Jön a 2. Színházak Éjszakája - Kiderült a program

Május 4-én 13 színház és a Jurányi Inkubátorház részvételével jön a második Színházak Éjszakája. Cikkünkből kiderül, mi lesz az idei program.

 

„A Színházak Éjszakája páratlan alkalom arra, hogy a színházak megmutassák magukat. Nagy öröm volt látni múlt évben, mennyi ember hömpölygött a belvárosi utcákon. Külön öröm, hogy idén a Jurányi Inkubátorház is csatlakozott a programhoz. Azt gondolom, a múlt évad legnagyobb színházi dobása a ház létrehozása volt” – mondta Csomós Miklós a rendezvény sajtótájékoztatóján, az Operettszínházban. Kerényi Miklós Gábor, a színház főigazgatója pedig úgy fogalmazott: „Ez az éjszaka egy egészen csodálatos összefogás eredménye. Olyan, mint egy nagy nagy kézfogás.”

 

A Színházak Éjszakáját a Fővárosi önkormányzat színházai hozták létre 2012 áprilisában. A különleges programokat kínáló rendezvényen akkor nyolcezer látogató vett részt. Az eseménysorozat sikerét az is mutatja, hogy a szervezők és a résztvevő teátrumok másodszorra is nekivágnak az Éjszakának. Az idei programból sem maradhatott ki a Budapest Bábszínház, az Operettszínház, a Centrál Színház, a József Attila Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Színház, a Madách Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház, a Szabad Tér Színház, a Thália Színház, az Újszínház, a Vígszínház, és csatlakozott hozzájuk a független társulatokat tömörítő Jurányi Inkubátorház is.


ejszakaja
Budapest Bábszínházban bábozó tobzódásra azaz - egérfutóversenyre, ördögkuglira, karikázásra, bábsimogatásra, kalandos kirakósra, báböltöztetésre, mézeskalács-díszítésre -, bábkukucskáló barangolásra és bábborzongató kísértetjárásra invitálják a játékos kedvűeket.


A Budapesti Operettszínházban rajzverseny, családi mese, tánctanulás, az Operettszínház sztárjainak dalparádéja, Ördöngölő-csűrdöngölő, Operett-Musical Maraton, kulisszajárás, Operett-Musical vetélkedő és Kerényi Miklós Máté, illetve a Budapest Folk Jazz Band koncertje vár.


Centrál Színházban Vári-Kovács Péter, Simon Kornél, Hoffmann György, Dobos László játszik majd Beatles-dalokat, nyílt próbára, kulisszajárásra, illetve Avenue Q koncertre, szigorúan zsebkendőköteles programokra is sor kerül.


A József  Attila Színházban kiállítás nyílik a nemrég elhunyt kiváló színésznő, Bakó Márta jelmezeiből, a gyerekeket interaktív játékokra, a felnőtteket színházi idegenvezetésre, Portisch Lajos sakkmester ária- és dalestjére, sakkpartira, irodalmi szalonra, színházi beavatásra hívják. Az érdeklődők emellett részt vehetnek A nagymama című előadás közönségtalálkozóján és meghallgathatják Fehér Adrienn és Jónás Andrea koncertjét, akik Aretha Franklin, Barbara Streisand, Whitney Houston dalokat és filmslágereket énekelnek.


A Jurányiban interaktív gyerekmegőrző, 4D-s esti mese szórakoztatja a piciket, a nagyobbakat pedig nyílt táncórákkal, közösségi falfestéssel, jelmezpróbával, öko- és gasztroműhellyel fogadják. Stand-upol majd Janklovics Péter, Stefanovics Angéla, Andrássy Máté, Tamási Zoltán, Bánki Gergely, jóga órát tart Stefanovics Angéla, kung-fu edzést vezet Nagy Zsolt. Lesz alvószínház a TÁP Színházzal és interaktív zenélés a Bélaműhellyel, míg a HOPPart és a Szputnyik KOTTAVETŐ címmel ad ízelítőt közös koncertszínházi előadásukból. A hajnalig tartó Afterpartyról pedig Dj Vajdai fog gondoskodni.


Katona József Színház SzeK:rénymatinét rendez Jordán Adéllal és Elek Ferenccel, a nagyszínpadon népszerű színházi sitcomuk, A Gondnokság befejező epizódját és Katona-dalokat, a Kamrában pedig három színművész - Kiss Eszter, Fullajtár Andrea és Haumann Péter- három önálló estjét mutatja be. 
helyszinek

 

A Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színházban meselabirintussal, papírszínházzal, Vitéz László automatával, kulisszajárással, igazgatószimulátorral, KoliBrEATLES koncerttel, jelmez-divatbemutatóval, retro-diavetítéssel, kézműves-foglalkozással készülnek, illetve Mario és a varázsló  előadással Scherer Péter és Bárdi Gergő főszereplésével. Az előadás után drámafoglalkozást tartanak felnőtteknek!

