Karácsonyi és újévi előadások a hazai pódiumokon

A "legkarácsonyibb" mű, Csajkovszkij A diótörő című balettje áll a hagyományos karácsonyi programok középpontjában szerte az országban: nemcsak a Magyar Állami Operaházban, hanem Miskolcon és Szegeden is látható az ünnep napjaiban.

A klasszikus balettet a budapesti dalszínházban Oláh Gusztáv festői színpadképében december 24-én, 25-én és 26-án délelőtt az együttes fiatal szólistái táncolják, 24-én az ukrán származású Gyenyisz Cserevicsko, a bécsi Staatsoper első magántáncosa lép színpadra, partnere Pap Adrienn lesz. Az operaházban 25-én és 26-án Puccini operája, a Bohémélet ugyancsak a már-már műemléknek számító díszletben, Oláh Gusztáv kulisszái között játszódik. 
A diótörővel tér vissza a karmesteri pulthoz szombat este a betegségéből fölépült Kocsis Zoltán a Művészetek Palotájában. Tavaly a Nemzeti Filharmonikusok együttese új produkcióval állt elő a Kolibri Színházzal - Novák János rendezésében - és a Müpával közösen. 23-án és 27-én megismétlik az előadást, amely elképzelésében Csajkovszkij balettjének 1892-es szentpétervári bemutatójához tér vissza, súlyt helyezve a látványra. 
A Miskolci Nemzeti Színházban is friss változatban, Majoros István koreográfiájával játsszák 26-án és 27-én A diótörőt. Szegeden Juronics Tamás alkotta újjá a darabot, 26-án a Szegedi Kortárs Balett a Szegedi Nemzeti Színházban játssza, 28-án és 29-én a budai Várban, a Nemzeti Táncszínházban szerepelnek az előadással. 

karacsony Kiskarácsony gyerekeknek címmel ad koncertet vasárnap délután a Pannon Filharmonikus Zenekar a Pécsi Nemzeti Színház művészei és a Vivat Bacchus énekegyüttes közreműködésével. Vivaldi A négy évszak ciklusából a Tél és Corelli Karácsonyi concerto grosso című műve mellett jól ismert karácsonyi énekek szimfonikus változata öleli körbe Weöres Sándor, József Attila és Ady Endre verseit. A Pannon Filharmonikusok ajándékaként a Pécsi Gyermekotthon lakói is részt vesznek a karácsonyi hangversenyen.
Szilveszterkor nem marad el a két Denevér-előadás a Magyar Állami Operaházban. A dalszínház 2013. január elsején először rendez olyan újévi koncertet, amelyen általa rendelt új művek hangzanak el: Matyó Tamás Újévi nyitány című darabja és Lackfi János Vers az újesztendőhöz című költeménye. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát Héja Domonkos vezényli. 
A Művészetek Palotája változtatott az újévi koncert programján, Haydn oratorikus alkotásai közül nem A teremtés, hanem Az évszakok lesz műsoron a 79 éves Bach-szakértő, Helmuth Rilling vezényletével. A szólisták Marlis Petersen (szoprán), Bernhard Berchtold (tenor) és Bretz Gábor (basszus) lesznek.  
Az év első napján a Kodály Kórus énekesei és karnagyuk Pad Zoltán az alkalomhoz illő kórusművekből válogatnak a zenekedvelő polgárok számára. A koncertet a debreceni Református Nagytemplomban délután tartják. 
Január 1-jén a Budapesti Operettszínház Ünnepel a világ! címmel zenés utazásra hívja a vendégeit, Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Johann Strauss, Ábrahám Pál, Zerkovitz Béla, Szirmai Albert, Huszka Jenő, valamint Lévay Szilveszter és Leonard Bernstein műveinek legnépszerűbb melódiái csendülnek fel, valamint a Parasztbecsület és a Gianni Schicchi című operából hangzanak el részletek. 
Másodikán a pécsi Kodály Központban Johann Strauss, Rossini. Puccini, Massenet, Liszt, Nikolai, Sarasate és Lehár műveket játszik cimbalmon Lisztes Jenő, klarinéton Lukács Csaba - a Pannon Filharmonikusok élményt és meglepetést egyaránt ígérnek.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása