Ünnepi évértékelő a Bárka folyóiratnál Békéscsabán

Ünnepi évértékelő keretében találkoztak pénteken este a Bárka irodalmi és művészeti folyóirat munkatársai és szerkesztői a békéscsabai Jókai Színház Ibsen Stúdió Színházában. Az esten átadták Bárka-díjat, amelyet idén hárman vehettek át.

Elek Tibor, a Bárka főszerkesztője az MTI-nek elmondta: a Bárka irodalmi, művészeti folyóirat szerkesztősége a magyar kultúra napja időszakában évek óta ünnepi esten értékeli az előző évben megjelent prózai és verses alkotásokat. A hagyományokhoz híven a péntek esti ünnepségen adták át a Bárka-díjat, amelyet olyan szerzők kaphatnak meg, akik az előző évben jelentős publikációkkal gazdagították a folyóiratot. A pénzjutalommal járó elismerést a folyóirat szerkesztősége alapította 2000-ben, a díjazottak 2002 óta emlékplakettet is kapnak, Kiss György szobrászművész kisplasztikáját.
Bárka-díjban ez alkalommal Bedecs László kritikus és irodalomtörténész, Fecske Csaba József Attila-díjas költő, író és Géczi János József Attila-díjas költő, író részesül.

ertekeloElek Tibor a díjazottakról elmondta: Bedecs László fiatal irodalmár, a Parnasszus című folyóirat szerkesztője, aki tavaly a Bárkában két jelentős írással jelent meg, egy fiatal költőkről szóló tanulmánnyal és Krasznahorkai László legutóbbi kötetéről szóló kritikával. A szerzőnek eddig négy kötete jelent meg.
A Miskolcon élő Fecske Csabának több verse jelent meg tavaly a Bárka két lapszámaiban, az ötödik kiadványt a szerkesztőség az ő kézírásos szonettjével indította - mondta Elek Tibor. A főszerkesztő megjegyezte: Fecske Csaba első verseskötete 1978-ban jelent meg, azóta több mint húsz munkáját adták ki, közöttük mesekönyveit.
A harmadik díjazott Géczi János, aki Veszprémben él és 2012-ben verseket és elbeszéléséket írt a Bárkába, emellett a folyóiratban megjelent egy vele készült irodalmi beszélgetés szövegváltozata is - jegyezte meg Elek Tibor. A díjazott első verseskötete 1982-ben jelent meg Vadnarancsok címmel, tavaly Ősz vagy Júlia címmel egy 103 haikut tartalmazó összeállítással és a Lassú árnyék című esszékötettel jelentkezett.
Az ünnepi évértékelőn a résztvevők ízelítőt kaptak a Bárkában tavaly megjelent művekből a békéscsabai Jókai Színház művészeinek közreműködésével. A rendezvényen a győri Hangraforgó zenekar megzenésített verseket adott elő, közöttük a Bárkában publikáló költők műveit.

süti beállítások módosítása