJA

Carlo Goldoni

CHIOGGIAI CSETEPATÉ

avagy

ahogy a sült tök égeti a szánkat

TONI halászbárka tulajdonos........................................................ Sirkó László

PASQUA ASSZONY, a felesége ......................................................... Tóth Ildikó

LUCIETTA, fiatal lány, Toni húga ......................................................... Téby Zita

BEPPE, fiatalember, Toni öccse ....................................................... Aradi Imre

TITTA-NANE, fiatal halász ................................................................... Orth Péter

FORTUNATO, halász ................................................................... Fazakas Géza

LIBERA, a felesége ...................................................................... Hajdú Melinda

ORSETTA, fiatal lány, Libera húga .................................................... Decsi Edit

CHECCA, fiatal lány, Libera másik húga...................................... Trokán Nóra

VICENZO, halkereskedő........................................................ Körtvélyessy Zsolt

TOFFOLO ......................................................................................... Szokolai Péter

ISIDORO, büntetőbírósági jegyző Velencéből ........................... Porogi Ádám

VALTER, a jegyző szolgája ........................................................ Hegedűs Zoltán

CANOCCHIA sült-tök-árús .................................................................. Krajcsi Niki

MARIO................................................................................................. Puskás Gyula

Zenészek .................................... Látó Richárd, Bognár Brigitta, Puskás Gyula

Díszlet, - és jelmeztervező: Debreczeni Borbála

Zenei vezető: Károly Kati

Súgó: Arató Andrea

Ügyelő: Berki Zoltán

Rendezőasszisztens: Sirkó Anna

Rendező: Rusznyák Gábor

Bemutató: december 12-én, 19 órakor, a Kelemen László Kamaraszínházban.

süti beállítások módosítása