Solti 100 - Riportfilmet vetít az M1

A 100 éve született világhírű karmester, Solti György emlékére riportfilmet sugároz vasárnap este az M1 - tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóirodája az MTI-t.

Az összegzés szerint az MTVA stábja Sipos Szilvia, Junior Prima díjas riporter vezetésével készítette a riportfilmet a karmesterre emlékezve, az alkotást vasárnap 22 óra 35 perckor sugározza az M1.
A forgatás alkalmával a stábtagok Londonban, Párizsban és Chicagóban találkoztak Solti György (1912-1997) családjával, barátaival, zenésztársaival, felfedezettjeivel és neves zenei intézmények vezetőivel.
"Az interjúkból az egyik legnagyobb 20. századi karmester életének és karrierjének legfontosabb állomásai rajzolódnak ki, de a barátok és pályatársak beszámolóiból a centenárium kapcsán rendezett programokat is megismerhetik a nézők" - olvasható a közleményben.

Solti_GyorgyFotó: MTI

A karmester több mint 30 Grammy-díjat nyert, európai és amerikai egyetemek avatták díszdoktorrá, az angol királynő lovaggá ütötte és megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjét. Irányítása alatt a Royal Opera House Covent Garden, a Párizsi Opéra Garnier és a Chicagói Szimfonikusok a világ legjobb operaházaivá, zenekaraivá váltak, neve és művészete ma is országimázst építő "márka" - írták. Az M1 összeállítása arra keresi a választ, miként hatott Solti György művészete a komolyzenei világra és művészete mit jelenthet ma a fiatal muzsikusoknak. 
A filmben olyan világsztárok szólalnak meg, mint Angela Gheorghiu, Renée Fleming, Kiri Te Kanawa, Bryn Terfel és René Pape operaénekesek, valamint Murray Perahia zongoraművész-karnagy és Sir Neville Marriner hegedűművész-karmester.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása