Milyen volt az I. Nemzetközi Operett-Musical Fesztivál?

Zenés színházi központ lehetne Budapest - vélik az I. Budapesti Nemzetközi Operett-Musical Fesztivál szervezői. 

A Nagymező utcában, több ezer magyar és külföldi nézőt vonzott a Budapesti Operettszínház kezdeményezére létrejött rendezvény. A többnapos fesztiválta a Kolozsvári Magyar Opera előadásában Kálmán Imre népszerű operettje a Cirkuszhercegnő zárta. Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház főigazgatója értékelte az esemény-sorozatot.

"Tizenegy rangos produkcióra válthatott jegyet a néző. Érdekes volt, mennyire egymásra találtak a különböző nemzetek zenés színészei, miközben nézték egymás előadásait, sőt együtt buliztak. Még egy kedves privát esemény tanúi is lehettünk: a berliniek Edit Piaf-produkciójának szereplője, a német fővárosban tanuló francia lány kezét nálunk kérte meg egy szintén Berlinben tanuló lengyel fiú az előadás után" - mesélte Kerényi Miklós Gábor direktor.



A Jövőre, Veled, Itt! című zenés játékban, amit Budapesten és Szentpétervárott is Somogyi Szilárd rendezett, a magyar és az orosz társulat megtanult szövegrészleteket a másik podukciójából, és ezeket beleszőtték a saját előadásukba. Rendkívüli sikert aratott a Marica grófnő, amelyet a házigazda teátrummal egy napon a Szentpétervári Zenés Komédia Színház is eljátszott - az orosz operettisták sem fukarkodtak a magyar poénokkal. "A közönség elismerte azt a zeneiséget, amivel a vendégek bemutatkoztak, és könnyedén átvették a modern előadásmódot, amit átadtunk nekik" - meséte a Színház.hu-nak a direktor, aki hozzátette, a Marica grófnő volt a rendezvénysorozat díszelőadása, amit a komponista, Kálmán Imre lánya, Kálmán Yvonne is megtisztelt jelenlétével.


mus-op gala5
A Csíki Játékszín Isten pénze című előadását és a marosvásárhelyi egyetem mesterszakos hallgatóinak Bernarda Alba háza című produkcióját is őszinte szeretettel fogadták a nézők, ahogy a kétnyelvű(magyar-román) Rómeó és Júliát, amit az Operettszínház és a bukarest Ion Dacian teátrum művészei közösen játszottak - immár negyedik alkalommal.

 

A fesztiválon utolsóként a Kolozsvári Magyar Opera lépett fel, melynek csapata nagy koprodukciót készít elő az Operettszínház: Lehár A mosoly országa című klasszikus operettjéből. A darabot Kerényi Miklós Gábor rendezésében viszik színre, a budapesti premierre 2014 tavaszán kerül majd sor.

 

mus-op gala4 

"A fesztiválnak csak nyertesei voltak, a legnagyobb nyertes természetesen a közönség, mely meggyőződhetett róla, hogy a zenés színház igazi barátságteremtő műfaj. A mai világban a kultúra az egyik legnagyobb adu ász, amellyel népek és országok egymás felé fordulhatnak, ügyeket jó irányba fordíthatnak"- mutatott rá Kerényi Miklós Gábor igazgató.

 

mus-op gala3

 

"A fesztiválnak úgy van igazán értelme, ha minden társulat jelen van rajta, akár egy olimpián, és még több eseményt szervezhetünk. Ehhez azonban további 25-30 millió forintra lenne szükség, de egyelőre nem látjuk, hogy ez az összeg hogy fog rendelkezésre állni a jövőben. Viszont komoly tárgyalásokat folytatunk azért, hogy elhitessük - és bizonyítsuk -, Budapestből érdemes lenne egy európai zenés színházi központot formálni" - foglalta össze a direktor.

 

2014-re Berlinbe tervezik a következő nagy zenés színházi találkozót,  2015-ben ismét Budapest szeretné meghívni a zenés színház legjobbjait.

 

 

süti beállítások módosítása