"Nem Don Quijote módjára" - Újságíró is pályázik a Szegedi Szabadtérire

A szegedi szabadtéri ügyvezetői posztjára pályázik Orbán Zoltán jogász, újságíró, a Pest megyei Rádió 17 főszerkesztője. A Délmagyarnak mesélt elképzeléseiről. Szemléztük.

A delmagyar.hu cikkéből:

"Szegeden születtem, ott kezdtem az egyetemet is. A kilencvenes évek második felétől nyaranta az Anna fürdő udvarán évekig nagy sikerrel működő nyári színházi programsorozat megszervezésében segédkeztem Hrabovszky Andrásnak, így van tapasztalatom arról is, hogyan működik egy nyári színházi fesztivál" - fogalmazott Orbán Zoltán.
Az újságíró szerint Szegednek rettentő sok kulturális értéke van, amit a Szabadtéri Játékoknak is fel kell vállalnia, de "nem Don Quijote módjára". Orbán Zoltán úgy látja, a szegedi kulturális intézményeknek mindezt együtt kell képviselniük. "Nem rivalizálniuk kell, hanem együtt kell dolgozniuk, mert biztos vagyok benne: a párhuzamosság tönkreteszi a produkciókat. Teljes nyitottsággal, jó emberi és munkakapcsolattal fel lehetne lendíteni a város kulturális életét" - hangsúlyzta Orbán Zoltán.

orban zoltan

Fotó: delmagyar.hu

"Megválasztásom esetén több neves alkotót is szívesen látnék a csapatomban, de a pályázatomban sem jelöltem meg név szerint őket, mert azt gondolom, a fesztivál minden évben más és más kell, hogy legyen. Ehhez azokat a művészeket kell az alkotói csapatba hívni, akik abban az évben, az adott produkcióban a legjobbat tudják nyújtani" - szögezte le az újságíró, aki szerint a 2013-as évad megtervezett programja már nem változhat, "a kész műsornak a tisztességes levezénylése a feladat".

A következő évadtól viszont már musicalfesztivált indítana a Dóm téren Orbán Zoltán. "Már júniusban fölállítják a nézőteret, és hetekig ott áll kihasználatlanul; én azzal kezdeném a szabadtéri szezont, hogy az ország és a határon túli színházak legjobb musicalprodukcióit meghívnám néhány napos előfesztiválra. Azt gondolom, a prózának is jelen kell lennie a kínálatban, mint ahogyan a hungarikumnak számító operett sem hiányozhat. A táncnak is nagy hagyománya van, ezért azt is meg kell tartani. A legnagyobb értéket szerintem az opera jelenti, így ezt a műfajt is erősíteni szeretném" - mondta Orbán Zoltán. Hozzátette, oda kell figyelni arra is, hogy az elkészült előadásoknak legyen utóéletük, például be lehetne vinni őket továbbjátszásra a Szegedi Nemzeti Színházba is, így nem csak 3-4 estére szólna egy produkció.

A teljes interjú itt olvasható.



süti beállítások módosítása