Dés László 60 - Jubileumi koncert musical-dalokkal

60. születésnapját, valamint zenei pályafutásának 40 éves jubileumát nagyszabású koncerttel ünnepli Dés László Kossuth- és Liszt-díjas zeneszerző, előadóművész. Elhangzanak részletek A dzsungel könyve és a Valahol Európában című musicalből is.

Az elsősorban szaxofonosként ismertté vált muzsikus 2014. január 11-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel.
A Nagy utazás című koncert egyfajta összegzése Dés László pályájának. A jövő januári esten ismert művészek tolmácsolásában hallgathatja meg a közönség a zeneszerző népszerű dalait, az alkalomra húsz év után néhány szám erejéig ismét összeáll a Trio Stendhal, de lesz Jazz+Az és Férfi és Nő blokk is.
 A születésnapi koncertre Dés új számokat is ír; a szerző mellett fellép Geszti Péter, Behumi Dóra, Kozma Orsi, Váczi Eszter, Básti Juli, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György, Kulka János, Snétberger Ferenc és Horváth Kornél is. Elhangzanak részletek a Szerelem első vérig és a Sose halunk meg című film, a Patika című tévésorozat betétdalaiból, valamint A dzsungel könyve és a Valahol Európában című musicalből is.


des01

Dés László karrierje

Dés László 1954. január 9-én született, a Bartók Béla Zenei Konzervatóriumban 1973-ban végzett klarinét, majd három évvel később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola dzsessz-tanszakán szaxofon szakon. Több népszerű dzsesszformációban játszott, 1978 és 1987 között a Dimenzió együttesben, 1985-86-ban a Budapest Big Bandben, 1987 és 1993 között pedig Trio Stendhalban, utóbbiban Snétberger Ferenc gitárossal és Horváth Kornél ütőhangszeressel. 1998-2000-ben Geszti Péterrel a Jazz+Azzal volt sikeres, 2003-tól 2008-ig a Dés septet tagja volt.
 Fúvós játéka, szerzeményei, musicaljei, kortárs darabjai több mint negyven szerzői lemezen és számos más előadó albumán volt hallható az elmúlt négy évtizedben. A Szerelem első vérig című filmhez írt betétdala, akárcsak a Sose halunk meg-ben elhangzó Nagy utazás a legsikeresebb magyar slágerek közé tartozik. A dzsungel könyve című, Geszti Péterrel közösen jegyzett musical ebben az évadban ünnepli az 1000. előadást a Pesti Színházban, amely példa nélküli esemény a magyar színháztörténetben.

Dés László összes lemeze egy sorozatban
Kiadásra kerül Dés László összes lemeze időrendben, és műfajok szerint, a TomTom records gondozásában. Az összkiadásban minden olyan - 1981-től napjainkig megjelent - Dés lemez megjelenik, amiben zeneszerzőként, előadóként, és zenekarvezetőként szerepel. Így a sorozatban a szaxofonos jazz-zenész, és zeneszerző szinte összes felvétele megtalálható.
A gyűjtemény kiadása több szempontból is érdekes lehet a zenekedvelők és a gyűjtők számára: a korai munkásságából több lemez csak bakeliten jelent meg, amelyek sosem voltak kaphatóak cd formátumban. Illetve egyes lemezek már kikerültek a kereskedelmi forgalomból, így csak gyűjtőknél, vagy antikváriumokban lelhetők fel, holott az igény nagy rájuk.
A minden műfajt átívelő sorozat már ott van az ország 14 Alexandra Könyváruházában, ahol a lemezek külön polcot, illetve állványt kaptak. Itt a Dés zenék szerelmesei kedvükre szemezgethetnek a régi és új kedvencek között. A sorozatot a Vető Gábor tervezte egységes grafikai design fogja össze, az eredeti borítók megtartásával, melyben jelölve vannak a lemezek műfajok szerint. Úgymint: Dalok, Jazz, Musical, Filmzenék. De nem csak cd-k kerülnek fel a Dés László összes lemezét tartalmazó állványra, hanem koncert DVD-k, és kották is.
A magyar jazz, illetve könnyűzene világában még nem volt példa ilyen életműsorozat megjelenésére.

Forrás: MTI, Des.hu

 

süti beállítások módosítása