Végleges a döntés: Leváltották Bátyai Edinát

Zárt ülésen leváltotta a szegedi közgyűlés a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetőjét csütörtökön.

batyai

Bátyai Edina menesztéséről december 1-jei ülésén - a Fidesz-KDNP-frakció tagjai és a Jobbik képviselője szavazatával - egyszer már határozott a testület. A döntést Botka László szocialista polgármester - élve az önkormányzati törvényben adott jogkörével - nem írta alá, ezért kellett ismét tárgyalni az ügyet a rendkívüli közgyűlésen.
A zárt ülésről az MSZP és Szabad Város Egyesület frakció tagjai, valamint az LMP képviselője kivonultak. A leváltásról szóló döntést a 29 tagú közgyűlés 14 Fidesz-KDNP-s és egy jobbikos képviselője támogatta.

A napirendi pont zárt ülésen történő tárgyalását Kohári Nándor fideszes képviselő kezdeményezte, a javaslatot a hallgatóság a karzatról hangos közbekiabálásokkal fogadta, majd a szavazást követően a jobboldali képviselők hangos pfujolás közepette hagyták el az üléstermet.

Kohári szerint a Szegedi Szabadtéri Játékok jelentős és folyamatos bevételcsökkenése, a fesztivál körül kialakult botrányok és provokációk miatt elkerülhetetlen volt a vezető menesztése.

Botka László az ülést követően közölte: "Ez az ügy nem Bátyai Edináról szól, hanem a hatalom gyakorlásáról". A Délmagyar szerint Botka nem érti miért kellett "ez a balhé", nem érti, "miért kellett negatív reklámot csinálni Szegednek, amikor jövőre úgyis ki kellett volna írni a pályázatot".

haver

A szerdai napon, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának vezető szakoktatói közölték:"A vallás és a művészetek terén folytatott kutatásaink fényében, de egyszerű szegedi polgárként is aggodalommal figyeljük azokat a lépéseket, amelyek egy képzőművészeti installáció apropóján előbb megkérdőjelezik a művész közintézménybeli önkifejezési jogát, majd kétségbe vonják a REÖK kurátorának szakmai hozzáértését, végül a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának leváltását kezdeményezik. Aggodalmunkat fokozza, hogy mindez alig néhány nap leforgása alatt, minden szakmai körültekintés, előkészítés és megalapozottság nélkül történik".

Kelemen Csaba színész, az Agria Nyári Játékok Nonprofit Kft. vezetője, aki feltehetőleg Bátyai Edinát követi majd posztján, pedig reagált arra a dokumentumra, amellyel kulturális újságírók, szerkesztők, kritikusok fordultak a szegedi közgyűlés azon képviselőihez, akik Bátyai Edinának, a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetőjének leváltásáról dönthetnek. "A legnagyobb problémát pedig abban látom, amikor a kultúra, a művészet szereplőit szándékoznak egymás ellen hangolni. Tisztelettel kérem, ne hagyják, ne tegyék! Nekünk feladatunk, küldetésünk van. A világot jobbá kell tennünk közösen, megosztottság nélkül. Mindenkinek hozzá kell tennie azt, amit a jó Istentől kapott. Ez az értékét, reményét vesztett világ szomjazik a szépre, a jóra, kérem, hagyjanak bennünket nyugodtan dolgozni, tegye mindenki a maga helyén a maga dolgát, ne vegyék el az időnket azzal, hogy ilyen leveleket kelljen fogalmaznunk" - fogalmazott levelében Kelemen Csaba.

 

A csütörtöki ülésről részletes beszámolót itt olvashatnak.

Forrás: színház.hu, MTI, Délmagyar

süti beállítások módosítása