"Háborús helyzet van" - Ascher Tamás a Nol Presszóban

Ascher Tamás rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora a Nol Presszó vendége volt.

Ascher Tamás rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora elmondja, miért nem fog rendezni Vidnyánszky Attila Nemzeti Színházában, mi a felelőssége a színházi megosztottság létrejöttében, miért engedte be a HaHa tüntető diákjait az egyetemre.

Az Ascher cukorka történetéről:

 

- "Az Ascher cukorka a dokumentációja annak, hogy zavar a köhögés a nézőtéren. Tényleg dühbe tudok gurulni, ha egy néző köhögéssel zavarja az előadást és talán maga sem tudja, hogy azért köhög, mert valamivel nem ért egyet a színpadon. Ha más előadásán ülök, észre sem veszem a köhögést. Ez mutatja, hogy ez egy rendezői agybaj."

 

A Nemzeti Színházról:

 

- "Amit mi annak idején elképzeltünk a Nemzeti Színházban, az leginkább ahhoz hasonlított, amit később az Imre Zoltán - Hudi László páros gondolt, hogy legyen saját társulat, legyen saját produkciók, de a produkciók jelentős része vendégelőadás, megrendelt produkció legyen."

 

- "A mostani történet közismert. Vidnyánszky Attila megnyerte a Nemzeti Színházat, a jobboldali sajtó úgy tudja, hogy ő baráti kezet nyújtott, és megkérte, hogy rendezzek a Nemzeti Színházban. A valóság ezzel szemben az – amit a jobboldali sajtó nem részletez –, hogy Vidnyánszky Attila Eperjes Károlyt küldte, hogy kérdezzen meg, akarok-e rendezni. Szerintem ez hatalmas különbség. Miközben Eperjes Károly a kérdést felteszi nekem, Vidnyánszky Attila hetente tesz egy nyilatkozatot, amiben személy szerint engem támad, vagy engem és a Színház- és Filmművészeti Egyetemet támadja. Úgyhogy azt válaszoltam Szamócának, Attila döntse el, hogy meghív, vagy lő rám. És ha ezt eldöntötte, akkor beszéljünk, de személyesen". 


- "Nyilvánvalóan háborús helyzet van. Háborús helyzetben nem megyek oda, ahol nem érzek egy pártatlan figyelmet". 

 


A színházi szakma megosztottságának létrejöttéről:


- "Azt gondolom, hogy itt Magyarországon mindannyian, akik értelmiségiek vagyunk, felelősek vagyunk azért, hogy ennyire elbutultunk. Hogy ostoba mondatok hangzanak el mindkét oldalon. Ahogy hallgatom és olvasom a sok fellebbezhetetlen, ideológiai alapú szidalmat, ítéletet, megbélyegzést a liberálisokról, vagy a balliberálisokról, nem tudok nem gondolni az 50-es évek elejére, és arra, hogy ilyen lehetett az, amikor egy radikális kommunista ideológia nevében bélyegeztek meg mindenkit, aki konzervatív vagy vallásos volt, aki másfajta hagyományból dolgozott. Azt gondolom, hogy régi sérelmek megtorlása folyik most, teljesen téves farkasvaksággal".


- "Azt tudom mondani, hogy minden nyegle véleménymondás megbosszulja magát. Hogyha én egy interjúban túlságosan nyeglén fogalmaztam meg valamit, akkor én is hibás vagyok, mert nem gondoltam a sok évtizeden át halmozódó sérelmekre, amelyek megmérgezik a levegőt, és rombolják az egészséges emberi pszichét. Ma már minden megbélyegzésnek hat, és minden megbélyegzés egy ellen-megbélyegzést hoz létre, és a helyzet egyre jobban elmérgesedik".

Forrás: Nol.hu, Színház.hu

süti beállítások módosítása