Plágiummal gyanúsították Solymosi Tamást

Videón próbálja bizonyítani a cink.hu, hogy Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett megbízott igazgatójának dimplomamunkája plágium volt. Az Operaház és a Zséda Produkció Kft. közös közleményt adott ki ez ügyben.

A cink.hu és a borsonline tegnapi arról számol be, hogy a Magyar Nemzeti Balett jelenlegi megbízott igazgatója Solymosi Tamás 2007-ben koreográfus-szakon saját diplomamunkaként adta le valaki másnak az alkotását. A hasonló koreográfia egy 2005-ös Zséda koncertből származik, mely koncerten Solymosi Tamás táncos szólistaként, Zséda partnereként lépett fel. 

A hír aktualitását az adja,hogy az Operaház balettigazgatói pályázatának a napokban van a leadási határideje, és Solymosi Tamás az egyik esélyes.

Solymosi azt mondta a Cinknek, hogy valószínűleg egyszerűen lemaradt a listáról a neve mint koreográfus. Zséda menedzsere viszont azt nyilatkozta, hogy Solymosi Tamást, mint koreográfus kérték ugyan fel, végül mégis Jurányi Patrik koreografálta a koncertet. 

Solymosi-Tamás

Az Operaház közleménye:

A BorsOnline-on Plágium-ügybe keveredett a balettigazgató, illetve a Cink.hu-n Schmitt Pál az Operában balettozik? Balettplágium-botrány vagy karaktergyilkossági kísérlet? címmel 2013. március 12-én megjelentekre reagálva az alábbi közleményt adjuk közre.
A hivatkozott táncbetét egy olyan koncertműsor egyetlen kiragadott produkciója, amelynek számos táncbetétjét koreografálta Jurányi Patrik. A szóban forgó produkció egy duett volt Zséda és Solymosi Tamás előadásában. Zséda szólóestjén természetesen a kiváló énekesnő zenei interpretációja a leghangsúlyosabb elem, ezért a koreográfia megalkotásánál az elsődleges szempont az volt, hogy - bár kettősről van szó - a tánc mégis szólisztikus elemeket tartalmazzon, a vokális produkció markáns kíséreteként. Solymosi Tamás világhírű balettművészként önállóan az ő szakmai kvalitásaihoz illő koreográfiát táncolt volna, ezért a fentieket szem előtt tartva Jurányi Patrik és Solymosi Tamás együtt dolgozták ki a produkció bizonyos mozdulatait, ám a produkció jelentős részében Solymosi Tamás improvizál - a későbbiekben ezt a lépésanyagot rögzítette. A hivatkozott videóanyag manipulált, ezt a cink.hu - amely az anyagot közzétette - is elismeri, gondosan összevágott filmként aposztrofálja.
Az Operaház a fenti közlemény nyilvánossá tételével lezártnak tekinti a kreált ügyet.
Magyar Állami Operaház, Zséda Produkció Kft.






süti beállítások módosítása