 
A Madách Színházban Kökényessy Ági, Ladinek Judit és Pusztaszeri Kornél mesél a gyerekeknek, Ki mit tud-on vetélkedhetnek a nézők Szente Vajk vezetésével, a Fame című musical keresztmetszetét adjáka Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola színészképző osztályának végzős hallgatói, látható lesz a L'élek, Posta Viktor zenés estje, Madách-Medley címen kórusművet hallhatnak a Madách musicaljeiből, a vállalkozó kedvűek megtanulhatják és előadhatják a színpadon a Mary Poppins híres dalát, a SZUPERFENOFRENETIKOMAXIKAPITÁLIST Oroszlán Szonjával és Sándor Dáviddal. A Színészek „Popban” program keretében Feke Pál, Gallusz Nikolett, Mahó Andrea, Nagy Sándor, Puskás Péter, Polyák Lilla és Serbán Attila, valamint a színház tánckara és kórusa is fellép. 


Az Örkény Színházban Pogány Judit meséit hallgathatják a gyerekek, a Meseutcában pedig Csoda és Kósza  történeteivel ismerkedhetnek meg. A Kék Angyal Bárban fellépnek az Örkény Színház művészei, az Örkény presszóban a NOL Presszó mintájára a színház művészeivel Szemere Katalin beszélget. Az érdeklődők Útifilm-vetítésen is részt vehetnek, ami a társulat Japán turnéjáról ad számot, míg az IRAM FLESS-en a felnőttek is betekintést nyerhetnek az Örkény ifjúsági programjábaNeudold Júlia közreműködésével.


Radnóti Színházban az aprók találkozhatnak Bárány Boldizsárral és a Vodku Zenekarral, és Szávai Viktória játszóházában múlathatják az időt. Az előcsarnokban pedig a színészek adnak randevút a közönségnek:Formán Bálint és Rétfalvi Tamás dalokat improvizál, a nézőtéri büfében Petrik Andrea, Wéber Kata, Martin Márta és Schneider Zoltán  várja avendégeket, akik Kováts Adél, Gazsó György ésSzervét Tibor tanácsadását is élvezhetik. Dr. Vámos Miklós is a Radnótiban lesz, ugyanis testi és lelki problémák unalmas taglalásával hervasztja le a nagyérdeműt, a rászorulókat meg is vizsgálja. A színház premier utáni ízelítőt is ad Mozgófénykép című előadásuk dalaiból; a Dinyés Zenekar, valamint Hajós András a Dalmagyarázó Kft. Képviselőjének közreműködésében.

 

A Szabad Tér Színház majálist tart a Városmajorban, a közönség megismerkedhet a Parádé 75-öttel, a 75 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpad ünnepi borkülönlegességével, a gyerekeket Süsü, a sárkány várja, a felnőtteket zumba és tangóörömtánc, várostörténeti séta, Madarász-operett, és Mozart legnépszerűbb vígoperájából, A Figaro házasságából is ízelítőt ad  Fodor Beatrix, Herczenik Anna, Mester Viktória, Boncsér Gergely, Hábetler András valamint Köteles Géza.


A Thália Színház a Mikroszínpadon kulisszajárással, angol nyelvű vezetésselBest of kabaréval, beszélgetéssel vár Schell Judit, Litkai Gergely és Szombathy Gyula közreműködésével.


Az Újszínház Pöttöm Panna, illetve a Tájkép című előadást, kulisszajárást és a Farkas Ensemble, illetve Újszínház zenekarának koncertjét kínálja.

 

A Vígszínház  beszélgetésekkel, közönségtalálkozókkal és más izgalmas programokkal fogad mindenkit a Pesti Színházban és a Házi Színpadon egyaránt. Ráadásul egy legendás darab születik újjá egy próbán, ahol a közönség aktív részvételére is számítanak, ahol minden lehetséges… Ez lesz a Vígszínházi Csárdáskirálynő.

 

ejszakaja2

 

A felnőttek 1700 Ft-ért, a tanulók 1000 Ft-ért, a 6 évnél kisebb gyerekek 100 Ft-ért juthatnak be a Színházak Éjszakájára. Karszalagot április 4-től a résztvevő színházak szervezési osztályán és jegypénztárában, online a www.szinhazakejszakaja.hu , a PORT.hu/jegy, és a jegy.hu oldalakon, illetve a LIBRI könyvesboltokban vásárolhatnak az érdeklődők. A korlátozott férőhellyel rendelkező programokra csak előzetes regisztrációval lehet majd bejutni. A szervezők azt ajánlják, hogy az éjszakázni vágyók minél hamarabb váltsák meg belépőiket, mert idén is előfordulhat, hogy a jegyek hamar elfogynak, a színházak pedig nem léphetik át a befogadóképességük határát. 

További részletek a Színházak Éjszakája honlapján.

 

Színház.hu

süti beállítások módosítása