Opera-pályázatok - Javaslatot tett a szakmai bizottság

Meghallgatták az Operaház főzeneigazgatói, balettigazgatói, valamint marketing és kommunikációs igazgatói posztjára pályázókat. A szakmai bizottság véleményéről közleményben tájékoztatott az Opera.

A Magyar Állami Operaház által meghirdetett és 2013. február 12-én közzétett főzeneigazgatói, balettigazgatói, valamint marketing és kommunikációs igazgatói pályázatok beadásának postai feladási határideje 2013. március 13-án éjfélkor járt le.

A balett- és a főzeneigazgatói pályázatok elbírálásának határideje a beadástól számított 30 nap, a marketing és kommunikációs igazgatói pályázat elbírálásának határideje a beadástól számított 21 nap.
A pályázatok a Magyar Állami Operaház főigazgatója által felkért szakmai bizottság véleménye alapján kerülnek elbírálásra.
A pályázatok elbírálására meghirdetett bíráló bizottsági ülés és a pályázók meghallgatása 2013. március 21-én lezajlott.
A pályázók meghallgatását követően a szakmai bíráló bizottság tagjai véleményt mondtak a pályázatokról és javaslatot tettek az általuk alkalmasnak ítélt igazgató személyére a főigazgató részére, aki a kinevezésre jogosult. A bírálatot követően a balett- és a főlzeneigazgatói posztok esetében miniszteri jóváhagyás birtokában történik a kinevezés.
A főzeneigazgatói posztra ketten, a balett-igazgatóira ugyancsak ketten, a marketing és kommunikációs igazgatói posztra négyen adták be pályázatukat.

 

Opera

 

A bíráló bizottságok tagjai:
Főzeneigazgatói pályázat – Batta András zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia rektora; Fekete Gyula zeneszerző, tanszékvezető egyetemi docens; Farkas Zoltán zenetörténész, a Bartók Rádió intendánsa; Fűke Géza klarinétművész, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója; Bátor Tamás, operaénekes, a Miskolci Operafesztivál volt igazgatója; Dr. Főző Virág, az Opera vezető jogtanácsosa (az Opera képviseletében), továbbá valamennyi, az Operában működő érdekképviselet küldöttje: Bárány Balázs, a ODFSz elnöke; Benkőné Micheller Mária, az SZMDSZ képviselője; Rotter Oszkár, az MZTSZ operaházi szervezetének elnöke; Nagyszentpéteri Miklós, az Opera közalkalmazotti tanácsának elnöke.
Balettigazgatói pályázat – Szakály György balettművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora; Kiss János balettművész, a Győri Balett igazgatója; Vincze Balázs balettművész, a Pécsi Balett vezetője; Dózsa Imre balettművész, az Operaház volt balettigazgatója, főiskolai tanár; Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház volt igazgatója; Nagy Iván balettművész, az English National Ballet volt igazgatója, továbbá az Opera és az érdekképviseletek küldöttjei
A marketing és kommunikációs igazgatói pályázat – Dóka Tibor, a Hungarofest ügyvezető igazgatója; Nagy Bálint, korábban a BBDO vezetője, a Malév, a Matáv, később Magyar Telekom, majd a Vodafone kommunikációs igazgatója, jelenleg az IBS marketing tanszékvezetője; Emmer László fotóművész; Gáldi Monika, az Opera szervezési osztályának vezetője; Dr. Főző Virág, az Opera vezető jogtanácsosa, továbbá az érdekképviseletek küldöttjei.


Az eredmények:
Főzeneigazgatói pályázat:
Héja Domonkos: 8 igen, 2 nem, tartózkodás nem volt
Dénes István: 2 igen, 8 nem, tartózkodás nem volt
Balettigazgatói pályázat:
Solymosi Tamás: 8 igen, 4 nem, tartózkodás nem volt
Macher Szilárd: 4 igen, 8 nem, tartózkodás nem volt
A marketing és kommunikációs igazgatói pályázat:
dr. Turkovics Monika: egyhangú, 9 igen, tartózkodás nem volt
Erre a posztra három további pályázat is érkezett, de azok nem feletek meg a kiírásban foglalt feltételeknek.


Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a bizottságok véleményét meghallgatta és elfogadta. Véleményükkel egyező ajánlását – Héja Domonkos és Solymosi Tamás esetében, a hatályos törvényeknek megfelelően – továbbküldte Balog Zoltánnak, az Emberi Erőforrás Minisztériuma vezetőjének. dr. Turkovics Monika pedig – sikeres pályázata nyomán – hamarosan átveheti kinevezését az Opera kommunikációs és marketing igazgatói posztjára. Valamennyi tervezett megbízás 5 évre szól.

süti beállítások módosítása